Kalundborg Rådhus

:
december 2013

Rådhusets nu tre fløje er indrettet med traditionelle kontorlokaler og lange gange. De en gang så populære kontorlandskaber er droppet og er erstattet af mindre ‘hyggekroge’, hvor medarbejderne kan holde møder eller sidde i ro med deres opgaver.

Fra receptionen er der adgang til huset første sal ad denne imponerende ståltrappe. På en og samme tid let og enkel, men også robust.

previous next

Alt samlet på et sted

Kalundborg Kommune har udvidet rådhuset til det firdobbelte, således at det meste af kommunens administration nu er samlet på én enkelt adresse

Byggefakta

Kalundborg Rådhus
Holbækvej 141B
4400 Kalundborg
Danmark

Bygherre:
Kalundborg Kommune
Totalrådgiver:
Casa Arkitekter A/S
Ingeniør:
Nielsen og Risager Rådgivende Ingeniører
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2012 - september 2013

Kalundborg Kommune blev ved kommunalreformen i 2007 fusioneret med Bjergsted, Høng, Gørlev og Hvidebæk kommuner. Det gav i de følgende år et større arbejde med at forene de fem gamle kommuners administration og tradition under én hat.

I oktober 2013 kunne kommunen markere, at dette arbejde har nået et foreløbigt slutpunkt, ved indvielsen af kommunens nye rådhus. Nærmere bestemt er det eksisterende rådhus, der ligger i udkanten af byen, blevet renoveret og udvidet til det firdobbelte.

Der er tilføjet tre nye fløje, der arkitektonisk ligner den eksisterende bygning, således at det samlede kompleks fremstår som en ensartet helhed. De nu fire fløje i to etager ligger i forlængelse af hinanden, forbundet med en mellembygning. Bygherren, Kalundborg Kommune, ønskede netop at det udvidede rådhus skulle fremstå som en helhed. Det var opgaven, da projektet blev udbudt i fagentreprise.

Her valgte man en løsning, udarbejdet af Casa Arkitekter A/S fra Næstved, der efterfølgende også løftede opgaven som totalrådgiver på byggeriet, i samarbejde med rådgivende ingeniør, Nielsen og Risager og El-ingeniører, Spangenberg og Madsen A/S. I tæt samarbejde med de mange entreprenører på de enkelte opgaver, blev projektet gennemført stort set indenfor den fastlagte tid.

- Vi havde første spadestik i april 2012 og i løbet af september 2014 var færdiggørelsen af byggeriet så fremskreden, at de fremtidige cirka 350 administrative medarbejdere etapevis kunne rykke indenfor, fortæller Jack Stecher Hansen fra Casa Arkitekter A/S.

- Så nu er kommunens administration med enkelte udtagelser samlet på en adresse. Rådhuset ligger i Kalundborgs absolutte udkant. Derfor er Borgerservice ikke placeret i her. Den ligger mere centralt i centrum af Kalundborg.

Flot uden at være prangende

Rådhuset fremstår som et rødt murstensbyggeri med rødt tegltag. Et typisk dansk byggeri.

Et byggeri, der tager sig godt ud og falder fint ind i omgivelserne. Det er tydeligt, at man har ønsket et praktisk og funktionelt hus, der er arbejdsplads for mange mennesker. Et byggeri der bekræfter, at det absolut er muligt at opføre et pænt byggeri, uden at det er prangende.

Huset er opført med et råhus med lette ydervægge og derefter skalmuret. Det er bygget op omkring betonsøjler og betonetageadskillere. Første etage og taget er lidt specielt, idet det er bygget op om et sindrigt udført stålskelet.

Stålentreprisen og opførelsen af dette stålskelet havde Hvidovrevirksomheden PMJ A/S, der således har udført et ganske imponerende stykke smedearbejde.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet