Borgen

:
december 2013

Det store ventilationshus på det øverste p-dæk er opført i materialer, der matcher og passer ind i den resterende arkitektur.

Boligtårnet er med sine 11 etager byggeriets højeste. Her kan 22 lejere nyde udsigten samt at bo dør om dør med 50 specialbutikker.

Centeret rummer to rulletrapper og tre elevatorer. Deko har opført den 16 meter høje glasvæg omkring elevatortårnet samt de buede røgskørter i glas.

De udkragende bokse skaber en spændende og legende kontrast til de vandskurede og hvidmalede teglfacader.

De organiske former opbløder det stringente center og leder naturligt besøgende videre gennem gangene.

Allerede i designfasen blev Danske Handicaporganisationer inddraget i byggeprojektet for at sikre optimale forhold for handicappede gæster.

Belysningen i centeret er leveret af Flos Scandinavia og sammen med de to store ovenlys skabes et naturligt flow i gangene.

previous next

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Sønderborg har fået et imponerende citycenter, der huser både boliger, erhverv og shopping. Byens nye kraftcenter, Borgen, skal tiltrække kunder fra nær og fjern

Byggefakta

Borgen
Jernbanegade/Østbanegade
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S
Arkitekt:
Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S, Deko Loft + Væg P/S, Bo-Glas A/S
Areal:
55000 kvm.
Byggesum: 
500 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2011 - oktober 2013

Der er gang i adressen Jernbanegade/Østergade i Sønderborg denne tirsdag eftermiddag, kun en uge før åbningen af byens nye citycenter, Borgen. To mænd iler over vejen bærende på et stort Kvickly-skilt, biler bakker ud og ind, og håndværkerne står i kø for at komme til. Indenfor er det ikke meget bedre. Her testes centerets alarmsystem, hvilket udløser en øredøvende larm. Alle kæmper de for at blive færdige til den store åbning, som mange har set hen til med længsel meget længe.

Borgen står som et spændende og skulpturelt vartegn i Sønderborgs centrum med det grønne byrum, Apotekerhaven, som nærmeste nabo. Det 55.000 kvm store byggeri består udover det store butikscenter af et boligtårn på 11 etager og et erhvervstårn på seks, som rejser sig stateligt over Sønderborgs tage ikke langt fra havnen og slottet.

Skandinavisk arkitektur

Bygningen tager udgangspunkt i skandinaviske arkitekturtraditioner og fremstår hovedsageligt i vandskuret og hvidmalet tegl, hvori udkragende bokse skærer sig ind og giver en levende og springende facade. Boksene står med de mørke, perforerede stålplader i en spændende kontrast til det lyse tegl og giver huset et legende udtryk. I begge materialer er Borgens rundede logo indfaset diskret og elegant i egne materialer.

- Borgen udgør en stor bygningsmasse, og det har derfor været afgørende for arkitekterne, at bygningen respekterer byens kvaliteter og indpasser sig, samtidig med at det opleves som en fremadskuende arkitektur, hedder det i præsentationsmaterialet fra arkitekterne.

Borgens ene hovedindgang ligger i niveau med Østergade og er vendt mod den grønne Apotekerhave i byens centrum. Her byder et ti meter højt overdækket glasparti de handlende velkommen indenfor. Den anden hovedindgang ligger i niveau med Jernbanegade og binder centeret sammen i to butiksetager og med adgang til tagparkeringen.

En lille del af borgen er bygget hen over den eksisterende Inspiration. Her har man opført dækelementer hen over den gamle bygning og ført søjler ned gennem den eksisterende butik.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet