Roskilde Tekniske Skole

:
november 2013

Da klokken ringede ind til et nyt skoleår kunne Roskilde Tekniske Skole tage sin nye, meget særprægede bygning i anvendelse. Et flot byggeri med facade i stål og glas og et indre med mange spændende detaljer og overraskelser.

På anden og tredje etage er der blevet plads til to store, dejlige terrasser, der både kan anvendes til frikvarter og arbejdsrum, udtænkt og anlagt af Anlægsgartner Gottlieb A/S fra Skibby.

Multirummet er det første man møder, når man træder ind i huset. Et rum der kan anvendes både til fællessamling og til pause. Elindco Byggefirma A/S har stået for en stor del af rummets indretning, krydsfinervæggen, den komplicerede loftsløsning med alurigs og kraner.

I bygningens nordside strækker det enorme fællesareal, kaldet Synergirum, sig gennem alle fire etager, forbundet med de imponerende, næsten skulpturelle trapper.

Der vil næppe være risiko for at eleverne falder i søvn på toiletterne endsige fristes til at male graffiti. Alle er udført med nærmest dramatisk lyseffekt. Her en bragende rød. Andre steder er valgt gult, blåt og grønt.

Bygningen rummer store og rummelige undervisningslokaler, der er så sindrigt indrettet, at efter behov kan de deles op i mindre lokaler.

previous next

Et hus skabt til liv og fordybelse

Første etape af de nye rammer for Roskilde Tekniske Skole giver løfte om nye rammer for fremtidens uddannelsesinstitutioner

Byggefakta

Roskilde Tekniske Skole
Pulsen
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Roskilde Tekniske Skole
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S, Audio-Visuelt Centrum A/S
Areal:
5690 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2012 - august 2013

I løbet af de kommende år vil Roskilde Tekniske Skole samle alle sine lokaliteter i det nye Musicon-område i byens sydlige del. Et område, der forener uddannelse, ungdomsmiljø, kreativitet og erhverv. Flere kollegier, kreative institutioner og uddannelsessteder har allerede etableret sig i området, herunder Roskilde Tekniske Skole.

Der er tale om et stort projekt, som vil finde sted i etaper i de kommende år. Første etape står nu færdigt og blev taget i brug, da det nye skoleår begyndte i august.

Eleverne på skolens IT-linje og Medie & Kommunikationslinje har fået fornøjelsen at være de første til at rykke indenfor i nyopførte lokaler. En bygning, der er indrettet til at kunne rumme op til 600 elever.

Bygherren, Roskilde Tekniske Skole, havde et ønske om, at de nye skolebygninger ikke blot skulle være fleksible, men også have et udtryk, der signalerer energi og soliditet. Det blev virksomheden Christensen & Co. Arkitekter A/S, der udarbejdede det projekt, der vandt entreprisen, og som nu er færdigbygget. Resultatet er blevet en spændende og utraditionel bygning, der på alle måder gør op med tidligere tiders traditionelle institutionsbyggeri.

Utraditionel form

Bygningen er i fire etager og har en nordvendt glasfacade, der gør det muligt allerede udefra at følge med i livet indenfor. Stueetagen er todelt, idet en passage midt i huset giver hurtig adgang til bagsiden af huset, hvor der er etableret parkering og grønne arealer.

Allerede inden man kommer indenfor bemærker man, at pladsen foran huset er inddraget som en del af skolens rum, idet der er etableret basketball-bane og plads for forskellige aktiviteter. Det falder også i øjnene, at det ikke er en traditionel rektangulær bygning. Den er nærmest udformet i et zig-zag-mønster. Hvilke konsekvenser det har for hele husets indretning, bemærker man allerede, når man træder indenfor i ankomstområdet i husets vestlige del. Her træder man ind i en højloftet multisal, der kan bruges både som samlingssted og kantine. Herfra er der adgang til skolens administration og lærerværelser, der diskret er adskilt fra resten af huset med en glasvæg. Hovedtrappen rejser sig nærmest skulpturelt og fører den besøgende videre ind i huset.

- Vi kalder denne del af huset for Synergizonen, fortæller Tobias Wittenburg, Christensen & Co. Arkitekter A/S.

- På alle etager har vi dette åbne rum, der når i hele husets bredde. Herfra er der adgang til undervisningslokalerne på alle etager.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet