KEA Empire Campus

:
november 2013

En udkraget facade understøttes af et program af søjler fra Fårup Betonindustri A/S. Søjlerne er udført i en lys specialbeton og fremstår lette og poetiske i det ellers rå industrimiljø. Design: Bertelsen & Scheving ApS.

KEA, Københavns Erhvervsakademi, danner i dag en kommunikationsbro centralt i Nørrebro-kvarteret. Plandisponeringen af Bertelsen & Scheving er tæt på genial. Totalentreprise: Myhlenberg A/S.

Et moderne undervisningsmiljø skal også tilbyde de studerende udemiljøer til både faglige aktiviteter og livet i pauserne. Det gør KEA i stort mål med terrasser og balkoner på alle etager, inklusive taget.

At oversætte måleforhold i den eksisterende industribygning til et nyt koordinatsystem stod Landinspektørkontoret for. Landmålerne fulgte projektet fra den spædeste start.

Interiøret i det nye erhvervsakademi er byggeteknisk og åbent, så man dels adresserer byggeriets uddannelser, dels tilbyder den optimale fleksibilitet. El-installationer: KT Elektric, Ålborg.

previous next

En reformation på Nørrebro

Gennemsigtighed, fleksibilitet og troværdighed er hovedpulsårer i erhvervslivet. Det er de også i den nye skole til Københavns Erhvervs Akademi på Nørrebro i København

Byggefakta

KEA Empire Campus
Nørrebrogade 66
2200 København N
Danmark

Bygherre:
Obel-LFI Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
Albæk Byggerådgivning ApS
Arkitekt:
Bertelsen & Scheving Arkitekter
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted A/S
Ingeniør:
Klaus Nielsen Rådg. Ingeniørfirma F.R.I A/S
Andre aktører:
Fårup Betonindustri A/S
Areal:
19000 kvm.
Byggesum: 
170 mio. kr.

Vi har haft reformationer tilforn: I kirken, i folkehøjskolen, i landbruget. Nu bydes vi på endnu en: Området omkring Nørrebrogade 66 i København var et brokvarter med identitetsproblemer. Nu er det gået gennem et generationsskifte og er kommet ud på den anden side som et kreativt, pulserende erhvervsakademi.

Dette sted i København har i en menneskealder været en smeltedigel med på den ene side småindustrielle bygninger under afvikling og overtagelse af de kreative klasser og på den anden en eksploderende multietnicitet med massiv tilførsel af eksotiske folkeslag.

Metropolens fragmenterede multikultur får nu kvalificeret modspil af de studerendes campus med homogen sammenhæng fra Assistens Kirkegaard i syd til Guldbergsgade i nord.

Vi er på Københavns Erhvervsakademis nye Empire Campus.

Bag den reformation står vilkår, der både er dikteret af kommercielt entreprenørskab og pladsnød: Københavns Erhvervsakademi har i de seneste år ekspanderet markant med tilvækst af både studiesøgende og uddannelser. Fra op mod en dusin forskellige adresser i Hovedstadsområdet er det Erhvervsakademiets målsætning at samle sine aktiviteter; KEA Empire Campus er et skridt i den retning, observerer projektleder for byggesagen på Nørrebro, Jesper Rasmussen, KEA. Efter at have opgivet hurtig ekspansion i Valbys Carlsberg-distrikt – og en fjern tidshorisont i 2015 – var en dialog om Nørrebrogade 66 kærkommen.

Huset blev i 1950erne bygget til at være trykkeri og grafisk værksted for F.E. Bording A/S, som dog nu for længst er flyttet til de rummelige forstæder; i stedet har en invasion af kreative fag med næse for nyromantik i industrielle rammer fundet sted. I nyere tid er bygningen blevet overtaget af ejendomsmatadoren Obel-LFI, en sammensmeltning af C.W. Obel og Lundbeckfonden Invest. Det var da Obel-LFI og KEA fandt hinanden, at en lykkelig formæling opstod.

Hvor lykkelig kan man dog først se i dag, efter at et teamwork mellem arkitekterne Bertelsen & Scheving og totalentreprenøren Myhlenberg har materialeret de visioner, der opstod ved bordet dengang i slutningen af 2011: At åbne området mellem Nørrebrogade og Guldbergsgade for en pulserende trafik af ikke bare KEA-studerende, men også kvarterets andre beboere, gæster og brugere. I forvejen lå her Empire Bio og 100 meter nede ad gaden Sankt Hans Torvs Sorbonne-miljø; en duft af Mellemøsten fornemmes fra den mosaiske kirkegård og trafikåren Nørrebrogade har efter trafiksanering for nogle år siden fået nyt liv. Og det udspiller sig nu her med livlig puls, også udenfor skoleskemaets tider, for skolens café og restaurant agter at holde åbent for gæster til langt ud på aftenen!

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet