KEA Empire Campus
Nørrebrogade 66
2200
København N
Danmark
Vi har haft reformationer tilforn: I kirken, i folkehøjskolen, i landbruget. Nu bydes vi på endnu en: Området omkring Nørrebrogade 66 i København var et brokvarter med identitetsproblemer. Nu er det gået gennem et generationsskifte og er kommet ud på den anden side som et kreativt, pulserende erhvervsakademi.
Dette sted i København har i en menneskealder været en smeltedigel med på den ene side småindustrielle bygninger under afvikling og overtagelse af de kreative klasser og på den anden en eksploderende multietnicitet med massiv tilførsel af eksotiske folkeslag.
Metropolens fragmenterede multikultur får nu kvalificeret modspil af de studerendes campus med homogen sammenhæng fra Assistens Kirkegaard i syd til Guldbergsgade i nord.
Vi er på Københavns Erhvervsakademis nye Empire Campus.
Bag den reformation står vilkår, der både er dikteret af kommercielt entreprenørskab og pladsnød: Københavns Erhvervsakademi har i de seneste år ekspanderet markant med tilvækst af både studiesøgende og uddannelser. Fra op mod en dusin forskellige adresser i Hovedstadsområdet er det Erhvervsakademiets målsætning at samle sine aktiviteter; KEA Empire Campus er et skridt i den retning, observerer projektleder for byggesagen på Nørrebro, Jesper Rasmussen, KEA. Efter at have opgivet hurtig ekspansion i Valbys Carlsberg-distrikt – og en fjern tidshorisont i 2015 – var en dialog om Nørrebrogade 66 kærkommen.
Huset blev i 1950erne bygget til at være trykkeri og grafisk værksted for F.E. Bording A/S, som dog nu for længst er flyttet til de rummelige forstæder; i stedet har en invasion af kreative fag med næse for nyromantik i industrielle rammer fundet sted. I nyere tid er bygningen blevet overtaget af ejendomsmatadoren Obel-LFI, en sammensmeltning af C.W. Obel og Lundbeckfonden Invest. Det var da Obel-LFI og KEA fandt hinanden, at en lykkelig formæling opstod.
Hvor lykkelig kan man dog først se i dag, efter at et teamwork mellem arkitekterne Bertelsen & Scheving og totalentreprenøren Myhlenberg har materialeret de visioner, der opstod ved bordet dengang i slutningen af 2011: At åbne området mellem Nørrebrogade og Guldbergsgade for en pulserende trafik af ikke bare KEA-studerende, men også kvarterets andre beboere, gæster og brugere. I forvejen lå her Empire Bio og 100 meter nede ad gaden Sankt Hans Torvs Sorbonne-miljø; en duft af Mellemøsten fornemmes fra den mosaiske kirkegård og trafikåren Nørrebrogade har efter trafiksanering for nogle år siden fået nyt liv. Og det udspiller sig nu her med livlig puls, også udenfor skoleskemaets tider, for skolens café og restaurant agter at holde åbent for gæster til langt ud på aftenen!