Aurora

:
september 2016
Aurora - Bygningerne

Aurora består af tre bygninger, der varierer fra 6 til 12 etager. Det 39,1 m høje hvide tårn erstatter en hvid kornsilo, der har været styrende for byggeriet.

Aurora - Arkitekturen

To af Auroras bygninger knejser mod himlen. Den hvide bygning er opført oven på en gammel kornsilos stueetage, og den nye facade følger formen på den oprindelige bygning.

Aurora - Kornsiloen

I en af bygningerne er en gammel kornsilos stueetage bevaret med dens karakteristiske betonkonstruktion. Her er det planen, at en restaurant skal flytte ind.

previous next

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsboligerne Aurora på Østre Havn i Aalborg er opført i form og profil som de gamle siloer, som byggeriet erstatter

Byggefakta

Aurora
Østre Havn
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Lejerbo, A. Enggaard A/S
Totalrådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
ATRA arkitekter a/s
Hovedentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
14600 kvm.
Byggesum: 
179 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2014 - juni 2016

Det vælter ind med nye aalborgensere. Over de seneste 12 måned­er er Aalborg Kommune blevet danmarksmester i at tiltrække nye borgere. Fra 1. juli 2015 til 1. juli 2016 oplevede kommunen en nettotilflytning på 816 personer. Befolkningstilvæksten slår direkte igennem i byggeaktiviteten. Der bliver bygget over hele byen, hvor nedlagte industrier og udflyttet skibstrafik har frigjort attraktive byggegrunde.

Udviklingen skal ses i lyset af, at Aalborg i de senere år for alvor har markeret sig som en attraktiv uddannelsesby. Den er blevet mange studerendes førstevalg, og selv om den udvikling siden 2010 er blevet fulgt op af et sandt byggeboom af ungdomsboliger over hele byen, så mangler der stadig boliger til de nye studerende ved studieårets start. Også i 2016.

Demokratisk havnefront

En af de aktører, der har taget fat på at løse problemet, er det almennyttige boligselskab Lejerbo, der har bygget 269 nye ungdomsboliger på Østre Havn. Byggeriet, der har fået navnet Aurora, består af tre bygninger, der alle er opført som sokkelgrunde.

Ud over ungdomsboliger indeholder bygningerne også flere erhvervslejemål. Lejerbos regionskontor er allerede flyttet ind i gadeplan ud mod Østre Havnebassin, og i en anden bygning – hvor man har bevaret stueetagen af en tidligere kornsilo – vil en kommende restaurant få en enestående atmosfære. Entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S er bygherre på erhvervsdelen af Aurora.

De 269 ungdomsboliger er allerede lejet ud. Der er 11 forskellige boligtyper – alle på 50 kvm og indrettet som toværelseslejligheder. Bliver det for trangt på en varm sommerdag, kan beboerne søge op på den store tagterrasse med udsigt over det attraktive område, som de bor i.

Østre Havn er Aalborgs mest unikke byomdannelsesprojekt med det gamle havnebassin som omdrejningspunkt. Det er en dyr beliggenhed, og i mange andre byer var der sandsynligvis kun blevet bygget luksusboliger og højtprofilerede kulturinstitutioner i et sådant område. Det sker ikke i Aalborg. Her satser kommunen i stedet på, at de nedlagte havneaktiviteter skal give plads til en ny og levende havnefront, hvor alle kan være med.

Menneskeliggørende

Transformationen og menneskeliggørelsen af de gamle havnearealer er hægtet op på den eksisterende by, og det tiltaler arkitekt m.a.a. Sigurd Jakobsen, hvis firma – Atra Arkitekter A/S – har været rådgiver og formgiver på Aurora.

– I stedet for at skabe en barriere ved havnen, hvor alle de velhavende flytter ned for at få udsigt, har man i Aalborg valgt at trække byen ned til havnen. Dermed får man en mere levende og spænd­ende havnefront med et bredere klientel, siger han.

Men Sigurd Jakobsen erkender også, at Østre Havn er et dyrt sted at bygge ungdomsboliger. Der har bl.a. været ekstraordinære udgifter til konvertering oven på eksisterende silobyggeri og til pilotering. At Aurora samtidig består af tre vidt forskellige bygninger, har ikke gjort det billigere.

Attraktiv løsning

F.eks. er alle 269 ungdomsboliger bygget med færdige badekabiner leveret af Bad Element ApS. Kabinerne har en størrelse på ca. 4 kvm, og de indeholder en flise­belagt bruseniche, toilet, håndvask og gulvvarme.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads