Retten i Aarhus

:
september 2016
Retten i Aarhus - Facaden

Retten i Aarhus er stort set uforandret udadtil, hvor den fremstår monumental og med alle sine historiske detaljer.

Retten i Aarhus - Kontorfaciliteter

Loftsetagen er inddraget til kontorfaciliteter til rettens præsident, dommere og dele af administrationen.

Retten i Aarhus - Trappeopgangen

Den eksisterende trappe er blevet forlænget både op og ned, og dens centrale funktion er styrket. En kunstnerisk udsmykning af elevatoren giver endnu mere fokus og fortæller om en retsbygning, hvor der er en fin balance mellem oprindeligt og nyt.

Retten i Aarhus - Retssalene

Retssalene fremstår funktionelle og stramme i sit udtryk, dog fortsat i de historiske rammer. Salene er nu ventileret og akustikken forbedret, bl.a. med akustikloft monteret af Business Design A/S.

previous next

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Retten i Aarhus har fået en gennemgribende ombygning og modernisering indendørs og lever nu op til nutidige krav til byretten

Byggefakta

Retten i Aarhus
Vester Allé 10
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Totalrådgiver:
H+Arkitekter
Arkitekt:
H+Arkitekter
Hovedentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
Tækker Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
4200 kvm.
Byggesum: 
57 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2014 - juli 2016

Retten i Aarhus har de sidste to år været flyttet til andre adresser i byen, mens bygningen har været igennem en meget gennemgribende renovering. Udvendigt fremstår bygningen fuldstændig uforandret i sin bevaringsværdige historicis­tiske og autoritære arkitektur fra 1906.

En helt ny bygning har været under overvejelse, men i stedet er det lykkedes at ombygge den eksisterende retsbygning, således at den både funktionelt og æstetisk fungerer. For ansatte er forholdene væsentligt forbedret med f.eks. ventilation og bedre plads, og for gæster i bygningen bidrager sted­et også med en fin arkitektonisk oplevelse af både de oprindelige rammer og de mange velvalgte tilføjelser.

Historisk hus

Ved den centrale hovedindgang ligger en ny reception. Hovedtrappen ligger midt i bygningen og forbinder de tre etager, der nu er blevet til fem, idet loftet og underetagen er istandsat og indrettet. En bred gang forbinder retssalene, der primært ligger ud til hovedfacaden. Her er et skakternet marmor­gulv bevaret, ligesom mange af de ældre ventemøbler fortsat er opstillet langs væggene. Oprinde­lige døre, karme og paneler er bevaret og istandsat, og den høje loftshøjde er også uændret, hvorved der er vist respekt for det særlige på stedet. Selve retsbygning­en er udformet som et U, med den centrale, runde trappe centralt placeret ud til et mindre gårdrum.

Gårdrummet er afsluttet ved, at arrestbygningen støder til retsbygningen, og indsatte kan via gård­rummet blive fulgt tørskoet over i retsbygningen. I forbindelse med ombygningen er der etableret en åben trappe til underetagen, som nu er fuldt udnyttet. Her er også etableret en niveaufri adgang til bygningen og to mindre retssale, primært til brug i weekenderne, hvor den del af bygningen kan fungere som en selvstændig sektion.

Loft med oplevelser

Hele loftsetagen er tilsvarende udnyttet og er blevet en rigtig spændende etage med charmen fra de eksisterende trækonstruktioner og skråvægge i en direkte sammensætning af tilføjede arkitektoniske elementer og moderne indretning. Denne etage er forbeholdt retspræsidenten, dommerne og dele af administrationen, som har kontorer, mødelokale og frokoststue her. Bagsiden af uret på husets facade kan følges bag et glasparti, og sammen med trækonstruktionen under husets lanterne opstår et pudsigt rum, som fortæller en masse bygningshistorie, men også er en af fordelene ved at ombygge frem for at bygge nyt. Der opstår rum, mellemrum og specielle rum, som kun til dels har en funktion eller bærer stærke præg af konstruktionen, som giver stedet identitet.

Domineret af tagspær

Overetagen er arkitektonisk domineret af de gamle tagspær, de skrå lofter og dybe vinduesnicher. De tilføjede elementer er tydeligvis nye og meget enkle som værn i hvidmalet stål med stålwire og glasvægge. Inventaret er overvejende nyt, og til etagens store møderum er der designet et mødebord, der er tilpasset det snævre loftsrum og derfor er asymmetrisk. Væggene på denne etage er hvide i alle rum og en passende neutral baggrund for de mange oprindelige og nye elementer. Ventilationen er tilføjet alle etager og er gjort til et synligt element. I et hjørne af rummet er ventilationen samlet bag en skærm i egetræ. Bag trælisterne ligger en akustisk dug, som er med til at forbedre akustikken i rummene.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads