DTU Biosustain, bygning 220

:
september 2016
DTU Biosustain, bygning 220 - Bygningen

Bygning 220 DTU Biosustain rager dobbelt så højt op som de oprindelige bygninger, men er grundlæggende en fortolkning af DTU’s traditionelle længehuse.

DTU Biosustain, bygning 220 - Glasvæggene

Der ligger laboratorier på den ene side af atriet og kontorer på den anden side på alle etager. Skandi-Bo A/S har bl.a. leveret de indvendige glasvægge og døre til kontorer og møderum.

DTU Biosustain, bygning 220 - Laboratorierne

Laboratorierne og deres installationer er udformet, så der er størst mulig fleksibilitet indbygget, også i den daglige brug.

previous next

Forskudte planer til forskning

DTU Biosustain flytter som den første eksterne aktør ind på DTU Lyngby Campus i en helt ny bygning, der på én gang både sprænger rammerne og respekterer det eksisterende

Byggefakta

DTU Biosustain, bygning 220
Kemitorvet 220
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

Bygherre:
Danmarks Tekniske Universitet
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Totalrådgiver:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
BAM Danmark A/S
Andre aktører:
GHB Landskabsarkitekter a/s
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
315 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2014 - juli 2016

DTU Biosustain – Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability – flytter til den helt nye Bygning 220, der er den første rene forskningsbygning på DTU. I laboratorierne skal mere end 200 danske og internationale forskere forske tværdisciplinært i bio-bæredygtighed. Et hovedfokusområde er at udvikle mikrobielle cellefabrikker, der kan producere bl.a. brændstof, plastik og kræftmedicin på en bæredygtig måde og i industriel skala. Centeret blev etableret i 2010 på en bevilling fra Novo Nordisk Fonden, mens bygningen, der er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, finansieres af DTU som led i en plan om at samle og styrke alle institutionens life-science-aktiviteter.

Udfordrende placering

– Der er tale om en meget markant bygning, der er dobbelt så høj som de eksisterende. Den skal også forbinde to af de vigtigste byrum på DTU, Søltofts Plads og Kemitorvet ved den nye Life Science-bygning, så ud over at rumme kontorer og laboratorier skal den skabe sammenhæng med et forbindelsesstrøg gennem bygningen på langs. Samtidig har vi bygget hen over et terrænspring på en hel etage og oven på en af de store langsgående tekniktunneler, som vi ikke kunne fundere på, forklarer Thomas West Jensen, der er partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

– Hovedgrebet har været at lave en moderne fortolkning af DTU’s eksisterende længehuse, både i facadearkitekturen og i organiseringen. Ved at klippe længen op på langs og forskyde den både i plan og snit får vi skabt dynamik og visuelt slanket byg­ningen. Vi har bibeholdt længe­husenes vinduesbånd, der giver godt dagslys til arbejdsrummene, men hvor Koppels længehuse har facader med gule sten med sorte vindues­bånd, har vi vendt farveholdning­en om med sorte facader afbrudt af guld­anodiserede lameller – det giver en differentiering, men også et slægtskab, siger Thomas West Jensen.

Fleksible laboratorier

Byggeriet er i høj grad resultatet af en lang proces med brugerinddrag­else og dialog mellem forskningscentret, DTU og rådgiverne forklarer projektleder David Klubien fra DTU Campus Service.

Laboratorierne og deres installationer er udformet, så der er størst mulig fleksibilitet indbygget, også i den daglige brug. Det betyder, at laboratorierne hurtigt kan tilpasses udviklingen i forskningen. Der er direkte adgang mellem laboratorierne, hvilket skaber sammenhæng og øger sikkerheden. Omvendt er placeringen af trapperne i den brede midtergang bevidst forskudt, for at øge den sociale interaktion, når forskerne bevæger sig rundt.

Skandi-Bo A/S har leveret de indvendige glasvægge og døre til kontorer og møderum og indgangspartierne ind til laboratorierne, forklarer direktør Lars Birk Biller fra firmaet. Her var det et krav, at dørpartierne ud til atriet og dørene ind til selve laboratorierne skulle se ens ud på trods af, at de lever op til forskellige brandkrav og kommer fra to forskellige serier. Også til de høje glasvægge ud mod trapperum er der af hensyn til sikkerheden høje krav, så her er anvendt hærdet og lamineret glas. På hver etage er der to røgdøre, som er så store, at de traditionelle fabrikanter måtte give fortabt. Her kunne Skandi-Bo træde til med specialfremstillede døre i aluminium.

Ringventilation

Moe A/S har stået for alle projektets ingeniørydelser samt for byggeledelse og arbejdsmiljø.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads