Langkærparken

:
september 2016
Langkærparken - Indgangspartierne

Blokudtrykket er gennemført med facader i matteret glas. For alle blokke gælder, at der er etableret indgange, som et markant element i bygningskroppen.

Langkærparken - Facaderne

Et af blokudtrykkene er facader i skifer og paneler mellem vinduesbåndene i hårdttræ, udtænkt af arkitektfirmaerne Nova5 Arkitekter og Arkitema.

Langkærparken - Indretningen

Fire boligblokke har fået lejlighederne renoveret om, ombygget til seniorer med høj grad af tilgængelighed.

previous next

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Langkærparken er blevet gennemrenoveret med nye facader, indgangspartier og nyt varmegenvindingssystem

Byggefakta

Langkærparken
Torstilgårdsvej
8381 Tilst
Danmark

Bygherre:
AL2bolig
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S, Nova5 Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
68000 kvm.
Byggesum: 
471 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2014 - juni 2016

Langkærparken i Tilst ved Aarhus har fået en renovering, hvor hele 34 trætte og slidte boligblokke med i alt 748 lejligheder har fået nyt liv med et varieret udtryk. Renoveringen omfatter tillige en renovering af fire boligblokke med særligt fokus på seniorer og tilgængelighed – bl.a. med etablering af elevatorer og ombygning af boligerne.

– Vi har gennem en stram og præcis detaljering haft som mål at fastholde bygningernes modernis­tiske arkitektur uden overflødige pynt. Ved at benytte få, men gode og holdbare materialer, der patinerer smukt, i en kombination af “hårde” materialer som skifer, zink og glaspaneler kombineret med bløde/varme facadepartier med lister i hårdttræ, så har vi opnået en arkitektur, der ligger i forlæng­else af den eksisterende, men tilføjet et nutidigt og humant udtryk via detaljering og tilføjelsen af de bløde materialer, siger Thomas Dahl, arkitekt hos Nova5 Arkitekter, der sammen med Rolf Kjær fra Arkitema har været de kreative kræfter bag renoveringen.

Hovedudtryk i skifer og glas

Boligblokkene fremstår i to hovedudtryk – dels blokke med facader i skifer og paneler i hårdttræ og dels blokke i zink. Begge blokudtryk er desuden blevet forsynet med iøjnefaldende indgangspartier i perforeret stål og med tydelig angivelse af indgangsnumre.

De midterste blokke, der er koncentreret omkring en “rambla”, er udført i matterede hvide glaspaneler med antracitgrå inddækninger. Alle tre beklædninger er variationer over temaet klinkbeklædning. Enkelt og ligetil.

– Ved at begrænse materialevariationen har vi opnået, at bygningernes nuværende enkelthed bevares, men også en sikkerhed for, at vi kan styre, at de valgte materialer kan “følges ad” i patinering, så bygningen igennem årene vil ændre karakter, men stadig fremstå som en sammenhæng­ende komposition, siger Thomas Dahl og tilføjer:
Egen identitet

– Den nuværende bebyggelse er udlagt ud fra den daværende grundtanke om værdien i ensartethed og gentagelse, der desværre igennem tiden må siges at have mistet sin attraktion og berettigelse. I dag ønskes en større variation og egen identitet, hvor man som beboer kan opnå en større grad af ejerskab til boligen. En del afdeling­er ønsker derfor i dag at få mulighed for at blive opdelt i forskellige kvarterer med hver sin identitet, siger Thomas Dahl.

– Derfor har vi skabt en mere varieret bebyggelse med tre forskellige bygningstyper med hver deres karakteristika. I materialeanvendelsen og i struktureringen af vinduesforløb fremstår de enkelte typer med en klar egen identitet. I det gennemgående konstruktionsprincip og i detaljeringen er der anvendt et rationelt og ensartet byggesystem, siger Thomas Dahl og betoner, at renoveringen ikke drastisk har ændret boligområdets karakter.

– Vi har analyseret de mange facaderenoveringer, der er gennemført inden for de seneste 20 år, og det er vor holdning, at de renoveringer, der er æstetisk langtidsholdbare, er dem, der respekterer bygningernes oprindelige modulering og overordnede struktur. Det er vigtigt, at en renovering har en vis almengyldighed frem for det tidstypiske og modeprægede. En afdæmpet brug af arkitektonis­ke virkemidler som farver, former, tekstur og proportionering giver resultater, der kan tåle at blive set, når modefarverne er skiftet, og patineringen som følge af vind og vejr er i gang, understreger Thomas Dahl.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads