Langkærparken
Torstilgårdsvej
8381
Tilst
Danmark
Langkærparken i Tilst ved Aarhus har fået en renovering, hvor hele 34 trætte og slidte boligblokke med i alt 748 lejligheder har fået nyt liv med et varieret udtryk. Renoveringen omfatter tillige en renovering af fire boligblokke med særligt fokus på seniorer og tilgængelighed – bl.a. med etablering af elevatorer og ombygning af boligerne.
– Vi har gennem en stram og præcis detaljering haft som mål at fastholde bygningernes modernistiske arkitektur uden overflødige pynt. Ved at benytte få, men gode og holdbare materialer, der patinerer smukt, i en kombination af “hårde” materialer som skifer, zink og glaspaneler kombineret med bløde/varme facadepartier med lister i hårdttræ, så har vi opnået en arkitektur, der ligger i forlængelse af den eksisterende, men tilføjet et nutidigt og humant udtryk via detaljering og tilføjelsen af de bløde materialer, siger Thomas Dahl, arkitekt hos Nova5 Arkitekter, der sammen med Rolf Kjær fra Arkitema har været de kreative kræfter bag renoveringen.
Boligblokkene fremstår i to hovedudtryk – dels blokke med facader i skifer og paneler i hårdttræ og dels blokke i zink. Begge blokudtryk er desuden blevet forsynet med iøjnefaldende indgangspartier i perforeret stål og med tydelig angivelse af indgangsnumre.
De midterste blokke, der er koncentreret omkring en “rambla”, er udført i matterede hvide glaspaneler med antracitgrå inddækninger. Alle tre beklædninger er variationer over temaet klinkbeklædning. Enkelt og ligetil.
– Ved at begrænse materialevariationen har vi opnået, at bygningernes nuværende enkelthed bevares, men også en sikkerhed for, at vi kan styre, at de valgte materialer kan “følges ad” i patinering, så bygningen igennem årene vil ændre karakter, men stadig fremstå som en sammenhængende komposition, siger Thomas Dahl og tilføjer:
Egen identitet
– Den nuværende bebyggelse er udlagt ud fra den daværende grundtanke om værdien i ensartethed og gentagelse, der desværre igennem tiden må siges at have mistet sin attraktion og berettigelse. I dag ønskes en større variation og egen identitet, hvor man som beboer kan opnå en større grad af ejerskab til boligen. En del afdelinger ønsker derfor i dag at få mulighed for at blive opdelt i forskellige kvarterer med hver sin identitet, siger Thomas Dahl.
– Derfor har vi skabt en mere varieret bebyggelse med tre forskellige bygningstyper med hver deres karakteristika. I materialeanvendelsen og i struktureringen af vinduesforløb fremstår de enkelte typer med en klar egen identitet. I det gennemgående konstruktionsprincip og i detaljeringen er der anvendt et rationelt og ensartet byggesystem, siger Thomas Dahl og betoner, at renoveringen ikke drastisk har ændret boligområdets karakter.
– Vi har analyseret de mange facaderenoveringer, der er gennemført inden for de seneste 20 år, og det er vor holdning, at de renoveringer, der er æstetisk langtidsholdbare, er dem, der respekterer bygningernes oprindelige modulering og overordnede struktur. Det er vigtigt, at en renovering har en vis almengyldighed frem for det tidstypiske og modeprægede. En afdæmpet brug af arkitektoniske virkemidler som farver, former, tekstur og proportionering giver resultater, der kan tåle at blive set, når modefarverne er skiftet, og patineringen som følge af vind og vejr er i gang, understreger Thomas Dahl.