Plaza II og III, Pandora

:
september 2016
Plaza II og III, Pandora - Bygningerne

Havneholmen 21 i København består af to bygninger ved den udgravede kanal. Arkitekturen er begået af Bystrup Arkitekter i henhold til lokalplan 202, Fisketorvet.

Plaza II OG III, Pandora - "Smykkeskrinet"

I aftenbelysningen ses Pandora-domicilet i kanalernes landskab som et forunderligt smykkeskrin. Glasportalen danner rammen om etagernes forbindelsesbroer.

Plaza II OG III, Pandora - Indgangen

Indgangen til domicilet sker gennem en glasportal, der indrammer de gangbroer, som forbinder bygningerne.

Plaza II og III, Pandora - Tagterrassen

Det skrånende tagforløb er udnyttet til en terrasse, der er skåret ind i hældningen. Her er plads til fritid og arbejde under åben himmel. Totalentreprenøren er KPC København.

Plaza II og III, Pandora - Indgangspartiet

I glasportalens indgangsparti modtages medarbejdere og gæster på et måtteparti fra Egetæpper, Amtico Entryway, lagt af Hammelsvang Erhvervsgulve.

Plaza II og III, Pandora - Indeklimaet

Indeklimaet styres bl.a. af en gardinløsning fra Jyllands Markisefabrik fra producentens kollektion af “miljøgardiner”, der reducerer solvarmen effektivt på en hed sommerdag.

Plaza II og III, Pandora - Indretningen

Etagernes indretning indrammes på lange stræk af plankegulve, kollektion Nordic Harmony fra Junckers Industrier A/S. Formatet er 129 × 15 mm (tykkelse).

Plaza II og III, Pandora - Glasvæggene

Deko Loft + Væg er kompletteringsentreprenør og leverandør af bl.a. Deko FG-glasvægge. Det samlede indtryk af interiøret er præget af lys og transparens.

Plaza II og III, Pandora - Møbleringen

Med brugerengagement og samarbejde med lejerrådgiveren Site er domicilet møbleret med en alsidig totalløsning fra brokeren Movement, der er en del af Scan Office A/S.

Plaza II og III, Pandora - Arbejdsrummene

Arbejdet foregår ved borde fra Montana Mobile, tilsat Håg-kontorstolen SoFi®. Belysningen er Louis Poulsens NPJ-lampe af Oki Sato.

Plaza II og III, Pandora - Akustikken

Møblerne bidrager aktivt i rummenes akustiske regulering. Sorø, Ole Bjerregaard Pedersen ApS har produceret efter idé og tegninger af Henning Larsen Arkitekter.

Plaza II og III, Pandora - Kantinen

I den veludstyrede kantine er det Bøge Storkøkken A/S, der har sørget for buffetinventaret i sortbejdset eg samt for produktionskøkkenets maskiner.

previous next

Havnens smykkeskrin

Historien om nyt hovedsæde til en førende dansk smykkeproducent beskriver en vellykket dialog mellem arkitektur og virksomhedens brandingstrategi

Byggefakta

Plaza II og III, Pandora
Havneholmen 17-19
1560 København V
Danmark

Bygherre:
Skanska Øresund A/S
Arkitekt:
Bystrup Arkitekter & Designere ApS
Totalentreprenør:
KPC København A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Site A/S, Pandora A/S, PFA Pension
Areal:
10700 kvm.
Byggesum: 
210 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2014 - august 2016

Smykkeproducenten Pandora har netop hentet sine aktiviteter og afdelinger fra tre adresser i forstæd­erne til et samlende hoved­sæde på Havneholmen i København. Det er sket med mål­sæt­ninger, der selvsagt høster de logi­stikmæssige og organisatoriske fordele af sådan en manøvre, men – og endnu mere interessant – også går efter at lade arkitektur og indretning på den nye adresse ikke bare spejle, men også styrke og understøtte virksomhedens em­ble­matiske produkt.

En guideline har været at lade indretningen forfølge Pandoras kerneværdier: Luksus, man kan tillade sig, moderne design og forløsningen af den personlige historie.
Forhistorien er, at smykkeproducenten ledte efter de rette rammer til sit danske hovedsæde, som huser flere af koncernens division­er som international marketing, salg og udvikling samt ledelsen for en del af de seks kontinenter, hvor virksomheden sælger sine smykker. En eftersøgning sammen med erhvervsmæglere førte til et samarbejde med ejendomsudvikleren Skanska Øresund, der tilbød ejendommen på Havneholmen, Plaza afsnit II og III: 10.700 kvm i en ny etape af flere projekter, der danner Havneholmens grænse mod nordvest. Dette består af to karakteristiske bygningskroppe i fem etager, forbundet med en glasbeklædt portal. Arkitekturen – af Bystrup Arkitekter – er styret af en artikuleret lokalplan: Ensidigt tagfald og murværksbeklædte facader med filts og stillet på bærende beton; de ellers så populære og dominerende fuldglasfacader er her afløst af murværket, men med vinduer, som der til gengæld er ca. 500 af!

Plaza-projektet er LEED-certificeret med sølv, hvorfor klimastyring er en vigtig parameter. Det sker både med et fleksibelt og energibesparende ventilationssystem og gennem styring af solenergien med en gardinløsning fra Jyllands Markisefabrik A/S, som kalder denne kollektion for “miljøgardiner”. Gardinerne er monteret med en tofarvet dug, der kun lader 3 pct. af solenergien slippe ind. Dugen, der er hvid indvendig og belagt med aluminium mod glasset, reflekterer effektivt 73 pct. af solenergien og absorberer de resterende 24 pct. Det betyder med andre ord, at der i de varme sommermåneder kan spares mærkbart på kølingen, hvorefter CO2-udslippet falder tilsvarende.

Ud over de energibesparende egenskaber bidrager gardindug­en også til en bedre rumakustik, da den er med til at dæmpe efterklangstiden, oplyser Jyllands Markisefabrik.

Lejerrådgivning

Her var med andre ord et færdigpakket projekt med tilhørende investor og klar til opførelse; bare med den tilføjelse, at lokalplanens betydelige påbud om ejendommens udseende og form satte grænser for arkitekturens kreativitet. Opgaven var nu at arbejde med de indre linjer og omkalfatre et relativt standardiseret erhvervshus til et autentisk og personligt Pandora-domicil. Et smykkeskrin.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads