Slagtehusene, 1. etape

:
september 2016
Slagtehusene, 1. etape - Tårnet

Skriften er blevet genskabt på tårnet, der tidligere indeholdt store vandtanke – nu er tårnet et pejlemærke for de nye boliger.

Slagtehusene, 1. etape - Lejlighederne

Nogle steder er der en imponerende loftshøjde i ungdomsboligerne. Trægulvene er udlagt af Fyns Gulvmontage.

Slagtehusene, 1. etape - Detaljerne

Gamle detaljer, som her en flisevæg, er bevaret fra de gamle bygninger og giver rummet en helt egen karakter.

previous next

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Odense Offentlige Slagtehuse er nu omdannet til 119 ungdomsboliger med respekt for de historiske detaljer

Byggefakta

Slagtehusene, 1. etape
Rugårdsvej/Grønlykkevej
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Odense Boligselskab
Arkitekt:
Archidea Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
H. Skjøde Knudsen
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
7400 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2015 - juli 2016

Slagtehusene, som er opført i 1926 og tegnet af den kendte odensearkitekt Knud Lehn Petersen, har huset fire slagtehaller, en salgshal, køleceller, en fodermelsfabrik, staldbygninger, hudesalteri, tarmhuse, administration og en restaurant. Siden slagteriet lukkede i 1980’erne har der været kvægtorv, enkelte småerhverv og en årlig elektronisk musikfestival. Nu skal unge lejere have deres dag­lige gang i de historiske bygninger.

– Den store slagtehal og tidlig­ere kørehal er blevet omdannet til et intimt gaderum, med plads til en masse fællesarrangement­er for hele området. Her er der en gammel bus, som beboerne kan bruge som samlingssted, og en storskærm til arrangement­er, hvor det kræves, siger Rene Søgaard Larsen, forretningsfører fra Odense Boligselskab, der blev dannet i januar sidste år som en fusion af Odense Social-Filantropiske Boligselskab og Borgerens Boligselskab.

Stort puslespil

Etableringen af de nye ungdomsboliger passer godt ind i Odenses aktuelle transformering til vidensby og moderne storby, de gamle industribygninger ved Rugaardsvej 60 i centrum af Odense.

– Vi er rigtig glade for, at kommunen kunne se vores idéer og visioner for bygningerne, og det er fantastisk at se, at visionerne nu er blevet til virkelighed, siger han.

Men det har også været et stort puslespil at få samspillet mellem de gamle historiske bygninger og det nye udtryk til at gå op i en højere enhed, fortæller Rasmus Poulsen, projektleder fra H. Skjøde Knudsen A/S, der har været totalentreprenør på projektet.

– Men det er lykkedes, siger han.

Otto Wagner, arkitekt m.a.a., partner fra Archidea Arkitekter A/S, er glad for, at H. Skjøde Knudsen A/S tog opgaven:

– Opgaven blev skabt, fordi direktør Allan Nielsen havde modet og i fællesskab med os kunne spotte muligheden i bygningerne. Det krævede også, at Odense Kommune kunne se perspektivet, så al mulig ros til dem, siger arkitekten.

Odense Offentlige Slagtehuse havde ligget som en kommende ruin i mange år.

– Så derfor fristede det at finde en farbar vej. Det kræver vilje og erfaring med emnet at transformere, og så kræver det de rette medspillere, siger han og fortsætter:

– Man får så meget forærende, når man transformerer gamle industribygninger. Kontrasten mellem nyt og gammelt er utroligt livgivende.

Gammelt og nyt

Anlæggets hovedbygning og tårnbygning er bevaret, mens de mindre bygninger ved jernbanen, der tidligere fungerede som bl.a. køleceller, er blevet revet ned og omdannet til et rekreativt grønt område.

Det er Kingo Karlsen A/S, der har stået for nedrivningen af de gamle bygninger, der ikke indgik i planerne for projektet.

– Det er ikke tit, at vi laver så store hybridopgaver, hvor vi både laver totalnedrivning, miljøsanering, indvendig rydning og rensning af graffiti på bygninger, der skal renoveres. Vi har refereret til totalentreprenør H. Skjøde Knudsen A/S, og det har kørt fint, fortæller Jes Møller-Jensen fra Kingo Karlsen A/S.

I forbindelse med opgaven er der brugt specialmaskiner og nedbrydningsrobotter på mellem 1 og 5 ton udstyret med trykhamre og store sakse til jernkonstruktioner.

– I alt har vi kørt ca. 11.000 ton materiale væk fra pladsen, og når vi har været flest, så har vi haft omkring 20 mand på pladsen, siger Jes Møller-Jensen.

Overraskelser

Det er Halldor Stefansson fra Henry Jensen A/S, Rådgivende Ingeniører, der har stået for rådgivningen i forbindelse med projektet:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads