Aabybro Skole

:
september 2016
Aabybro Skole - Bygningen

Begge skolebygninger har tre fløje udført i beton i stueetagen og fire tagspidser oven på den aluminiumsbeklædte førstesal.

Aabybro Skole - Gavlene

Skrå tagudhæng beklædt med lærketræ og lakerede aluminiumsplader i tre forskellige nuancer af grøn på førstesalens gavle.

Aabybro Skole - Kalzip-banerne

Kalzip-baner i aluminium trækker det arkitektoniske udtryk fra taget helt ned på siden af bygningen. Udført af A.E. Stålmontage A/S.

previous next

Skole med levende tagkonstruktion

Med den ny Aabybro Skole som OPP-projekt har Jammerbugt Kommune fået et totaløkonomisk byggeri med afklaret pris på både anlæg og drift

Byggefakta

Aabybro Skole
Kattedamsvej 26-28
9440 Aabybro
Danmark

Bygherre:
Jammerbugt Kommune
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Frandsen & Søndergaard K/S, Dansk Energi Management & Esbensen
Andre aktører:
AE Stålmontage A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
161 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2014 - juli 2016

Den nye Aabybro Skole er et stort og ambitiøst byggeri med Jammerbugt Kommune som bygherre og NCC Construction Danmark A/S som totalentreprenør.
Med en OPS-kontrakt sikrede kommunen sig et totaløkonomisk byggeri, hvor både anlægs- og driftspris blev afklaret ved tilbudsafgivelsen. Det betyder konkret, at når Aabybro Skole er opført og indkørt, begynder en 25-årig driftsfase, hvor en privat driftsoperatør tager over. Det er Ejendomsvirke A/S, der i et offentlig-privat samarbejde skal sikre, at skolen fortsat er i god stand.

– Vi skulle altså ikke kun tænke byggeri, som vi plejer. Vi skulle også tænke driftsdelen og vedligehold ind fra start, da vi havde givet en samlet pris sammen med Ejendomsvirke. Så det blev en anderledes, men rigtig god proces sammen med dem og Jammerbugt Kommune, siger Jakob Søe Lundgaard, senior projektchef hos NCC.

Én skole – to bygninger

Aabybro Skole består af to bygninger – en på Kattedamsvej og en på Aaby Sdr. Gade – men de er opført som ét projekt. Det er samme byggekoncept og samme byggekonstruktion, og det arkitektoniske udtryk går også igen i dem begge. Men der er ikke tale om kopier. Skolen på Kattedamsvej er til indskoling, mellemtrin og SFO, og den er ca. 25 pct. større end skolen på Aaby Sdr. Gade, der er til udskoling og et 10. klassecenter.

– Vi opførte de to skolebygning­er tidsforskudt. Aaby Sdr. Gade var ca. tre måneder foran, og når håndværkerne var færdige der, gik de over på Kattedamsvej og fortsatte arbejdet. Det betød, at de medbragte al den erfaring, som de havde høstet på den første bygning, siger Jakob Søe Lundgaard.

Tre skibe

Bygningernes arkitektoniske udtryk bliver først og fremmest skabt af den svimlende tagkonstruktion og de lakerede aluminiumsplader i tre forskellige nuancer af grøn, der beklæder førstesalen på gavlene. Tag- og facadearbejdet er udført af A.E. Stålmontage A/S, hvor projektleder Lars Bøje visuelt sammenligner taget med tre skibe, der er smeltet sammen. På den måde opstår der tre V’er ved siden af hinanden.

– Vi har fastgjort taget på en bærende stålrammekonstruktion fra Give Stål. Oven på rammen har vi monteret højprofilerede stålplader i trapezprofil og lagt et lag isolering med mineraluld. Færdigmonterede montageclips stikker 25 cm ud, og på dem har vi monteret Kalzip tagbaner i aluminium. Til taget har vi også leveret og monteret ovenlys både til almindelig udluftning og til røgudluftning i tilfælde af brand. Endelig har vi i bunden af de tre V’er bygget en skotrende med en hård isolering og tagpap. Den fører regnvandet ned til et afløb, forklarer Lars Bøje.

Ligesom taget er facadebeklædningen også fastgjort til den bærende stålrammekonstruktion, der når helt ned til dækket på første sal. Det er en let konstruktion, hvor C- og Z-stålprofiler er monteret på rammen. Stålprofilerne har en given højde, der svarer til tykkelsen af den anvendte isolering i væggen. På profilerne er der monteret en vindstopplade og aller­yderst selve facadebeklædningen, der er udført med lakerede aluminiumsplader i tre forskellige nuancer af grøn.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 4

Skole

Aabybro Skole

Skole med levende tagkonstruktion

Ungdomsbolig

Aurora

Ungdomsboliger i siloens tegn

Ungdomsbolig

Cortex Park

Cool og rå boliger for unge

Uddannelsescenter

DTU Biosustain, bygning 220

Forskudte planer til forskning

Uddannelsescenter

DTU, bygning 303A

Auditorier i totalmodernisering

Skole

Frederiksbjerg Skole

Skole som terrasseret monolit

Bolig

Frikvarteret

Landsby all inclusive

Hotel og konference

Hotel Fårup

Hotel i forklædning

Bolig

Langkærparken

Trætte boligblokke i Tilst fik nyt liv

Kontorhus

MultiFlex Office

Fremtiden er fleksibel

Kontorhus

Plaza II og III, Pandora

Havnens smykkeskrin

Offentlige kontorer

Retten i Aarhus

Historisk retsbygning respektfuldt renoveret

Offentlige kontorer

Retten i Svendborg

Retten er sat med havkig

Ungdomsbolig

Slagtehusene, 1. etape

Ungdomsboliger i historiske slagtehuse

Sport

Ørestad Skøjtehal

Funktionelt sportspalads