HF & VUC Fyn

:
maj 2019
HF & VUC Fyn - bibliotek

Under det store egetræselement iI atriummet er oprettet en hyggelig og intim lille biblioteksniche.

HF & VUC Fyn - trappe

Fællesarealer i midten får godt lys fra oven, mens galvaniserede stålværn fra Plan Trapper og lyse egetræselementer bidrager til det gedigne og rustikke udtryk.

HF & VUC Fyn - indgang

Bygningen præges i høj grad af det stål- og smedearbejde, som Plan Trapper har stået for til projektet, og de lyse vinduespartier, hvor betonelementerne fra Spæncom sammen med kontrasten til corten-stålet spiller en stor rolle i facadens udtryk. Her på billedet aner man til venstre den lange facade med vinduesbåndene.

HF & VUC Fyn - corten stål

Den rustrøde corten-stålbeklædning på HF-undervisningsbygningen i Odense spiller smukt sammen med den lyse beton. Arkitekturens varierede former, vinkler og niveauer giver masser af liv og dynamik på den kileformede grund.

previous next

Terrasseret hus i rustrød stålramme

HF & VUC Fyn har på en trekantet, hældende grund i Odense opført ny undervisningsbygning til HF-studiet, lige over for den få år gamle VUC-bygning

Byggefakta

HF & VUC Fyn
Kottesgade 6-8
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
HF & VUC Fyn
Bygherrerådgiver:
Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S
Andre aktører:
MT Højgaard A/S, Gk Danmark, Spæncom A/S
Areal:
7725 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2017 - Februar 2019

Den nye bygning i Kottesgade udnytter grundens form og hældning optimalt og er designet af Zeni Arkitekter sammen med arkitekt MAA Jesper Thyge Brøgger. Bygningens form følger den trekantede grund, der falder fra syd mod nord, hvor man i den laveste ende, mod nord opnår de fulde fire etager. Mod syd ligger den nederste etage under terræn, og bygning­en fremstår med tre etager.

Trapper åbner bygningen trinvist op

– Den trekantede grund ligger op ad et grønt areal, der går som en kile fra Byens Bro ned mod havnen, fortæller arkitekt MAA Torben Sørensen fra Zeni Arkitekter og fortsætter:

– Fra fodgængerbroen over jernbaneanlægget har man smukt udsyn over det nye og vellykkede byggeri, hvor ankomstfacaden trinvist trapper op og åbner for etagerne. Vi har udnyttet disse tilbagespring i etagerne, således at store opholdsterrasser vender ud mod syd og gør, at alle fællesarealerne inde på etagerne har kontakt til uderummene og den store udvendige trappe i højstyrkebeton. Ad denne trappe kan man gå op på tagterrasserne, hvor der på anden sal er et lille drivhus til brug i undervisningsøjemed i biologitimerne. Øverst oppe på taget er anbragt et lille observatorium med en stjernekikkert, som dog kun tilgås fra trappetårnet indefra. Til bygningen er valgt en rå materialeholdning med lys grå beton og rustfarvet corten-stål, som står råt, ærligt og markant ud mod de lyse nabobygninger. Det rå materialevalg går igen indenfor. Her er gummigulve, træbetonlofter, metalværn og masser af glas og transparens, der dog blødes op af egetræ på døre og akustikfelter.

Smukt spil i de forskellige facader

Bygningen har, ud over det trekantede grundplan, også et spændende og varieret spil i de tre meget forskelligartede facader.

– Den østlige facade er flad og omkranset af en corten-stålramme, og på den grå betonvæg er anbragt forskudte plantekummer, ligeledes i corten-stål, hvor grønne planter kommer til at slynge sig og vil favne det grønne areal lige ud for. Det er også her, hvor kantinen møder parken og udnytter dette med udgang til en mindre terrasse i terræn. De to andre facader er beklædt med corten-stål, som har et perforeret mønster, siger Torben Sørensen, og fortsætter:

– Corten-beklædningen brydes af lange, indrammede bånd, hvor vinduerne er anbragt tæt, og hvor de lyse, grå betonelementer er synlige mellem vinduerne. Der, hvor øst- og nordfacaderne mødes, glider de over i hinanden i en blød runding, dog i en ret skarp vinkel. Perforeringerne i stålpladerne kaster om dagen lysmønster ind på gulvet ved de til-gulv-gående høje vinduer, og om aftenen kastes lys ud på gaden indefra.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 2

Biograf

Biografcenter Broen

Danmarks længste biograf på søjler

Bolig

Cobrahave, Ørestad Syd

Karnapper og mønstermurværk

Bolig

Gnisten

Punkthuse med pli

Kontorhus

Harild Hus

Stramme facader i Carlsberg Byen

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Terrasseret hus i rustrød stålramme

Sport

Holbæk Sportsby

Under samme tag

Bolig

Kunstnerkarréen

Ørestads semicouture

Hotel og konference

Moxy Copenhagen Sydhavnen

Boutique-hotel i ny fortolkning

Bolig

Skoleparken

Fra kølig beton til varme mursten

Bolig

Toldbodhuse

Snehvide boligblokke med variation

Plejecenter og genoptræning

Tornbjerg Friplejehjem

Friplejehjem med overskuelige enheder