Biografcenter Broen

:
maj 2019
Biografcenter Broen - banegård

Det nye biografcenter er opført på søjler og tæt på Esbjerg Banegård. Det har givet udfordringer, dog uden at det er gået ud over tidsplanen i byggeriet.

Biografcenter Broen - glasgang

Biografgængere har adgang via centeret og igennem en 17 meter lang glasgang.

Biografcenter Broen - biografsal

Der er otte sale i det nye biografcenter i Esbjerg. Egetæpper har leveret tæpper til bl.a. salene til både trapper og mellem stolerækkerne.

Biografcenter Broen - facade

Biografcenter Broen er blevet integreret med Broen Shopping i Esbjerg og bliver kaldt for Danmarks længste biograf. Det er Nordisk Film, der har lejet sig ind hos bygherre TK Development A/S.

previous next

Danmarks længste biograf på søjler

Esbjergs nye biografcenter står på søjler tæt op ad Broen Shopping og helt op imod banearealet til Esbjerg Banegård. En vanskelig byggegrund med krav om bl.a. banesikkerhed

Byggefakta

Biografcenter Broen
Exnersgade 20
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
TK Development A/S
Bygherrerådgiver:
Norconsult A/S
Totalentreprenør:
NemByg A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Areal:
3500 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2017 - marts 2019

Det er en trend. At integrere byens biograf i byens moderne shoppingcenter. Butikker og biograf kan på den måde læne sig op ad hinanden, og begge måske øge antallet af kunder. I Esbjerg gør man det også. Byens 30.000 kvm indkøbscenter, Broen Shopping, der har to år på bagen, har udvidet med et biografcenter, der naturligt får navnet Biografcenter Broen. Det skulle være Danmarks længste biograf.

Det nye biografcenter erstatter den gamle biograf i Tovværket og får samtidig en sal mere end den gamle og med den nyeste teknik, lyd og billede på markedet og bedre siddekomfort.

Biografcenteret er opført i tre etager, hvoraf de to øverste etager primært anvendes til biografsale og adgange til disse. Biografcentret er på i alt ca. 3.500 kvm, og består af otte sale med i alt 650 sæder, hvoraf den største sal kan rumme 165 gæster. Og der er selvfølgelig også kiosk- og opholdsområde, kontorer, toiletter samt depot.

Det er TK Development A/S sammen med Capman Real Estate, der er bygherre – med Nordisk Film som lejer. TK Development står også bag andre centerbiografer som de fire biografsale i Sillebroen Shoppingcenter i Frederikssund og biografbygningen i Køges Stationsområde, hvor bygningen også indeholder to butikker og restaurant. Her er det begge steder også Nordisk Film, der sælger billetter til filmene.

– Vi ser det som en trend, at biograferne nu bliver placeret i shoppingcentre, hvor de tidligere var adskilt. Det giver en større alsidighed i shopping-oplevelsen, hvor leisure og food & beverage har fået en markant større betydnhing, forklarer ingeniør Erik May Nielsen fra TK Development.

Norconsult Skovhus Arkitekter har udarbejdet skitseprojekt og varetaget arkitektrådgivningen, Nembyg A/S har været totalentreprenør, og Ingeniør’ne A/S har været rådgivende ingeniører.

Står på søjler

Biografcenteret er en traditionel betonbygning placeret oven på en terrænparkering, nord for shoppingcenteret, og altså en tilbygning til centeret. Parkeringsområdet er dog stadig tilgængeligt, da biografcenteret er placeret på søjler. Det gør, at hele terrænplanet kan anvendes til parkering, fodgængerfelt samt rampe op til parkering på shoppingcenterets tag. På taget af biografcentret har man placeret teknikanlæg, som afskærmes. Opholdsarealer til biografcentrets ansatte er på en stor vestvendt altan med udsigt ud over banegårdsarealet.

Selve indgangen til biografcenteret og billetsalg er placeret i shoppingcenteret. Når biografgængerne har købt billetter, bliver de ført igennem en 17 meter lang gangbro med store glasfacader på første sal og videre ud til tilbygningen og en 122 meter lang gang, der forbinder de otte moderne biografsale.

Midt om natten

Når der laves en tilbygning til et shoppingcenter, der samtidig skal fungere og ikke lukke ned, så giver det naturligt en række udfordringer. Der er kundeparkering på taget, og der var ingen alternative parkeringsmuligheder i byggeperioden. Udfordringen lå i, at der skulle bygges hen over rampen, så den nærmest har fået tag over hovedet samtidig med, at den skulle holdes åben i hele byggeperioden. Det lykkedes uden en eneste lukkedag.

– Vi har monteret betonelementer kl. tre om natten indtil klokken syv om morgenen i en periode på to måneder. Ikke hver nat, men ca. to nætter om ugen, fortæller projektleder Mogens Espensen fra Nembyg.
Det krævede en del planlægning, og var ikke helt uden gener for naboerne på den anden side af gaden.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 2

Biograf

Biografcenter Broen

Danmarks længste biograf på søjler

Bolig

Cobrahave, Ørestad Syd

Karnapper og mønstermurværk

Bolig

Gnisten

Punkthuse med pli

Kontorhus

Harild Hus

Stramme facader i Carlsberg Byen

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Terrasseret hus i rustrød stålramme

Sport

Holbæk Sportsby

Under samme tag

Bolig

Kunstnerkarréen

Ørestads semicouture

Hotel og konference

Moxy Copenhagen Sydhavnen

Boutique-hotel i ny fortolkning

Bolig

Skoleparken

Fra kølig beton til varme mursten

Bolig

Toldbodhuse

Snehvide boligblokke med variation

Plejecenter og genoptræning

Tornbjerg Friplejehjem

Friplejehjem med overskuelige enheder