HF & VUC Fyn

:
maj 2019
HF & VUC Fyn - bibliotek

Under det store egetræselement iI atriummet er oprettet en hyggelig og intim lille biblioteksniche.

HF & VUC Fyn - trappe

Fællesarealer i midten får godt lys fra oven, mens galvaniserede stålværn fra Plan Trapper og lyse egetræselementer bidrager til det gedigne og rustikke udtryk.

HF & VUC Fyn - indgang

Bygningen præges i høj grad af det stål- og smedearbejde, som Plan Trapper har stået for til projektet, og de lyse vinduespartier, hvor betonelementerne fra Spæncom sammen med kontrasten til corten-stålet spiller en stor rolle i facadens udtryk. Her på billedet aner man til venstre den lange facade med vinduesbåndene.

HF & VUC Fyn - corten stål

Den rustrøde corten-stålbeklædning på HF-undervisningsbygningen i Odense spiller smukt sammen med den lyse beton. Arkitekturens varierede former, vinkler og niveauer giver masser af liv og dynamik på den kileformede grund.

previous next

Terrasseret hus i rustrød stålramme

Sider

Byggefakta

HF & VUC Fyn
Kottesgade 6-8
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
HF & VUC Fyn
Bygherrerådgiver:
Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S
Andre aktører:
MT Højgaard A/S, Gk Danmark, Spæncom A/S
Areal:
7725 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2017 - Februar 2019

Gennemtænkt helhed med ovenlys

Bygherren, HF & VUC Fyn, har ønsket at samle HF og VUC her i dette levende område mellem Byens Bro og industrihavnen, hvor der sker stor udvikling og forandring i disse år. For ikke så længe siden opførtes den smukke VUC-undervisningsbygning på den anden side af det kileformede grønne område, og nu har man så netop opført HF-delen således, at den ligger lige overfor og udgør en indbydende og markant bygning med sjæl og karakter på 7.725 kvm. I den høje ende af terrænet er den i tre plan med kælder, hvor kælderplanet anvendes til teknikrum og depoter. I den lave ende af grunden, mod nord, er terrænet faldet tilpas meget til, at der har kunnet indrettes undervisningslokaler i parterre.
I stueplan har man de udadvendte funktioner: administration og kontorer, reception, vejledning og kantine/køkken, samt fælles opholdsarealer til gruppearbejde og socialt samvær, men også undervisningslokaler. På første sal er der fortrinsvis traditionelle undervisningslokaler og opholdsarealer, mens anden sal primært er forbeholdt faglokaler til science-fagene.

Arkitekt Torben Sørensen fortæller videre:

– Generelt har man på alle planerne lagt undervisningslokalerne ude langs facaderne og fællesarealerne i midten. Fra stueplan og op gennem etagerne gennemskæres bygningen centralt af et stort, rundt atrium, som både forbinder etagerne og åbner op. Centralt i rummet er anbragt et rundt egetræselement, som er en stor fortællertrappe, vendt mod kantinen. Inden under denne trappe har vi lavet en lille, intim biblioteks-niche.

Foroven er der afsluttet med et fantastisk ovenlys i dæk over anden sal. Der er derudover et rektangulært ovenlys, hvor en tilsvarende lysskakt fører ned gennem alle etagerne. Ud til skakten er der lagt møde- og gruppearbejdslokaler med glasvægge, hvor man kan gå ind bag en lukket dør. Disse rum står oven på hinanden i alle etagerne, så man kan følge dem op til ovenlyset og se folk sidde og arbejde inde bagved.

– Det centrale egetræselement, fortællertrappen, oplyses af det kæmpestore, runde ovenlys, som også belyser de centrale fællesarealer, som egentlig ellers kun har kontakt udadtil mod syd. Klasselokalerne er transparente med meget glas og synlighed, dog med mønstret folie på glasset. Dette mønster er en gentagelse af det perforerede mønster i de udvendige corten-stålplader, fremhæver Torben Sørensen.

Masser af stål

Plan Trapper har stået for stål- og smedearbejdet i projektet, hvilket omfatter den udvendige corten-stålpladebeklædning, som er yderst efterspurgt i disse år, samt indvendigt også de store trapper og værn rundt i atriummet.

Direktør Jacob Larsen fra Plan Trapper fortæller, at de til projektet har leveret de karakteristiske corten-stålfacadeplader, der udgør den meget markante facadebeklædning, og som danner ramme om østfacaden. Blomsterkummerne på østfacaden er også i corten-stål, og der er udført markante indendørs trapper med værn i stålwire, samt rustfri netværn på tagterrassen. Det indvendige stål er i galvaniseret form, som fremtræder rustikt.

– Vores del af projektet er meget synligt. Det har været et projekt, som er forløbet lige efter planen, og arkitekterne har haft nogle helt klare tanker om, hvad de gerne ville have. Dette har vi via godt samarbejde konverteret til praksis, gennemført på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde. Jeg synes, det er blevet et virkelig flot byggeri med fine, rustikke løsninger, slutter Jacob Larsen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 2

Biograf

Biografcenter Broen

Danmarks længste biograf på søjler

Bolig

Cobrahave, Ørestad Syd

Karnapper og mønstermurværk

Bolig

Gnisten

Punkthuse med pli

Kontorhus

Harild Hus

Stramme facader i Carlsberg Byen

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Terrasseret hus i rustrød stålramme

Sport

Holbæk Sportsby

Under samme tag

Bolig

Kunstnerkarréen

Ørestads semicouture

Hotel og konference

Moxy Copenhagen Sydhavnen

Boutique-hotel i ny fortolkning

Bolig

Skoleparken

Fra kølig beton til varme mursten

Bolig

Toldbodhuse

Snehvide boligblokke med variation

Plejecenter og genoptræning

Tornbjerg Friplejehjem

Friplejehjem med overskuelige enheder