Harild Hus

:
april 2019
Harild Hus - kontor

Et vigtigt greb er de synlige installationer, der har muliggjort en stor loftshøjde og givet plads til høje vinduer, der lukker masser af dagslys ind i kontorområderne.

Harild Hus - beton

Som reference til Carlsberg Byens industrielle fortid er huset indvendig holdt i et enkelt formsprog med synlige rå betonoverflader flere steder omkring den langsgående, centrale kerne.

Harild Hus - murværk

Facaderne får en særlig karakter ved hjælp af de sammenhængende pilastre og gesimsbånd, der kræver omhyggeligt murerhåndværk. Hansen & Andersen Næstved A/S har haft murer- og fliseentreprisen i byggeriet.

Harild Hus - facade

Kontorbygningen Harild Hus har en meget markant beliggenhed i hjørnet af Franciska Clausens Plads. Huset rummer butikker i stueplan, mens de fem øvrige etager fungerer som domicil for rådgivningsfirmaet Accenture.

previous next

Stramme facader i Carlsberg Byen

Kontorbyggeriet Harild Hus markerer sig klart som et nutidigt byggeri, men forholder sig alligevel respektfuldt til de mange fine og fredede gamle huse i det tidligere industriområde

Byggefakta

Harild Hus
Bohrsgade 23
1778 København V
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S, Nord Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
BAM Danmark A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
6815 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2017 - marts 2019

En af de travleste byggepladser i København i disse år er Carlsberg Byen, der ligger i skæringspunktet mellem Frederiksberg, Valby og Vesterbro. I det gamle industriområde bevares og ombygges nogle af de bevaringsværdige eksisterende bygninger, men der bygges også mange nye boliger, kontorer og uddannelsesinstitutioner. Det er tanken, at Carlsberg Byen skal være en levende bydel med både daginstitutioner, skoler, grønne områder, butikker og kulturelle tilbud. Indtil for få år siden var stedet, der blev grundlagt af brygger J. C. Jacobsen i 1847, et lukket industriområde. De bevarede gamle industribygninger er af høj kvalitet, og der er derfor udarbejdet en ret stram lokalplan, som blandt andet skal sikre en sammenhæng mellem de nye og de gamle byggerier.
Tæt på Elefantporten og helt centralt i Carlsberg Byen ligger Franciska Clausens plads med de markante gamle bygninger Den Snoede Skorsten, Maskinhallen og Kedelhallen. I umiddelbar sammenhæng hermed ligger den nye Europaskole, der er tegnet i et tæt samarbejde mellem Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S og Nord Architects A/S. Karréen afsluttes af det nyopførte kontorbyggeri Harild Hus, der ligeledes er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Nord Architects. Bygningen er opkaldt efter arkitekten Carl Harild, der blandt andet tegnede mineralvandsfabrikken, kedelhuset og kraftværket for Carlsberg.

Det 6.815 kvm store kontorhus i seks etager er en længebygning, der ligger på hjørnet af Ny Carlsberg Vej og Bohrsgade. Den rektangulære bygning er orienteret i syd-nordlig retning og har mod syd en skrå afskæring ind mod Franciska Clausens Plads. Huset er udlagt til at rumme fire butikker i stueetagen og kontorer på de øvre etager. Den øverste etage er trukket tilbage fra facaderne på tre sider, hvilket giver plads til en tagterrasse. Der er nedkørsel til p-kælder fra Bohrsgade.

Infill-byggeri

– Når man laver et infill-byggeri midt i Carlsberg Byen med et fredet byggeri i form af Kedelhallen til den ene side og tæt på byggerier som Den Snoede Skorsten og Svenn Eske Kristensens fine Lagerkælder 3 med guldkapslerne på facaden – så handler det meget om at kigge på de byggerier, der ligger i området i forvejen. Harild Hus er en slags udløber af Europaskolen, hvis p-kælder starter halvvejs inde under det nye hus. Derfor valgte man også fra Carlsberg Byens side at gå direkte videre med samarbejdet med de forskellige aktører bag Europaskolen uden at udskrive en konkurrence. På grund af placeringen har der været stor opmærksomhed fra kommunens side i forhold til, hvordan vi levede op til lokalplanen, fortæller sagsarkitekt Kathinka Bødtker-Næss Larsen fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der har arbejdet med projektet fra de første skitser og frem til det afleverede byggeri.

Stramt facademodul

– Huset er oprindelig tænkt til at kunne fungere enten som flerbrugerhus eller som domicil, så vi lavede en hoveddisponering, der kunne bruges til det hele med mulighed for arbejdspladser langs alle ydervæggene. Den disponering afspejles også i facaderne, der kører i et stramt modul med vinduer ind til kontorerne for hver tre meter. Vi har arbejdet med nogle meget traditionelle murværksprincipper med pilastre og gesimsbånd, der er bygget sammen til et mønster. På den måde har vi kunnet komme ret dybt ind i facaden og opnå en stor reliefvirkning, hvilket er vigtigt på så store facader. Mønsteret gentager sig selv med en let forskydning op gennem etagerne, forklarer Kathinka Bødtker-Næss Larsen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 2

Biograf

Biografcenter Broen

Danmarks længste biograf på søjler

Bolig

Cobrahave, Ørestad Syd

Karnapper og mønstermurværk

Bolig

Gnisten

Punkthuse med pli

Kontorhus

Harild Hus

Stramme facader i Carlsberg Byen

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Terrasseret hus i rustrød stålramme

Sport

Holbæk Sportsby

Under samme tag

Bolig

Kunstnerkarréen

Ørestads semicouture

Hotel og konference

Moxy Copenhagen Sydhavnen

Boutique-hotel i ny fortolkning

Bolig

Skoleparken

Fra kølig beton til varme mursten

Bolig

Toldbodhuse

Snehvide boligblokke med variation

Plejecenter og genoptræning

Tornbjerg Friplejehjem

Friplejehjem med overskuelige enheder