Kunstnerkarréen

:
maj 2019
Kunstnerkarréen - interiør

De moderne boliger er gennemlyste med store glaspartier. Materialevalget er lyst med åbne køkkener med inventar i hvid lak.

Kunstnerkarréen - gårdrum

Etagebygningerne forbindes af 28 rækkehuse, så lejernes ønsker kan tilgodeses med afstand mellem segmenterne.

Kunstnerkarréen - altaner

Kunstnerkarréens etageboliger vender ud mod Ørestads boulevarder og henvender sig til både storbyens singler og til den modne familie. Projektet er udarbejdet af Aarstiderne Arkitekter.

Kunstnerkarréen - facade

Karrébebyggelsens facader er udført med struktur- og mønstermurværk og leverer et afvekslende udtryk, blandet med store glaspartier og stålaltaner fra Søgaard Stålbyg A/S.

previous next

Ørestads semicouture

Skrædderiets individuelle design tilbyder de ikke, de nyeste boliger på Kalvebod Fælled; men med Kunstnerkarréens koncept er det tæt på

Byggefakta

Kunstnerkarréen
Richard Mortensens Vej 25-27
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Pension Danmark A/S
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
KPC København A/S
Ingeniør:
ÅF Buildings Denmark
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
11500 kvm.
Byggesum: 
180 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2017 - marts 2019

I Ørestad står snesevis af nye boligprojekter skulder ved skulder; på få år er hjem i alle størrelser skudt op i tusindtal her i Hovedstadens vækstdynamo. Når Aarstiderne Arkitekters ”Kunstnerkarréen” alligevel lykkes med at få netop sin stemme hørt i det massive kor, så skyldes det ikke mindst boligprojektets segmentering af sine kommende lejere. Seniorboliger er ganske vist en kendt traver; men det er vist ikke set før, at man i samme ejendom adresserer de modne på +45, blander dem med aktive børnefamilier for samtidig at alliere sig med metropole trendsettere fra storbyens stenbro.

Det er tanken i Kunstnerkarréen, lyder det fra bygherren, Pension Danmark: Når man lejer en bolig, er det normalt tilfældigt, hvem man kommer til at bo ved siden af; det kan skabe udfordringer, hvis beboerne har lidt for forskellig livsførelse.
Derfor er intentionen her at sammensætte homogene grupper i ejendommens forskellige sektioner for at fremme fællesskabet og det sociale liv. Og – når sandhed skal siges – vel også for at foregribe de konflikter, der erfaringsmæssigt opstår, når unge vil have gang i gaden, mens ældre ønsker fred og ro. Tilmed åbnes her mulighed for, at flere generationer kan bo sammen – ikke under samme tag, ganske vist, men dog i samme ejendom!

Det synliggøres i karréprojektet med en plandisponering, som sigter efter den ønskede diversitet. Typologierne blandes med i alt 67 etageboliger ud mod de to gader, der har givet både navn og adresse til projektet: Richard Mortensen og Robert Jacobsen, opkaldt efter to toneangivende modernister i dansk kulturhistorie. Mellem dem forbindes bygningerne af 28 rækkehuse, så lejernes ønsker kan tilgodeses både med afstand mellem segmenterne og med boligernes planløsninger.

Facaderne

Diversitet tilstræbes også med facadernes vekslende udtryk og kreative anvendelse af murværk. Med Aarstiderne Arkitekters egne ord: Her skabes en hyggelig landsbystemning med den fælles intime gårdhave, etageboliger, der vender ud mod Ørestads boulevarder og rækkehuse med indgang fra stille og rolige sidegader. Forskydninger og spring i bygningernes højde og facader giver karréen et varieret og levende udtryk.

Formålet er at skabe individuel karakter blandt de mange andre tilsvarende boligprojekter i Ørestad; men også at tilføje legitimitet til ejendommens kunstneriske historiefortælling.

Hele byggeriet er ganske vist holdt i gule kvalitetstegl, lyse og imødekommende; men et mønster i murværket med mørkebrune mursten skaber ekspressive skift, så hvert rækkehus alligevel står for sig selv. Det samme mønster går igen i stueetagen i etageboligerne. Derudover er facaden præget af meget glas for at gøre bygningen åben og let – og lukke meget lys ind i boligerne.

Læg dertil, at alle boliger er sikret generøse uderum med terrasser eller – og især – rummelige altaner, så er der ikke ladt meget tilbage til ønskesedlen.

Altaner og terrasser

Det er således Søgaard Stålbyg A/S, der i denne sag har været i gang med stålværket og leveret hele programmet af altaner, tagterrasser, alle værn og overdækket cykelparkering med FSC-certificeret mahogni. Altanerne er udført som bærende stålkonstruktioner med gulvbeklædning af cumaru, en FSC-certificeret type trope-træ på linje med jatoba og bilinga. Underbeklædningen er en BS-60 (R60 -A2)-beklædning af Cembrit, afsluttet med en to mm aluplade.

Det er også Søgaard Stålbyg, som har været den udførende CNC-skærer bag de flotte identitetsskabende husnumre, som pryder partierne ved opgangene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 2

Biograf

Biografcenter Broen

Danmarks længste biograf på søjler

Bolig

Cobrahave, Ørestad Syd

Karnapper og mønstermurværk

Bolig

Gnisten

Punkthuse med pli

Kontorhus

Harild Hus

Stramme facader i Carlsberg Byen

Uddannelsescenter

HF & VUC Fyn

Terrasseret hus i rustrød stålramme

Sport

Holbæk Sportsby

Under samme tag

Bolig

Kunstnerkarréen

Ørestads semicouture

Hotel og konference

Moxy Copenhagen Sydhavnen

Boutique-hotel i ny fortolkning

Bolig

Skoleparken

Fra kølig beton til varme mursten

Bolig

Toldbodhuse

Snehvide boligblokke med variation

Plejecenter og genoptræning

Tornbjerg Friplejehjem

Friplejehjem med overskuelige enheder