DGI Huset Herning

:
maj 2011

Cafeen er kompleksets samlingspunkt. Herfra kan kongen og de øvrige gæster overskue det meste.

Glasværnet på rampen er produceret af Bo·glas i ekstra klart jernfattigt glas for at undgå et uønsket grønligt skær. Fliser og klinker er fra Evers og lagt af Celco Murer- og Flisefirma.

Farvespil, spejlinger, blødt vand og bymiljø mødes i vandkulturdelen af DGI Huset Herning. Vandkulturens facade med de foliefarvede glas fra Bo·glas.

Flise-, klinke- og mosaikarbejde  er lavet af Celco Murer- og Flisefirma A/S i Frederikshavn. I wellnessdelen ses de små 23 × 23 mm glasmosaikker, som beklæder murede bænke. Tre rotunder, der skærmer for brus og småbassiner, er beklædt med antracitgrå 5 × 5 cm fliser. Et puslerum har gule 10 × 10 cm fliser på væggene. Gulvet mellem bassinerne er belagt med hvide 240 × 115 mm antislip fliser i skridsikkerhedsgruppe 3 – den højeste af hensyn til den leg, som er selve ideen med DGI Huset Herning.

Hotellet opført ved DGI Huset rummer 153 værelser, der er enkelt indrettet.

Badekabiner til hotelværelserne er fra Bad Element.

Cafeen er kompleksets samlingspunkt. Herfra kan kongen og de øvrige gæster overskue det meste.

previous next

Vandkultur i farver

Sider

Byggefakta

DGI Huset Herning
Kousgaards Plads 1-5
7400 Herning
Danmark

Bygherre:
KPC Byg A/S
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS, Evers A/S, HB Trapper & Stål A/S, Saint-Gobain Ecophon A/S, WindowMaster A/S
Areal:
17900 kvm.
Byggesum: 
178 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2010 - december 2010

Endnu mere i iøjnefaldende er brugen af farver på vandkulturhusets store glasfacader. Allerede i sommeren 2008 havde leverandøren Bo-glas a/s møde med Henrik Kousgaards tegnestue Kobra Arkitekter A/S, der i dag er en del af Årstiderne Arkitekter. Sammen med sagsarkitekt Peter Kristiansen planlagde glasfirmaet fra Brønderslev den store og monumentale mosaik, som skulle være med til at give byggeriet identitet og karakter i bybilledet.

- Det er et byhus, som ikke har nogen specielt spændende udsigt at kigge ud på, så vi mente, at facadeglasset skulle tilføre husets indre farver. Disse signalfarver danner udvendigt kontrast til de mørke mursten og inde i huset til de mange hvide overflader, foruden at farverne spejler sig i det neutrale glas, der er brugt til at adskille sale og funktioner, siger Peter Kristiansen.

Tre farver i daglig forvandling

Også Herning Kommune var med ved udvælgelsen af tre farver ud af Vancevas program med over 1.000 forskellige nuancer. Det endte med at blive en dybhavsblå, en azurblå og en aquagrøn nuance.

Det er lykkes at skabe et spil i facaden ved, at omkring 60 pct. af DGI Husets Bo·plus®-ruder er monteret med lamineret glas, hvor Bo·glas a/s har ilagt farvede Vanceva®-folier.

Nuancerne har Bo·glas a/s frembragt ved at benytte Vancevas patenterede system, hvor man lægger PVB-folie i forskellige farver sammen. Det giver et fantastisk farvespil inde i Vandkulturhuset, når lyset trænger igennem ruderne. Farvespillet ændrer karakter henover dagen i takt med solens intensitet og placering på himmelen. Glasalufacader og farvede elementer er monteret af FP Aluglas A/S, Viborg.

Niveauer og overlap

Inden for hovedindgangen kan man danne sig et overblik over Vandkulturhusets indhold, selv om det ved første øjekast kan virke overvældende med de forskellige niveauer, som skyder sig ind over hinanden. Cafeen, der også serverer morgenmad for hotelgæsterne, er husets ansigt udadtil og har oplukkelige glas/alu-elementer med mulighed for udendørs servering på forpladsen.

Til venstre for indgangspartiet møder man personalet langs en 17 m lang receptions- og salgsskranke, som er fælles for hotel, café samt velvære- og svømmeafdelingerne.

- Med et så begrænset site var vi tvunget til at bygge i højden. Det har til gengæld tilført byggeriet den oplevelse, at man kan bevæge sig fra kælderniveau og helt op på tagterrasssen og være i vand hele vejen. Vi har skabt et glidende forløb, der starter ved trappen i kælderen og via en rampe hele vejen rundt langs facaden går op til well­nessafdelingen og videre op til en pejsestue med udgang til terrassen med træbassiner, forklarer Peter Kristiansen.

Intimitet i syn og lyd

Trods sin gennemsigtige karakter hylder huset en vis blufærdighed. Udadvendte discipliner som udspringsbassin med skrigende gul klatrevæg er placeret tæt på café og facader, mens de mere intime velværefaciliteter og behandlerrum er trukket ind mod midten på afstand af udstillingsvinduerne.

Den førnævnte lange rampe har glasværn, monteret af HB Trapper A/S i Snejbjerg og leveret af Bo·glas a/s i form af Bo·safe® 17,14 mm tykt med en mat Vanceva®-folie. Den matte folie sikrer, at man kan gå fra bassinerne og op til wellnessområdet i en vis privat atmosfære.

Også lydmæssigt er der arbejdet meget på at sikre en form for intimitet på trods af rumvolumen og de hårde overflader. Lofterne er Ecophon Focus A Akustiklofter fra Saint-Gobain Ecophon A/S. I dem er indbygget naturlig ventilation med oplukkelige elementer fra WindowMaster A/S.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 1

Sport

Arena Holstebro

Kompakt og robust arena

Offentlige kontorer

Assens Rådhus

Rådhuset i sukkerfabrikken

Offentlige kontorer

Ballerup Rådhus

Ballerup Rådhus v. 2011

Butik

Bauhaus Odense

Bauhaus version mega II

Domicil

Dansk Plade Team

Med maskinerne i centrum

Sport

DGI Huset Herning

Vandkultur i farver

Domicil

Geodis Wilson

Logistikcenter i patchwork

Plejecenter og genoptræning

Lindehøj Centret

Ældreboliger i Horsens så lyset

Offentlige kontorer

Planlægning & Byggeri

Skulpturel energiarkitektur

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Ceres Allé

Moderne ældreboliger i syv etager

Domicil

Rambøll Danmark, Århus

Rambøll i ny opsætning

Skole

Silkeborg Gymnasium

Gymnasium udvider med lys og luft

Kirke

Thyborøn Kirke

Kirke i kvadrat