Njalsgården

:
januar 2011

Den renoverede Njalsgården huser nu Københavns Teknik- og Miljøforvaltning. Byggesagen er afviklet med bygherrerådgiveren Emcon, der efterfulgte Claus Bjarrum Arkitekter med ansvar for udbuddet.

De historiske facader fra henholdsvis 1950 og 1903 er i store træk urørte, men vinduesfelterne mod syd og vest er nu udstyret med nye markiser fra Blendex: Bom-Line markisoletter med delvis vertikal dug.

Njalsgårdens ankomstrum med reception for teknik- og miljøforvaltningen er varmt, lyst og imødekommende. PLH Arkitekter A/S har stået for projekteringen med Københavns Ejendomme som bygherre.

Det er et tema, at de tekniske installationer er markante og synlige i et hus til en teknikforvaltning! Her ses en del af Pro Ventilations føringsveje til luftskiftet med en karakteristisk struktur under de høje lofter.

Skillevægge af hærdet glas fra Glaseksperten er anvendt ved møde- og konferencerum for at opretholde husets gennemgående udtryk af en total åbenhed. Bemærk Vilhelm Lauritzen-pendlerne, der er renoveret i samarbejde med L&C El A/S.

Københavns kommunes teknik- og miljøforvaltning har et kolossalt tegningsarkiv, der er tilgængeligt for offentligheden. Det er indrettet i 15 km (!) automatisk styrede kompaktreoler fra Qubiqa.

previous next

Domus Technica

Københavns kommunes forvaltning for teknik og miljø bor i Njalsgården, der fremstår som et showroom for forvaltningens ekspertise

Byggefakta

Njalsgården, Københavns Teknik- og Miljøforvaltning
Njalsgade 13
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Bygherrerådgiver:
Claus Bjarrum Arkitekter A/S, Emcon a/s
Arkitekt:
PLH arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Jakon A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
21000 kvm.
Byggesum: 
159 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2008 - juli 2010

Omfanget af hovedstadens administration for miljø og teknik vil gå op for de fleste, hvis de besøger Njalsgården i København S. Her har en imponerende byggesag med et forløb over to år samlet 640 medarbejdere på ikke færre end 21.000 kvm, inklusive et kundecenter, hvor borgerne kan henvende sig, når de har ærinde om byggetilladelser, attester eller historiske tegninger.

Som om det ikke var nok, så er der andre 430 tekniske og administrative medarbejdere, der holder til på naboadressen Islands Brygge 37.

Dog er en række kernefunktioner nu samlet fra flere adresser i det muskuløse renoveringsbyggeri i Njalsgade, som er omtrent ligeså drabeligt som den islandske sagahelt, der har lagt navn til.

Ideen til den øvelse havde kommunens teknik- og miljøforvaltning, mundret døbt TMF, arbejdet med i lang tid. Njalsgården var perfekt til formålet: Her lå FDB’s tidligere lagerbygning, et stykke robust, industriel arkitektur i mørkbrændte mursten fra 1950 sammenbygget med et nabohus fra 1903.

Københavns Ejendomme havde for længst erhvervet parcellen, for i de senere år havde bl.a. kommunens sociale forvaltning haft til huse her. Men der var et påtrængende behov for en modernisering, før Njalsgården kunne bringes til at yde sit optimale for TMF og forvaltningens ansatte og rigtigt mange eksterne brugere og kunder.

Totalentreprise

Det er den proces, der nu er bragt til ende i et samarbejde med flere eksterne rådgivere. Først var Claus Bjarrum Arkitekter med til at formulere et byggeprogram, som lå til grund for et totalentrepriseudbud. Siden tog PLH Arkitekter A/S over i regi af totalentreprenøren Jakon A/S.

At det netop blev en stor spiller med speciale i tømrer- og snedkerarbejde samt aptering, der fik den hovedrolle, må tilskrives, at det, opgaven i store træk handler om, netop er husets indvendige opdatering: nedrivning og genopbygning med nye layouts i åbne, transparente rumforløb, nye lofter og gulve samt ikke mindst ny teknik i hele huset. Samtidig blev der lagt et tungt lod i bæredygtighedens vægtskål, så huset 1:1 spejler det, som forvaltningens hverdag drejer sig om. ik og miljø.

Miljøhensyn

Københavns Kommunes fokus på miljøet var bygherrerådgiveren Emcon meget bevidst om. Emcon A/S kom tidligt med omkring bordet som Københavns Ejendommes bygherrerådgiver på projektet.

De bæredygtige løsninger var skarpt i fokus, også med et forsøg på grundvandskøling, som efter prøvepumpninger og nærmere analyser desværre ikke lod sig gennemføre, beretter Morten Wind, Emcon a/s. Men kølingen er bragt ned på et minimum, bl.a. ved hjælp af facade- og vinduesafskærmning med markiser, og et optimalt indeklima er tilgodeset med en minimal belastning af energiforbruget. Det er en kombination af 156 udvendige markiser, type Bom-Line – også kaldet markisoletter fra Blendex – og 108 interiør screens ved fortsatsruderne, alt automatisk styret over en stand-alone Blendex Somfy®-station. Bom-Line er en markise, der først kører lodret ned foran vinduet for derefter at ændre retning som en traditionel markise. Markisoletter minimerer lys og varme fra en lavt placeret sol og er endvidere kombineret med en sollysreducerende film, monteret på de smukke, buede ruder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge