Netto Distributionscenter

:
marts 2011

For 10 år siden blev det besluttet, at Nettos distributionslager skulle opføres på det dengang nyetablerede Skandinavisk Transport Center i Køge. I dag er lageret en velvoksen størrelse på næsten 60.000 kvm.

Det foregår fuldstændig fuldautomatisk, når de enkelte paller med varer til hver enkelt butik skal pakkes. Dog sørger medarbejderne for, at alt går helt rigtigt for sig.

Varereoler på 24 meter i højden. Et imponerende syn indenfor i det nye højlager. Hver enkelt vare har sin egen, faste plads.

I den eksisterende lagerbygning er indrettet et nyt kølerum på 2.000 kvm. Både lofter og vægge er beklædt med særlige paneler, leveret af Thyssenkrupp Byggesystem A/S, der bidrager til at temperaturen kan holdes permanent på fem grader.

previous next

Appendix i stort format

Nettos distributionslager i Køge er blevet udvidet med 15.500 kvm, bl.a. med højlager på 24 m i højden

Byggefakta

Distributionscenter, Skandinavisk Transport Center
Mimersvej 1
4200 Køge
Danmark

Bygherre:
Netto Danmark
Arkitekt:
C & W Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
15500 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2009 - april 2010

I forvejen var Nettos distributionslager absolut en af de mest iøjnefaldende virksomheder i Skandinavisk Transport Center, STC, i Køge. Det bliver kun fremhævet yderligere med den omfattende udvidelse af lageret, der blev taget i brug i april 2010.

Byggeriet omfatter et højlager på 10.000 kvm og en lagerbygning 5.500 kvm. Dertil kommer en ombygning i den eksisterende bygning, hvor et nyt kølelager på 2.000 kvm er taget i brug.

På udearealerne er den eksist­erende trailerparkering og kørearealerne blevet udvidet med cirka 2.200 kvm og dækker nu et samlet areal på cirka 25.000 kvm. Selve distributionslageret og de tilhørende administrationsbygninger udgør tilsammen et areal på 56.000 kvm og er arbejdsplads for op mod 300 medarbejdere.

Valg af placering

For 10 år siden blev det første spadestik til STC taget. På et stort areal nord for byen, tæt på Køge Bugt Motorvejen, var det ambitionen at etablere et stort transportcenter, et samlingssted for erhvervsvirksomheder, med det til fælles, at de har behov for placering centralt i forhold til motorvejsnettet.

Et succeskriterium for det nye transportcenter var, at det kunne tiltrække nogle af de store erhvervsvirksomheder. Derfor var det en stor fjer i hatten, både for STC og for Køge Kommune, at Dansk Supermarked var blandt dem, der valgte stedet som ny adresse for det distributionscenter, der skulle forsyne alle Nettobutikker på Sjælland med dagligvarer.

I dag, 10 år senere, er det vanskeligt at forestille sig, at der engang har været kornmarker på stedet. Virksomhederne ligger side om side, og der er en tæt lastvognstrafik til og fra. Dansk Supermarked har næppe haft grund til at fortryde sit valg af STC. Siden lageret blev indviet i 2004, er det blevet udvidet flere gange.

Trængsel på byggepladsen

Det blevvirksomheden 5E Byg A/S, der fik opgaven at stå som totalentreprenør på projektet. En virksomhed, der blev etableret for tre år siden og som har specialiseret sig i større erhvervsbyggeri.

Arkitekt var C & W Arkitekterne A/S fra Svendborg, der i samarbejde med ingeniørfirmaet Cowi A/S fra Odense udviklede projektet.

Det blev noget af en udfordring at udvide Netto distributionslager med 15.500 kvm, uden at det kom til at påvirke de daglige arbejdsgange i virksomheden. Da det stod færdigt og byggeriet blev overdraget, kunne det konstateres, at det var lykkes. Men det havde krævet lidt af alle parter, ikke mindst i forbindelse med indretningen af et nyt kølerum på 2.000 kvm i den eksisterende bygning. Her måtte byggefolk og lagerarbejdere ruste sig med tålmodighed og overblik, så der kunne være plads til alle.

Bortkørsel af jord

I forhold til arbejdspladsen, der skulle fungere, var byggeriet af den nye, store lagerhal lige til at gå til. Her fik man imidlertid en anden udfordring. Ved tidligere byggerier og udvidelser, havde man valgt blot at fordele jord fra udgravningen på den store grund.

Nu var der ingen vej tilbage. Den overflødige jord på grunden og det, der blev gravet ud til nybyggeriet, skulle køres væk. I alt 90.000 kbm. Noget af en logistisk opgave at få plads til de mange ekstra lastbiler, i et område med en i forvejen tæt lastvognstrafik.

Da denne opgave var løst kunne man gå i gang med at støbe fundamenter og få rejst råhuset og få det hele under tag. Denne opgave nåede man at få løst, inden vinteren satte ind.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge