TrygVesta

:
april 2011

Modtagelsen i TrygVesta domicilet er symbolsk: Et mandshøjt hjerte i en moderne, stiliseret version markerer receptionen i en varm, dybrød signalfarve. Når man er levende, har man selvfølgelig også et hjerte. Idé og udførelse: Built Identity. Arkitektur: JJW Arkitekter A/S.

Peikko Danmark har udviklet kompositbjælker og nu også søjlesystemer med det formål at skabe slankere og mindre pladskrævende konstruktioner. Specielt i renoverings- og ombygningssager har kompositkomponenterne store fordele af hensyn til frihøjder.

Blendex A/S har leveret et bredt program af produkter til solafskærmning, bl.a. disse WRT-gardiner med wireføring i begge sider, top og bund.

De åbne kontormiljøer er akustisk dæmpede med Saint-Gobain Ecophon-loftspaneler, der er anvendt med typerne Focus A med synlige skinnesystemer (foto) og Focus D, hvis skinnesystemer er skjulte.

Kan man lyddæmpe glas uden at give afkald på dagslys og translucens? Barsmark A/S kan og har bevist det i Det levende Hus, hvor Makustik Translucent af polyetylen er monteret på den indvendige side af de skrå ruder i ovenlyset. BT Gulve står for gulvenes ornamentik – krumme spor af valsede messinglister.

Saint-Gobain Ecophon er producenten af et stort antal akustisk dæmpende vægpaneler, mange med udsmykning.

Glasbyggerne fra Svendborg havde ansvaret for at overdække tre tidligere gårdhaver til en fremtid som atrier. Lukningen er sket med hærdet, lamineret glas i Schüco-profiler.

previous next

Hjertesagen

Et stærkt symbol møder gæsterne ved ankomsten til Tryg­Vestas hovedkvarter. En syv meter høj hjerteskulptur slår takten over vore hoveder: Velkommen til Det levende Hus!

Byggefakta

TrygVesta A/S
Klausdalsbrovej 601
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet af 8. maj 2008 A/S
Bygherrerådgiver:
Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S, Built Identity
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
30000 kvm.
Byggesum: 
350 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2009 - Februar 2011

Det er jo ret beset besynderligt: Hjertet er – modsat andre vitale organpar som nyrer og lunger – en solistisk legemsdel, individuelt er det, og dertil ultimativt selvoptaget. Uden det findes selvet ikke. På trods af det er hjertet udnævnt til at være det ubrydelige symbol på empatien, fællesskabet og frem for alt emblemet over det højeste kollektive koncept, kærligheden.

Således også hos TrygVesta i den norsk-danske forsikringskoncerns hovedsæde i Ballerup. Her har et rådgiverteam, bestående af Groentmij|Carl Bro, JJW Arkitekter og ikke mindst designbureauet Built Identity sammen med de norske procesrådgivere Zinc født ideerne og slået stregerne til en renovering, der har sat sine spor overalt. Det 30.000 kvm store kontorhus blev tegnet i slutningen af 80’er-årtiet af Dall & Lindhardtsen, et vellykket eksempel på den tids totaldesign, der personliggjorde enhver detalje fra vindueskarme over garderober til vandhaner. Den sammenhæng gjorde ikke opgaven nemmere, noterer penneføreren fra JJW Arkitekter, arkitekt MAA Katja Viltoft.

Men målet var klart formuleret af ledelsen, legemliggjort af den karismatiske Stine Bosse:

- Alle former for forsikring handler basalt set om solidaritet. Vi skal stå sammen, fordi vi aldrig ved, hvordan verden udvikler sig i morgen.

Og hun tilføjede, at domicilet skulle tjene det formål at illustrere en tid med et skift af paradigme: fra mig og mit til vi og vores.

Det levende Hus

Dermed kom opgaven naturligt nok til at handle om at nedbryde skillevæggene fra fortidens cellekontorer, men mere end det også om at skabe sammenhæng i huset til støtte for både videndeling og fordybelse og om at få indretningen til at understøtte arbejdsprocesserne.

Stine Bosse gav samtidig udtryk for en tro på, at arkitektur og indretningskompetence faktisk er i stand til at bære et etisk – måske endog politisk – budskab og medvirke til øget selvforståelse og indsigt i udbyttet af samarbejde.

Den efterfølgende hverdag for de i alt 1.500 medarbejdere og deres vurderinger af den internordiske arbejdsplads viser, at koncernchefens overbevisning også kunne holde til den hårde virkelighed. Selv skeptikerne er overbevist om, at den idé, der blev døbt Det levende Hus, også rent faktisk indeholder livets grundstof: en fælles identitet. 
Konceptet er så stærkt, at det kan realiseres ligegyldigt hvor, uanset geografien. Det levende Hus er i dag virkelighed i både Ballerup og Bergen.

Kompositsøjler

Et organisk cirkelslag var et hovedtema i det oprindelige hus i Ballerup. Det er fastholdt som et organisk element i det nye design. Ikke som cirkler, men som spændstige geometrier på inventar og ornamentik, der udfordrer og beriger dem, der færdes i huset som gæster eller ansatte. Her har især Built Identity været på spil, ligesom designerne påtager sig ansvaret for en nyfortolkning af hjertets fysiognomi, som modtager os i TrygVestas’ reception. Vi skal ikke være i tvivl, forsikringsfolk er nogle, der har hjertet til venstre!

Blandt de arkitektoniske hovedgreb oplever vi også en lukning og overdækning med glas af de oprindelige indre gårdrum. Med den øvelse er tre nye atrier kommet til verden ved hjælp af tekniske løsninger med bærende kompositbjælker og kompositsøjler fra Peikko Danmark A/S. Søjlerne er det nyeste skud på Peikko-stammen. De kan sammenføjes med andre bærende stålkonstruktioner og med Peikko Danmarks Delta kompositbjælker ved hjælp af specialudviklede beslag.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge