Roskilde Katedralskole

:
april 2011

Det imponerende panoramavindue i den nye multihal ved Roskilde Katedralskole giver den ærværdige gamle skole et nyt og moderne ansigt udadtil. Helt bogstaveligt.

En glaskorridor forbinder den nye multihal med resten af Roskilde Katedralskole.

Loftet bæres af fire enorme præfabrikerede spær – hvert spær har en længde på 35 meter.

previous next

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

De kreative og sportslige udfoldelsesmuligheder har fået de bedste rammer på Roskilde Katedralskole, hvor en ny multihal og renoverede musiklokaler er blevet indviet

Byggefakta

Roskilde Katedralskole - multihal
Holbækvej 59
4000 Roskilde
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Arkitekt:
Skaarup & Jespersen
Hovedentreprenør:
Jönsson a/s
Ingeniør:
Bascon A/S
Areal:
1000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2009 - marts 2010

Roskilde Katedralskole har fået et helt nyt vartegn. Når man passerer skolen via Holbækvej, er det den nye, imponerende multihal, der er det første, man lægger mærke. Dermed signalerer Roskilde Katedralskole, at nok er det landets ældste uddannelsesinstitution, men den er stadig på omgangshøjde med nutiden og beredt på fremtiden. Titlen som landets ældste uddannelsesinstitution skal i øvrigt tages med et gran salt, for det er en titel også Ribe Katedralskole bejler stærkt til. Hvem der er rette titelindehaver, overlades det trygt til historikerne at søge svar på.

I denne omgang er det skolens nye multihal og de nye musiklokaler, der har den største interesse. Med godt 1.000 elever er det indiskutabelt, at gymnasiet er blandt de største. Det sætter også sit præg på de fysiske rammer, og for et års tid siden førte man planerne om nye tiltag ud i livet. I juni 2009 tog man det første spadestik til den nye multihal, og i marts 2010 blev den taget i brug.

Indgang til nye musiklokaler

Universitets- og Bygningsstyrelsen, som de danske gymnasieskoler hører under, var bygherre på projektet og efter en indbudt licitation fik Herlev-virksomheden Jönsson A/S overdraget byggeopgaven som hovedentreprenør.

I samarbejde med arkitektfirmaet Skaarup & Jespersen A/S fra Hellerup, der er en del af Sweco Architechts-gruppen, havde Jönsson A/S udarbejdet det projekt, bygherren mente indfriede de forventninger, man havde til den nye multihal.

Udover hallen omfattede opgaven også en ombygning af den ene af gymnasiets hidtidige gymnastiksale til nye musiklokaler. En opgave, der i høj grad stillede krav til de nye lokalers indretning. Ikke mindst til akustik og lydisolering.

Denne del af opgaven er løst på forbilledlig vis. Den tidligere gymnastiksal fremstår i dag som to topmoderne musiklokaler, velegnet til såvel teoretisk musikundervisning, øvelokale og fuld musikalsk udfoldelse. Selv når begge lokaler er i anvendelse, er der næppe en lyd fra det ene lokale, der trænger indenfor i det andet.

På grund af den gamle gymnastiksals placering i forhold til resten af skolen, var det en del af opgaven at etablere en ny indgang. Et indgangsparti, der med sine store glasdøre og vinduespartier giver et lyst og indbydende indtryk.

På begge sider af indgangspartiet er indrettet lyse og indbydende fællesarealer, hvor eleverne kan opholde sig i forbindelse med opgaveløsning eller blot socialt fællesskab.

Imponerende multihal

En gang med store glasvægge fører til den nye multihal. Her har eleverne på Roskilde Katedralskole fået 1.200 nye kvadratmeter, hvor de kan udfolde sig, hvad enten det gælder idræt, fællesarrangementer eller fester.

Hallen er 40 meter i længden og 35 meter i bredden. Et lyst og indbydende lokale, ikke mindst takket være det enorme panoramavindue, der dominerer facaden ud mod Holbækvej. Det er muligt at mørklægge hallen takket være store, frithængende solgardiner. Når de ikke er i brug er de næsten usynlige. Ved brug kan de mørklægge hallen fuldstændigt, idet de enkelte duge er monteret, så de overlapper hinanden.

Solgardinerne er leveret af Jyllands Markisefabrik A/S, der trods navnet har adresse i Slagelse. De har også leveret solgardiner til hallens øvrige vinduespartier. Panoramavinduet sikrer optimal udnyttelse af dagslyset og aktiverer kun loftarmaturerne i det omfang det er nødvendigt, for eksempel på grå og overskyede vinterdage.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge