Vestas Technology Centre

:
april 2011

Technology Centre fremstår i formglatte sandwich-betonelementer monteret af Jakobsen & Blindkilde. Til venstre ses montagehallen, til højre Avenue-standere monteret af Pro Elteknik.

Det gennemgående ankomstrum på Vestas Tehnology Centre. (Foto: Aarhus Arkitekterne).

Uformel ’library lounge’ adskilt fra galleriet af en Deko glasvæg. Inventaret er Four Design og Piiroinen leveret af Sorø Møbler.

Laboratorierne er indrettet af Jakobsen & Blindkilde med udstyr fra Zystm.

previous next

Teknologisats i Vestas’ vugge

Glas adskiller vingelaboratorium fra besøgsfaciliteter i vindmøllegigantens nye teknologicenter

Byggefakta

Vestas Technology Centre
Smed Hansens Vej
6940 Lem
Danmark

Bygherre:
Vestas Technology R&D
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S
Hovedentreprenør:
Jakobsen & Blindkilde A/S
Areal:
4110 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
september 2009 - oktober 2010

Det var her, eventyret blev grundlagt. Over for nybygningen Vestas Technology Centre kan man se rester af den oprindelige Vestas maskinfabrik, som smeden Peder Hansen grundlagde i 1945. Nu ligger den midt i et udstrakt kompleks af industrihaller, kontor- og lagerbygninger og det, som det hele nu handler om: vindmøller.

Vi er i Lem. Den driftige lille industriby har i den grad formået at udnytte den vestenvind, der får ekstra fart på tværs over den brede Ringkøbing Fjord. På verdensplan er Vestas Wind Systems A/S markedsledende, beskæftiger 20.000 mennesker og omsætter for et halvt hundrede milliarder kroner. Konkurrencen er benhård, og markedet turbulent, hvilket er baggrunden for, at Vestas satser massivt på at fastholde sit forspring gennem forskning og produktudvikling.

Bindeled

En stigende del af Vestas’ mølleproduktion foregår i dag i udlandet, hvorimod knowhow og innovation fortsat vil være placeret i Danmark. Det nye Technology Centre skal understøtte Vestas Blades, der har vingeproduktion i Lem. Bygningen er tegnet som et fysisk bindeled mellem udvikling og produktion, og formidler dermed den tætte forbindelse mellem de to afdelinger i Vestas. Den har forbindelse til en eksisterende produktionshal, hvor det var tanken at fremstille prototyper. Undervejs blev planerne ændret, så hallen nu indgår i den almindelige vingeproduktion. Via en dør i nybygningens stueetage kan besøgende få adgang til en platform i hallen og studere, hvordan man støber de lange, aerodynamiske vingeprofiler.

Zoneopdelt gråt hus

Vestas’ byggeafdeling entrerede med Rambøll Danmark som totalrådgiver på projektet. Underrådgiveren på arkitektsiden har været Aarhus Arkitekterne a/s, mens hovedentreprisen på udførslen tilfaldt Jakobsen & Blindkilde A/S i Aulum.

Arkitekten har udformet teknologihuset som en lang, tre etagers bygning, der indtager sin naturlige plads i helheden.

- Technology Centre indgår i et industrikompleks, som løbende er blevet udvidet siden 1980’erne. Vestas’ designmanual har hele tiden foreskrevet hvide haller med grå sidebygninger og vinduer, der er Vestasblå udvendigt. Skalamæssigt hører dette hus til sidstnævnte kategori, fortæller sagsarkitekt Michael Green, Aarhus Arkitekterne a/s.

Med inspiration fra Vestas Technology Centre i Aarhus Nord er det nye hus delt op i en offentlig del med adgang for gæster og en sikkerhedszone med kontorer og laboratorier. I Lem er grænsedragningen blot gjort mere diskret og bugter sig mellem etagerne.

Ved ankomsten til huset kommer man ind i galleriet, et langt, lyst, gennemgående rum med reception i den ene ende og et leisure-område med café og kantine i den anden. Midtpå er der indskudt en bro, hvortil der er adgang via en ståltrappe til gæstekantine og videokonferencerum.

Fra galleriet kan man på den side, der vender ind mod produktionshallen, studere kunstfotografier udført til projektet af Line Juhl Hansen og inspireret af vingefremstillingen. Den modstående langvæg brydes af store glaspartier med mulighed for at få en fornemmelse af den aktivitet, der udspiller sig i mødelokaler, projektgarager, stillerum m.m. længere oppe i huset.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge