Actona Company A/S
Smedegårdsvej 6
7500
Holstebro
Danmark
To et halvt år efter, at Gråkjær Industribyg A/S overdrog et tre etagers showroom med tilhørende lager til Actona Company A/S, kan de to parter mødes omkring en ny afleveringsforretning.
Denne gang er der endnu mere volumen at tage i brug. 13.500 kvm udelukkende til opbevaring og transport af møbler og accessories på vej fra producenter i Fjernøsten til møbelkæder i hele Skandinavien og Tyskland.
Alt omkring Actona synes at være i den store målestok, og det nye lager i Tvis syd for Holstebro er designet til at opfylde virksomhedens erklærede ’Act on A-mission’. Altså at agere lynhurtigt på nye trends og tendenser.
Hovedkvarteret får dagligt besøg af 80-100 lastbiler, som enten er fuldt læssede, når de kommer, eller når de kører igen. Actona råder nu i alt over 36.000 etagekvadratmeter, hvoraf langt størstedelen er lagergulv møbleret med Scan-Flex stålreoler op til 6 m i højden. Alligevel er det kun 40 pct. af varerne, som når omkring hovedlageret. Resten fragtes direkte ud til kunderne, i reglen fra containerhavnen i Århus. 80 pct. af Actonas omsætning består af eksport til det øvrige Europa.
Denne form for virksomhed kræver ekstreme mængder plads og løbende udvidelser, også fordi de store møbel- og livsstilskæder i stigende grad forventer, at grossisten agerer fjernlager og lagerhotel for dem. For Actona Company var det naturligt at gå til Gråkjær Industribyg, som havde udført den forrige udvidelse i 2008 til tiden og til bygherrens fulde tilfredshed.
Læs om Actona Companys udstillingsareal i Trefoldigt showroom.
- Udover reolkapacitet har tilgængelighed været vores hovedkrav til den nye hal. Ved det forrige halbyggeri diskuterede vi, om vi skulle sænke gulvet, men det opgav vi, da nedkørselsramper til trucks er meget pladskrævende. Derfor blev gulvet holdt på et højt niveau, som er videreført i den nye hal, siger HR-direktør Ib Mortensen, Actona Company A/S.
Det gav Gråkjær en udfordring, idet terrænet, som den nye hal skulle opføres på, lå op til 4 m under niveauet for det oprindelige byggeri, som er opført i flere etaper fra 1997 og frem.
- Vi har kørt 50.000 kbm sand på. Det var på tale at anvende brugt støbesand fra en lokal metalfabrik, men det havde den ulempe, at bygningen i så fald skulle klassificeres som forurenet. Vi valgte at bruge rent sand fra grusgraven. Sandpuden danner en platform, hvori der er støbt gigantiske betonfundamenter, som bærer hallens betonsøjler, fortæller Torkild Weltz, key account manager hos Gråkjær Industribyg A/S, Holstebro.
Sammen med projektleder Søren Christiansen har han styret byggeforløbet, der har strakt sig over seks måneder. Det hurtige tempo afspejler Gråkjær-koncernens store ekspertise i halbyggerier til landbrug og industri. Efter oplæg fra Søren Andersens Arkitekter A/S i Holstebro har totalentreprenøren udformet detaljerne og projekteret konstruktioner og installationer.
Alligevel har storhallen langtfra været nogen rutineopgave. Alene brandmyndighedernes krav
gjorde det nødvendigt at tænke kreativt.
- Actona ønskede en stor firkantet hal med plads til mange reoler i stil med den, vi byggede sidst. Men det kunne vi ikke opnå tilladelse til. For at undgå krav om sprinkling, som ville være uoverskueligt i et byggeri af denne størrelse, måtte den nye hal sektioneres, fortæller Torkild Weltz.