Biltema

:
april 2011

Biltema har for nylig åbnet deres tredje butik i Danmark. Den ligger i Odense. Varehuset er et simpelt byggeri lavet i betonelementer, som Confac A/S har leveret. Glaspartiet er leveret af Glasalu a/s.

I butikken finder man alle varer til fritid, bil, byggeri og meget mere. Der er i alt 15.000 varer i Biltema-butikken.

previous next

Biltema i buet blåt

Biltema er en stor varehuskæde med 80 butikker i Norden. Nu har de indtaget Danmark med tre butikker. Den seneste er på 5.000 kvm og ligger i Odense

Byggefakta

Biltema A/S
Risingsvej 61
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Buffin Real Estate Denmark A/S
Totalrådgiver:
Kristian Rahbek A/S
Arkitekt:
Harrebek Arkitekter A/S
Ingeniør:
Kristian Rahbek A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
57 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2010 - september 2010

Navnet er Biltema, men det er langtfra kun bilrelaterede varer, som det er muligt at købe i varehuset. Tag en del Harald Nyborg og en lige så stor del T. Hansen, og du har Biltema. Alt til bilen, fritid, haven, værkstedet og gør det selv-manden. Forskellen er størrelsen. Biltema har 15.000 varenumre. Til sammenligning har Ikea ‘kun’ 9.500 varer. Og det stopper ikke her. Biltema planlægger nemlig at ekspandere. Flere butikker vil derfor sandsynligvis skyde op andre steder i Danmark.

Ensartet arkitektur

Alle varehuse i Norden er bygget efter samme model, men i Danmark er det første gang, at firmaet bygger en butik, der har samme designkoncept som i de andre nordiske lande. Butikkerne i Næstved og Aalborg følger ikke samme linje.

I Odense handler det om 5.000 kvm i rektangulært betonelementbyggeri med en facade og indgangsparti med buet glas. Forretningen er i ét plan og rummer butik, kontor, mødelokale, lager, frokoststue og toiletter. Taget er dækket med tagpap og ydermure er betonelementer, som er leveret af Confac A/S. Gulvet i butikken er i granit.

De meget faste retningslinjer for varehusets design levner ikke mange muligheder for kreativ tænkning hos arkitekten på byggeriet, Harrebek Arkitekter A/S. Alligevel har der været udfordringer for firmaet.

- Udfordringen, når man laver et varehus som Biltema, er nok at holde fokus på, hvad bygherren gerne vil have, og hvad han har af forventninger. Vi taler her om en bygherre, som har etableret sig både i Norge, Sverige, Finland og Danmark med et utal af butikker. Det vil sige, at vi har en meget professionel bygherre, som er meget bevidst om, hvordan Biltema skal skille sig ud fra andre varehuse, og det ikke kun med varesortiment og priser, men også med logistik i varehuset, velfærd for medarbejdere og ikke mindst synliggørelse af varehuset, siger Lars A. Rohde, bygningskonstruktør MAK/byggeøkonom fra Harrebek Arkitekter A/S.

Glasparti var en udfordring

De største udfordringer, arkitektonisk, er indgangspartiet, der består af en indgang i buet glas. Det er Glasalu a/s, der har leveret løsningen, som er et Fasad/Fenster-system med Deli profiler, der er buede. Der er samtidig brugt indbrudshæmmende glas.

- Vi laver meget af den slags, men det, der har været interessant ved denne opgave er, at glasset buer. Det laver vi ikke så tit, og det giver jo nogle flere udfordringer og overvejelser, siger Glenn Andersen fra Glasalu a/s.

Den ensartede arkitektur, der følger varehusene, giver nogle faste retningslinjer, som skal følges. Derfor er det især indgangspartiet med glas, der også har været det mest interessante for Harrebek Arkitekter A/S.

- Man kan ligesom følge en rød tråd i arkitekturen for bygningens forløb. Felterne er i sandwichelementer og udspiller sig fra vinduesopdelingen med fyldninger i den runde del, som så går igen i Biltemas logo, som er placeret øverst på den runde del af bygningen. På den måde udgør arkitekturen et samlingspunkt, som så udgør ankomsten til Biltema Varehus, siger Lars A. Rohde og forklarer:

- Selvom en masse er forudbestemt i sådan et byggeri, så kan man selvfølgelig skille sig ud som arkitekt. Selvom det måske kan virke som tvungen arkitektur fra et koncept, er der altid ting, man kan optimere på både bæredygtighed, materialer, konstruktioner samt indpasning i området, siger Lars A. Rohde, der synes opgaven har rummet mange spændende udfordringer.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge