Føtex Hjørring

:
marts 2011

Den nye Føtex i Hjørring fremstår som det tungeste byggeri i komplekset af butikker, der markerer startskuddet i opførelsen af det nye Bispetorv midt i byen.

De høje slanke vinduer modsat hovedindgangen er Føtex’ ansigt mod Hjørring midtby, fortæller projektleder fra arkitektfirmaet Aarhus Arkitekterne, Finn Schmidt.

Direkte indkig i slagterafdelingen fra selve butikken giver kunderne en oplevelse af arbejdet bag kulisserne hos Føtex.

Stregkode-dekorationen, der pryder både Føtex-facaden og facaderne på butikkerne ved siden af Føtex, er fremstillet med en ny teknik, graffic concrete, der kun tilbydes fra to virksomheder i Danmark – heraf er den ene Confac A/S.

previous next

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Hjørring har fået et nyt centerbyggeri ganske tæt på bymidten – hvor Føtex’ nye forretning er løftestang for resten af området

Byggefakta

Føtex Hjørring
Bispetorv 40
9800 Hjørring
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Wenbo A/S
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S
Totalentreprenør:
HP Byg A/S
Ingeniør:
Lønborg, Rådgivende Ingeniør- og Planlægningsfirma A/S
Areal:
3700 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
november 2009 - november 2010

Bispetorvet hedder Hjørrings nye centerområde på den gamle slagterigrund, som  fra starten byder på med en række store butikker og specialbutikker.

- Hermed er området dog langt fra udnyttet fuldt ud. Der er planer om flere butikker, måske andre typer erhverv og en del boliger på stedet, fortæller projektleder Bjarne Christensen fra HP Byg A/S, der er totalentreprenør på byggeriet. Ingeniørarbejdet omkring den nye Føtex har været lagt i hænderne på Lønborg, Rådgivende ingeniør- og planlægningsfirma A/S.

Mest markant på det nye Bispetorv er den nye Føtex-butik, der med sine 3.700 kvm breder sig præcist over det tilladte område – og med yderligere 500 kvm sikringsrum i kælderen.

Ved første øjekast markerer Føtex sig som den ‘tungeste’ bygning på det opvoksende Bispetorv. Facaden rejser sig solidt med grå, flammede teglsten i hele butikkens længde – dog brudt i det ene hjørne, hvor nogle flader i stregkode-udsmykket beton tager over omkring det høje glasbur, der udgør selve indgangen til forretningen.

Kæler for udtrykket

- Tanken med teglstensfacaden er netop, at Føtex skal have en vis tyngde i forhold til de tre specialbutikker, der ligger i forlængelse af varehuset, siger sagsarkitekt fra Aarhus Arkitekterne A/S, Niels Brøndum.

Og netop materialevalget i forbindelse med byggeriet har fyldt en del i planlægningen, fortæller projektleder fra arkitektfirmaet, Finn Schmidt.

- Når du bygger en Føtex, er der selvfølgelig tale om et ganske kontrolleret koncept. Men i Hjørring fik vi lov til at lege lidt. Føtex bygger alle nye butikker med teglsten i facaderne, men netop fordi butikken på Bispetorvet er tænkt som en løftestang for hele området, har vi blandt andet kunnet bruge de flammede tegl fra Petersen Tegl – ligesom betonfladerne – både i Føtex og på butikkerne ved siden af – er udført med de specielle stregkode-dekorationer, der både på afstand og på tæt hold signalerer, at her ligger en butik, siger han.

De markante stregkode-dekorationer i facaderne træder frem i betonelementer fra Confac A/S.

- Dekorationerne er støbt ved hjælp af en ny teknologi – graffic concrete – som indtil videre kun to virksomheder har licens til at levere i Danmark, lyder det fra virksomheden.

- Tanken er, at stregkoderne skal signalere på lang afstand, at ‘her finder du en forretning’.

Udover de stregkode-smykkede elementer har Confac også leveret de mere ‘almindelige’ betonelementer i byggeriet: søjler, bjælker og tagplader.

Planlægningen af brugen af den gamle Wenbo-grund startede tilbage i 2006 med forskellige projekter, der var oppe at vende. Valget endte med at falde på en Føtex.

- Det betød, at vi kom i gang inden krisen satte ind. Og det har givet os lidt mere råderum, siger Finn Schmidt, som i øvrigt understreger, at da først beslutningen om at bygge en Føtex var truffet, gik det stærkt med byggeriet.

Bagsiden er ansigtet mod byen

Ekstra umage har arkitekterne også ofret på ‘bagsiden’ af byggeriet: Den modsatte side af hovedindgangen, men også en side, der vender over mod bymidten.

- Her har vi udført facaden med smalle vinduer i fuld højde – og med emalitflader med forskellige udsmykninger øverst i vinduesrammerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 6

Distributionscenter

Actona Company

Møbellager på plateau

Butik

Biltema

Biltema i buet blåt

Sport

Bramming Svømmehal

Familievenlig svømmehal

Lufthavn

CPH Go

Lufthavnsbyggeri helt nede på jorden

Domicil

Eric Storm

Ny æra med runde former

Butikscenter

Føtex Hjørring

Føtex i centrum for nyt butikstorv

Domicil

LandboMidtØst

Landbrugsrådgivning i nordisk tone

Domicil

NetIP

Indskudte bokse til IT-udvikling

Skole

Ringkøbing Skole

Skole med samlende torv og multisal

Sport

Roskilde Katedralskole

Moderne rammer på traditionsrigt gymnasium

Domicil

TrygVesta

Hjertesagen

Kontorhus

Vestas Technology Centre

Teknologisats i Vestas’ vugge