Multikulturhuset

:
oktober 2017
Multikulkurhuset - havnefronten

Sønderborg Multikulturhus er en væsentlig del af projekt Byens Havn, og har stor synlighed og karisma som kulturelt kraftcenter ved havnefronten.

Multikulkurhuset - bjælker

Det renoverede pakhus er indvendigt præget af fortidens solide og funktionelle bestanddele, som her, midt i alt det lyse og venlige, de mørke og rustikke bjælker og søjler.

Multikulkurhuset - dobbeltfacade

Det gamle Ewers Pakhus er blandt andet renoveret med en spændende dobbeltfacade. Her kigger man indefra og ud gennem det nye vindue, hvor man samtidig ser det oprindelige vindue og hvide råmur.

previous next

Kontrastfyldt multikulturhus

Sønderborg Kommunes masterplan forandrer Byens Havn, hvor et nyt multikulturhus har rejst sig som en fusion af historie og fremtid

Byggefakta

Multikulturhuset
Nørre Havnegade 15
6400 Sønderborg
Danmark

Bygherre:
Sønderborg Kommune
Arkitekt:
Zeni arkitekter A/S, Aart Architects A/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2016 - september 2017

Med Sønderborg Multikulturhus har borgerne fået et nyt møde- og aktivitetssted; et kulturelt omdrejningspunkt, som blandt andet rummer Sønderborgs hoved- og børnebibliotek, Det Tyske Bibliotek og Sønderjyllands Kunstskole. De kontrastfulde rammer, der kædes sammen af diagonale linjer og fine detaljer med reference til gammelt og nyt på tværs, er blevet til ved at kombinere moderne strømlinet nybyggeri med en renoveret version af det mere end 100 år gamle Ewers Pakhus på industrihavnen. Ambitionen er at skabe et levende kulturelt multikraftcenter i byen, hvor der er forbindelse mellem kultur og læring, land og by, fortid og fremtid.

360 graders eksponering

Efter at have udarbejdet konkurrenceforslaget sammen, har AART Architects A/S stået for den nybyggede del, og Zeni Arkitekter A/S har stået for renoveringen af det historiske pakhus.

– Fusionen af det historiske med det moderne og den 360 graders tydelige eksponering mod by og vand favner bredt, inspirerer og udstråler stærk identitet, og man er bevidst gået efter at udnytte de iboende kontraster mellem nyt og gammelt, lyder det fra direktør og arkitekt maa Torben Engsig Svan Sørensen hos Zeni Arkitekter.

– Såvel i den nybyggede som den renoverede og forandrede del af huset er der lagt vægt på at bevare havnens historiske sjæl og industrielle karakter som et solidt udgangspunkt for en rød tråd, der leder ind i fremtiden. Kontrasterne i både arkitektur og interiør formidler multikulturhusets fire dimensioner som et urbant, historisk, kulturelt og socialt bindeled, der fremover skal åbne nye perspektiver og sammenhænge for byens borgere og besøgende. Huset vil være åbent nærmest hele døgnet som digitalt og kulturelt værested, hvor borgerne kan lære og udforske deres nysgerrighed, siger Torben Engsig Svan Sørensen og tilføjer:

– Multikulturhusets facader fremstår åbne, eksponerende og inviterende mod både byen og den helt nære havnefront, og de markante skår i facaden på den nybyggede del tiltrækker opmærksomhed og spiller formmæssigt sammen med det integrerede pakhus og de omgivende gavlhuse. Den nye bygning er både vertikalt og horisontalt knyttet sammen med pakhuset i en transparent glasbygning. Zeni Arkitekter stod for transformeringen af det historiske pakhus. Vi har i høj grad bevaret eller genbrugt de fantastiske, gamle tømmerkonstruktioner og den oprindelige, uisolerede og rå facade, som nu er blevet til en visuelt spændende dobbeltfacade, hvor store vinduespartier bl.a. tillader kig til den gamle, rustikke bagmur. I detaljer som karnapper og tilbygninger går den udvendige beklædning igen, således at den nye og gamle del af byggeriet spiller op til hinanden.

Kontraster og mangfoldighed

Totalentreprenør på projekt Multikulturhuset er Hoffmann A/S, hvor projektleder Bjarne Christiansen fortæller:

– Vi har haft et godt og inspirerende samarbejde med arkitekter og Sønderborg Kommune, hvor arkitekterne har været formidable til at inkorporere Frank Gehry’s masterplan på meget kreativ vis. Frank Gehry er den internationale canadisk-amerikanske arkitekt, hvis ikoniske hovedværker tæller Museo Guggenheim Bilbao, Det Dansende Hus i Prag, og Walt Disney Concert Hall i Los Angeles.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 5

Bolig

Bellarækkerne

Den globale landsby

Biograf

Biograf Waves

Førstesalen blev til biograf

Bolig

Formeriet

I industriens fodspor

Bolig og kontor

Frederikshuset

Kompakt åben karré i ny kanalby

Offentlige kontorer

Furesø Rådhus

Rådhuset med multisal

Butik

Købmagergades Postkontor

Funktionen er ændret, men sjælen er bevaret

Kulturcenter

Multikulturhuset

Kontrastfyldt multikulturhus

Ungdomsbolig

Plus Bolig afdeling 22

Ungdomsboligerne med de røde altaner…

Bolig

Scherfig Hus

I midten af alting

Domicil

SER Hegn

Nyt domicil giver samling og synlighed

Skole

Sundbyøster Skole

Skolens spejl

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Boligkarré med synlige karnapper og altaner

Bolig

Teglbroen Karré K

Kanalboliger i teglets tegn

Bolig

The Hill

Danmarks første svanemærkede lejeboliger