Købmagergades Postkontor

:
oktober 2017
Købmagergades Postkontor - facade

Ejendommen ud mod hjørnet af Købmagergade og Løvstræde, ved siden af den oprindelige postgård, har også gennemgået en udvendig renovering og ombygning for at blive egnet til butikker.

Købmagergades Postkontor - tagterrasse

Taget over den gamle postgård er blevet ombygget til tagterrasse for brugerne, men det fine, gamle ovenlys er blevet restaureret og bevaret.

Købmagergades Postkontor - butik

En høj stueetage i Valkendorfsgade er blevet ombygget til butik og showroom for møbelfirmaet Fritz Hansen. Flest mulige detaljer, inklusive de oprindelige jernsøjler, er blevet bevaret.

Købmagergades Postkontor - showroom

En fornem sal helt oppe under taget i en af de gamle bygninger, hvor der tidligere har været telefonomstilling, er blevet renoveret og fungerer nu som showroom for Fredericia Furniture. Foto: Fredericia Furniture.

Købmagergades Postkontor - kontor

Etagerne er blevet ombygget til tidssvarende kontorer, men man har forsøgt at bevare de oprindelige stilelementer bedst muligt – her er det kontorer for Momondo.

previous next

Funktionen er ændret, men sjælen er bevaret

Danmarks ældste postkontor, som næsten fylder en hel karré, har gennemgået en omfattende transformation og fungerer nu som attraktive kontorer og butikker

Byggefakta

Købmagergades Postkontor
Købmagergade 33-37
1150 København K
Danmark

Bygherre:
PFA Ejendomme A/S, REVCO Property Development ApS
Bygherrerådgiver:
Jan Stokholm ApS
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
NCC Construction Danmark A/S
Areal:
16200 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2015 - august 2017

Købmagergades Postkontor, tidligere den Kongelige Postgård, i Københavns indre by er et ikonisk byggeri, der er kendt af alle københavnere, og stedet har en historie, der går langt tilbage i tiden. I perioden fra 1780 til 1912 var bygningen, der oprindelig hed Møinichens Palæ, hovedsæde for Postvæsenet, der var blevet oprettet i 1624, og den blev senere også sæde for Hovedtelegrafen og Statstelefonen. Fra 1912 og til 2015 fungerede stedet som postkontor. Gennem tiden er flere bygninger blevet tilkøbt eller bygget, således at komplekset i dag tæller i alt ti bygninger fra forskellige tidsaldre, der optager næsten hele den karré, der til siderne afgrænses af Løvstræde og Valkendorfsgade.

Gennem en årelang og kompliceret proces, med Årstiderne Arkitekter A/S som arkitekt, og EKJ Rådgivende Ingeniører A/S som ingeniør, er bygningerne blevet restaureret og nænsomt ombygget til at rumme en række virksomheder, showrooms og detailbutikker.

Nye lag til historien

– Bygningen er blevet transformeret, så der i stueetagen er publikumsorienterede erhverv og butikker, mens de øvrige etager er indrettet til kontorer. Da der er tale om en række ældre bygninger med noget nyere infill, har det været vores opgave at identificere de forskellige stilarter og karakteristiske træk ved bygningerne og gøre dem til medspillere, så vi bevarer husenes karakter og skaber værdi ved arbejde med et højt detaljeringsniveau, fortæller kreativ leder Anders Rieper fra Årstiderne Arkitekter.

– For eksempel har vi i det industrielle baghus arbejdet videre med det industrielle med rå betonvægge og blottede bagmure og betonvægge, samtidig med at vi har isoleret huset udefra og bragt det op til moderne standard. I de klassicistiske forhuse, hvor vi har indrettet nye kontorer, har vi bevaret paneler og andre detaljer mest muligt, så man også her har de overgange, hvor man fornemmer bygningens historie. Over det gamle postkontor har vi omdannet taget til tagterrasse, men vi har bevaret det fine gamle ovenlys. Vi har ikke ønsket at lave et totalt remake, men har kigget meget på de gamle tegninger og søgt at bevare kvaliteterne i huset ved snarere at tilføje nye lag til historien, siger Anders Rieper.

Stort potentiale

– Ejendommen havde et stort potentiale, og det er en enorm gave at lave indretning, når man har sådan et udgangspunkt. I stueetagen har vi hele vejen rundt arbejdet med at føre vinduerne ned til gaden ved at opløse mezzaninerne og sænke gulvet i forhuset, så man kan kigge direkte ind i butikkerne fra gaden. Vi har også søgt den bedst mulige udnyttelse af rummene bagved for at optimere retail-arealerne, fortæller Anders Rieper.

– Vi har været i gang i ca. fire år, og vi er med hele vejen for at løse de problemer, der uvægerligt opstår undervejs i så gamle huse, hvor forholdene kan være forskellige fra fag til fag. Man kan ikke bare tegne en detalje eller en løsning og tro, at den kan være almengyldig. Vi har en særlig viden om bevaringsværdige ejendomme, hvor vi er i tæt kontakt med Slots- og Kulturstyrelsen, så vi har efterhånden fået et rigtigt godt indblik i, hvad man i praksis kan og ikke kan, når man arbejder med fredede huse, siger Anders Rieper.
Årstiderne Arkitekter har også arbejdet direkte med en del af lejerne om deres indretning, bl.a. Momondo. Her er udlagt løbere fra Egetæpper A/S i grå Epoca Structure, der er særlig egnet til kontormiljøer, der stiller store krav til fleksibilitet og kvalitet samtidig med at tæppet har et flot og minimalistisk udtryk.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 5

Bolig

Bellarækkerne

Den globale landsby

Biograf

Biograf Waves

Førstesalen blev til biograf

Bolig

Formeriet

I industriens fodspor

Bolig og kontor

Frederikshuset

Kompakt åben karré i ny kanalby

Offentlige kontorer

Furesø Rådhus

Rådhuset med multisal

Butik

Købmagergades Postkontor

Funktionen er ændret, men sjælen er bevaret

Kulturcenter

Multikulturhuset

Kontrastfyldt multikulturhus

Ungdomsbolig

Plus Bolig afdeling 22

Ungdomsboligerne med de røde altaner…

Bolig

Scherfig Hus

I midten af alting

Domicil

SER Hegn

Nyt domicil giver samling og synlighed

Skole

Sundbyøster Skole

Skolens spejl

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Boligkarré med synlige karnapper og altaner

Bolig

Teglbroen Karré K

Kanalboliger i teglets tegn

Bolig

The Hill

Danmarks første svanemærkede lejeboliger