Scherfig Hus

:
oktober 2017
Scherfig Hus - facader

Scherfig Hus er opført i en totalentreprise, styret af Arpe & Kjeldsholm A/S. Ejendommen er placeret i sydøst med den fredede bygning Halmlageret og boligerne i Humlebyen som naboer.

Scherfig Hus - køkken

Nordisk og stringent design er også et tema i boligprojektet, hvis VVS-løsninger indeholder et fint formgivet program fra Hans Grohe A/S. Her ses køkkenarmaturet Eurosmart Cosmopolitan med høj tud.

Scherfig Hus - gården

Facaderne er afsluttet med pudset murværk i stueetagen og STO-puds i flere farver på de øvre etager, hvis formsprog også inkluderer loggia-altaner. Idé: Borlund Arkitekter.

previous next

I midten af alting

Carlsberg Byen fortsætter sin sejrsgang inden for udviklingen af moderne boliger til storbyens mennesker med hang til korte afstande og alle faciliteter lige ved fingerspidserne.

Byggefakta

Scherfig Hus
Thorvald Bindesbølls Plads
1775 København V
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Arkitekt:
Borlund Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Arpe & Kjeldsholm A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
175 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2016 - august 2017

Hans Scherfig er navnet på en berømt dansk forfatter og billedkunstner.

Nu er det også navnet på et boligprojekt på Valby Bakke i København. Her – på kanten til Kongens Enghave – har bryggeriet Carlsberg for længst rømmet sine historiske 320.000 kvm for at give plads for Københavns vækstambitioner. Placeringen er eminent til en boligadresse: 700 m til Metroen, 600 m til S-tog, bus ved døren. Og grønne glæder er lige rundt om hjørnet.

Samtidig har det fra begyndelsen i 2014 været Carlsberg Byens mål ikke kun at opføre over 3.000 nye boliger, men også at være et laboratorium for udvikling af nyt boligdesign.

Det er Scherfig Hus et godt eksempel på.

Metropol-karré

orlund Arkitekter A/S er den odenseanske tegnestue, der sammen med Rubow Arkitekter A/S i København har planlagt Scherfig Hus som en metropol-karré, med moderne boliger placeret i sammenføjede byhuse med hver sit facadeudtryk; i et fælles ensemble står de for, hvad man kan kunne kalde ”historisk modernisme”. Afsættet er erkendelsen af, at variation og innovation i den massive tilvækst af boligbyggeri i ikke mindst København og forstæder nødvendigvis må komme i den udvendige fortælling snarere end i den indretning, som af praktiske årsager styres af konvention og tradition.

I Scherfig Hus ser vi et resultat af arkitekt maa og direktør Vagn Borlunds indsigt og især tanker om den nye bydel, hvor husene står tæt sammen – skulder ved skulder, netop som de også gør det i Københavns indre gader. Derfor har de ni byhuse i Scherfig Hus pudsede facader i variationer af farver, og de udgør tilsammen en nøje orkestreret opdeling af det store byggeri i byhusenes mindre enheder. Samtidig passer husene sig ind i Valby Bakkes skrånende terræn ved at have indbyrdes spring i højden. Fra vest til øst falder etagernes antal fra fem til tre.

I lighed med karré-bebyggelser fra det historiske København er stueetagens facadegrænse til 1. sal markeret med gesimsbånd. Det gælder også overgangen til tagetagen, som skiller sig ud fra resten med en mørkere farve. En syd- og centraleuropæisk inspiration accentueres med søjle-bårne loggia-altaner og fint indrammede vinduespartier.

I karredannelsens midte opstår et kreativt og levende gårdrum med passager, der har deres eget design med overdækkede uderum beklædt med håndglaserede fliser. Her er en klar reference til betydeligt ældre bygninger med stor detaljerigdom.

En fælleseuropæisk byggetradition skinner igennem i byggeriet, uden at det historiske tema bliver romantiseret. Scherfig Hus virker samlet set som på en gang klassisk og nutidigt – måske allervigtigst som et nærværende og autentisk kvarter i den ellers nye bydel.

Variation

Projektet er realiseret i en totalentreprise med Arpe & Kjeldsholm A/S som styrende. På den hjemlige byggescene er Arpe & Kjeldsholm efterhånden blevet en ret så bekendt rådgiver- og entreprenørvirksomhed med en stribe omtalte byggeprojekter bag sig, aktuelt med ganske mange i Carlsberg Byen. I sagen Scherfig Hus har Arpe & Kjeldsholm været styringsentreprenør med alle fagene under sig og en stram tidsplan på 14 måneder til at klargøre de 104 boliger i størrelser fra mindre toværelsers på 64-97 kvm til rummelige familieboliger på tre-fem værelser, disponeret på 88-185 kvm. Den store variation i typer og størrelse har kaldt på opfindsom projektering og ikke mindre kreativ og innovativ styring af den hektiske byggeplads.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 5

Bolig

Bellarækkerne

Den globale landsby

Biograf

Biograf Waves

Førstesalen blev til biograf

Bolig

Formeriet

I industriens fodspor

Bolig og kontor

Frederikshuset

Kompakt åben karré i ny kanalby

Offentlige kontorer

Furesø Rådhus

Rådhuset med multisal

Butik

Købmagergades Postkontor

Funktionen er ændret, men sjælen er bevaret

Kulturcenter

Multikulturhuset

Kontrastfyldt multikulturhus

Ungdomsbolig

Plus Bolig afdeling 22

Ungdomsboligerne med de røde altaner…

Bolig

Scherfig Hus

I midten af alting

Domicil

SER Hegn

Nyt domicil giver samling og synlighed

Skole

Sundbyøster Skole

Skolens spejl

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Boligkarré med synlige karnapper og altaner

Bolig

Teglbroen Karré K

Kanalboliger i teglets tegn

Bolig

The Hill

Danmarks første svanemærkede lejeboliger