Formeriet

:
oktober 2017
Formeriet - facader

Formeriet er et nyt boligbyggeri på Teglholmen med 70 lejelejligheder, der ligger parallelt med Støberiet, der rummer ungdomsboliger.

Formeriet - altaner

Alle beboere på etagerne har store altaner med glasværn. Altanerne er leveret og monteret af CSK Stålindustri A/S og har forkanter, balustre og håndlister i galvaniseret stål.

Formeriet - stue

Lejlighederne er på to-fem værelser i størrelser på 72-129 kvm og har alle et åbent spise/alrum med integreret åbent køkken.

previous next

I industriens fodspor

Formeriet på Teglholmen trækker med sin arkitektur linjer tilbage til områdets industrielle fortid

Byggefakta

Formeriet
Tegholm Tværvej 4-14
2450 København V
Danmark

Bygherre:
Teglholm Park P/S
Arkitekt:
DesignGroup Architects A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Andre aktører:
Thing & Brandt Landskab ApS, Sjælsø Management A/S, Adserballe & Knudsen
Areal:
7000 kvm.
P-anlæg:
2400
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
Februar 2016 - august 2017

En af de mest populære nye bydele i København er Teglholmen, en halvø i Sydhavnen, der ligger lige over for de grønne områder på Amager Fælled – tæt på vandet, men også tæt på de centrale dele af København.

Teglholmen har tidligere været et industri- og havneområde, der var kendt for teglproduktion og senere hen for blandt andet produktionen af dieselmotorer til skibe på virksomheden B&W. I disse år bliver Teglholmen udviklet i lyntempo med ny infrastruktur og nye byggerier. Sigtet er at skabe en sammenhængende bydel med boliger, erhverv, institutioner og grønne områder.

Et vigtigt element er Den Grønne Kile – et grønt bælte der skal slynge sig fra den østligste del af Teglholmen til Sydhavns Plads i vest og på den måde samtidig binde det nye og det gamle Sydhavnen sammen. Et helt nyt boligbyggeri er Formeriet med 70 lejeboliger på det gamle B&W-område, der støder direkte op til Den Grønne Kile.

Formeriet og Støberiet

– Formeriet er undfanget i forlængelse af Støberiet, der ligger ud mod Støberigade, men hvor Støberiet er en ombygning af en gammel industriejendom, er Formeriet et helt nyt byggeri. Oprindeligt arbejdede vi med en L-formet bygning, der lukkede mere af mod Teglholms Tværvej, men grundet krav til bl.a. vareindlevering til Nettobutikken i Støberiet, handicapparkering på terræn og cykelparkering, endte vi med et længehus i lighed med Støberiet. Med den udformning har det være muligt at fastholde et slægtskab mellem de to bygninger. Formeriet er med sine 90 x 13 m lidt mindre end Støberiets 100 x 20 m store volumen, fortæller sagsarkitekt Christian R. Koch fra DesignGroup Architects, der har tegnet begge byggerier.

Stedets fortælling

– Derfor var det også naturligt, at lade udtrykket og materialerne gå igen i den nye bygning. Den sorte skifer er et klassisk naturligt materiale, der giver bygningerne stor tyngde og ro. Alle vinduer og inddækninger er i metal, og hvert indgangsparti har en baldakin i galvaniseret stål. På den måde tager vi udgangspunkt i det industrielle, der var her tidligere og fortsætter fortællingen om stedet og grunden, siger Christian R. Koch.

Grønne områder

– Med Formeriet har vi også skulle bearbejde landskabet, som Thing Brandt Landskab har projekteret, og det har været en ambition at gøre Den Grønne Kile mere nærværende. Kilen blev ikke til det, man planlagde, fordi man er stødt på så mange problemer i jorden herude. Da vi anlagde terrænet i forbindelse med Støberiet, stødte vi på en 400 mm tyk in situ-støbt betonplade, der har været basen for det gamle støberi. Den var for bekostelig at bortskaffe, så i stedet er den brudt op, så vand kan sive igennem, og så er betonen helt fjernet i seks meter store cirkler, hvor større beplantning er samlet, men ellers er det mest græsser og stauder, der ikke har brug for så meget jord. Vi har arbejdet med, hvordan man kan skabe liv i gårdrummet mellem bygningerne, men der er ikke så meget plads på grund af kravene til affaldssortering, brandredning og cykelparkering til 600 cykler. Der kommer grønne skærme, der opdeler forhaverne og markerer indgangene, og stuelejlighederne får en lille terrasse på begge sider, fortæller Christian R. Koch.

Lejligheder

Lejlighederne er på to-fem værelser og i størrelser på 72-129 kvm.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 5

Bolig

Bellarækkerne

Den globale landsby

Biograf

Biograf Waves

Førstesalen blev til biograf

Bolig

Formeriet

I industriens fodspor

Bolig og kontor

Frederikshuset

Kompakt åben karré i ny kanalby

Offentlige kontorer

Furesø Rådhus

Rådhuset med multisal

Butik

Købmagergades Postkontor

Funktionen er ændret, men sjælen er bevaret

Kulturcenter

Multikulturhuset

Kontrastfyldt multikulturhus

Ungdomsbolig

Plus Bolig afdeling 22

Ungdomsboligerne med de røde altaner…

Bolig

Scherfig Hus

I midten af alting

Domicil

SER Hegn

Nyt domicil giver samling og synlighed

Skole

Sundbyøster Skole

Skolens spejl

Bolig og butik

Søborg Hovedgade

Boligkarré med synlige karnapper og altaner

Bolig

Teglbroen Karré K

Kanalboliger i teglets tegn

Bolig

The Hill

Danmarks første svanemærkede lejeboliger