Esbjerg Ny Vandværk

:
december 2016
Esbjerg Ny Vandværk - Arkitekturen

Det er Ginnerup Arkitekter A/S, der har tegnet Esbjerg Ny Vandværk, som i kraft af sit “glasskrin” og indkigget til ståltankene fremstår let og elegant.

Esbjerg Ny Vandværk - Linjerne

De vertikale og horisontale linjer mødes elegant i Esbjerg Ny Vandværk, hvor procesudstyret stilles til skue i et oplyst “glasskrin”. Jorton A/S har været hovedentreprenør på opgaven.

Esbjerg Ny Vandværk - Trappen

HM Byg Tømrer- og Snedkerforretning A/S har leveret den centrale opholdstrappe i indgangspartiet. Trappen giver mulighed for at anvende lokalet til undervisning og præsentation af vandværket.

previous next

Vand med mere

Ærlighed og åbenhed er de bagvedliggende dogmer for Esbjerg Ny Vandværk – en transparent bygning, der bryder med traditionel byggestil

Byggefakta

Esbjerg Ny Vandværk
Lykkesvej
6715 Esbjerg Ø
Danmark

Bygherre:
Din Forsyning A/S
Bygherrerådgiver:
Alectia A/S
Totalrådgiver:
Ginneruparkitekter A/S
Arkitekt:
Ginneruparkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Jorton A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
2806 kvm.
Byggesum: 
65 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2015 - november 2016

Efter mørkets frembrud skimtes et klart lysskær fra en af Esbjergs mange nye bygninger. Lyset stammer fra det store “glasskrin” oven på Esbjerg Ny Vandværks bygningskrop, der rejser sig 14 m op over det flade landskab i bydelen Kjersing – netop som man er drejet af motorvejen.

Det lokkende lys fra vandværk­ets transparente top signalerer “kom blot nærmere” – kom og se, hvordan vi sikrer rent drikkevand til byens borgere. Vandværket, der er tegnet af Ginnerup Arkitekter A/S, er således et godt eksempel på et paradigmeskifte inden for byggeri af forsyningsvirksomheder, som indtil for få år siden mest bestod af procesenheder omsluttet af enkle og spartanske rammer – en slags nødvendighedens arkitektur. Esbjerg Ny Vandværk gør op med den kultur og følger på elegant vis i kølvandet på andre funktionelle bygninger, der vover at påkalde sig opmærksomhed, og som også signalerer en ny åbenhed.

– Vi har skabt en bygning med stor transparens og med gode indkigsforhold til vandproceshallen – en bygning, der med sine åbne facader og en tilgængelig udvendig vandregang lader besøgende og forbipasserende kigge ind og få et indblik i vandets vej igennem vandprocesanlæggene. Et hus, der signalerer åbenhed og ærlighed, forklarer arkitekt og seniorpartner Jens Erik Rasmussen fra Ginnerup Arkitekter A/S, der har tegnet en stribe moderne vandværker over hele landet. Ginnerup Arkitekter A/S, der både har været arkitekter og totalrådgiver på Esbjerg Ny Vandværk, har tegnet en bygning, der ud over at være en fleksibel og veldisponeret ramme for vandprocessen, også tager formidlingen af netop den proces på sig.

– Vandværket ligger som et landmærke på grænsen til et åbent landskab, og det har bl.a. af den grund været væsentligt for design og disponeringen at give bygning­en et formsprog, der kan aflæses på afstand, uddyber Jens Erik Rasmussen, der understreger, at det samtidig har været vigtigt at give bygningen en detaljebearbejdning, der beriger på nært hold.

– Bygningen står med synlige konstruktioner og en materialitet, der er meget rent i sit udtryk. Der er skabt kontraster mellem det hårde og robuste og det spinkle og skrøbelige, mellem det kolde og industrielle og det organiske og taktile, lyder det fra Jens Erik Rasmussen.

Lysende glasskrin

Esbjerg Ny Vandværk består i grundplan af en slank “sandwichkonstruktion”, som næsten svæver på grunden. Bygningen får yderligere lethed i kraft af en vandregang, der giver mulighed for at trække de store alu-vinduespartier ind under tagkonstruktionen. Bygningens faste ydervægge er etableret med hvide sandwichbetonelementer, og der er lagt tagpap på taget. Op gennem det lavt flugtende korpus skyder der sig et stort gennemgående glasskrin med indkig til de bærende stålkonstruktioner. Skrinet, der står lysende om natten, rummer procesafsnittet med de høje stålfiltertanke, mens den øvrige bygning rummer lokaler til undervisning, personalefaciliteter og toiletter. I procesafsnittet er der tænkt langsigtet, således at kapaciteten kan udvides med flere tanke, hvis eller når behovet skulle opstå. Projektet omfatter endvidere etablering af in situ-støbte skyllevandstanke samt etablering af belægninger og håndtering af regnvand ved anvendelse af LAR-løsninger (Lokal Afledning af Regnvand). Når der indarbejdes LAR, er det for at sikre nærområdet og kloaknettet mod regnvand i forbindelse med bl.a. skybrud.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 6

Bolig

Bomidtvest, afd. 81

Boligblokke opgraderet med tilgængelighed

Domicil

Deloitte-domicil, Esbjerg

Fornuftens monument

Uddannelsescenter

KUA3

Kronen på Søndre Campus

Bolig

Omsorgsboliger

Omsorgsboliger i moderne punkthuse

Bolig

Skoleparken, afd. 5 og 10

Røde murstensfacader i version 2.0

Bolig

Strandtorvet

2300 Vandland

Forsyningsanlæg

Sønderjysk Biogas Bevtoft

Kæmpe biogasanlæg visuelt integreret i landskab

Bolig

Sønderparken, afd. 406

Teglfacader til helhedsløft af 70’er-boliger

Domicil

White House

Domicil med ikonisk ambition