White House

:
december 2016
White House - Arkitekturen

Arkitekterne fra Friis & Moltke A/S har med White House skabt et domicil i en menneskelig skala, og som både arkitektonisk og materialemæssigt rækker ud mod både mennesker og natur.

White House - Indeklimaet

Ingeniør’ne A/S har tænkt ud af boksen for at skabe et byggeri med optimalt indeklima og stor vægt på ressourceforbrug og miljø.

White House - Facaden

Fjelsø Alufacader A/S har leveret den karakteristiske anodiserede alufacade, aluvinduerne og alle udvendige døre samt kassettebeklædning – en udfordring, som har krævet lokalkendskab på grund af det barske klima og den enorme vind- og vandpåvirkning på havnen.

White House - Væggene

ID85-glasskillevæggene fra Skandi-Bo A/S opfylder arkitekternes ønske om et minimalistisk udtryk. Skillevæggene har en smal aluminiumsprofil og et enkelt udtryk.

previous next

Domicil med ikonisk ambition

Der er bogstaveligt talt højt til loftet i Claus Sørensen Ejendomme A/S’s nye domicilbyggeri på Esbjergs nye eksklusive havnefront

Byggefakta

White House
Esbjerg Brygge
6700 Esbjerg
Danmark

Bygherre:
Claus Sørensen Ejendomme A/S
Totalrådgiver:
Friis & Moltke A/S
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Andre aktører:
Boldt & Henningsen
Areal:
7800 kvm.
Byggesum: 
130 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2015 - november 2016

På den yderste pynt på det nyetablerede havneanlæg Esbjerg Brygge inviterer et nyt firmadomicil med “favnende arme” indenfor. Den korsformede bygningskrop rejser sig med en otte etager høj centerbygning, der gennemskæres af en to etager høj fløj, som imødekommende arme ud mod indsejlingen til Esbjerg Havn og en storslået udsigt til Ho Bugt, Fanø, Skalling­en og Sædding Strand – og snart også med front mod et nyt havnebassin med en kunstig ø, lystbåde­havn, kunstmuseum og endnu flere virksomhedsdomiciler.

Claus Sørensen Ejendomme A/S’s nye domicil er allerede døbt White House, og det associationsmættede navn matcher det høje ambitionsniveau, som bygherren har lagt til grund for projektet: Fra arkitektonisk udtryk til indeklima er der valgt optimale løsninger. Kun det bedste har været godt nok.
Målsætningen for opførelsen af Claus Sørensen Ejendomme A/S’s nye domicilbygning, der også indeholder en række større og mindre lejemål, har fra første færd været at skabe et arkitektonisk ikon, et unikt bygningsværk tilpasset en helt særlig placering.

Højt til loftet

Den arkitektoniske udfordring blev for et par år siden lagt i hænderne på den Aarhus-baserede arkitektvirksomhed Friis & Moltke, der fremkom med et projektforslag, hvor der, ifølge koncerndirektør for Claus Sørensen Gruppen A/S John Riis Andersen, stort set ikke er blevet rettet et komma.

En mission, der bl.a. er lykkedes, fordi bygherre har udtrykt meget specifikke ønsker til bygge­riet og fra starten har involveret sig i både de store linjer og de små detaljer. Det var f.eks. vigtigt for John Riis Andersen, at der blev ekstraordinært højt til loftet i det nye byggeri – både for at skabe god rumfornemmelse – også i de mindre kontorer – for at optimere indeklimaet og hente så meget dagslys indenfor som muligt.

Det betyder, at loftshøjden­ på alle etager er landet på 3,20 m mod normalt 2,70 m i kon­torbyggeri.

Den øgede loftshøjde har haft indvirkning på store dele af byggeriet, bl.a. på de specielle sandwichfacader, der er fremstillet af slebet beton med græsk marmor. Formatet krævede, at den danske betonleverandør CRH Betonelement måtte til Italien og investere i en speciel maskine til formålet.

Højden har ligeledes spillet en rolle i forhold til vindues­formater og facadegitter, som er leveret af Fjelsø Alufacader A/S, der ikke mindst fik leverancen på grund af deres stærke lokalkendskab.

– Som lokal leverandør har vi et indgående kendskab til de særlige forhold, der er på kajkanten med hensyn til klimapåvirkning; vind- og vandforhold, som stiller store krav til overfladebehandling, materialer, dræn og ikke mindst til tætning, fortæller Glenn Andersen fra Fjelsø Alufacader A/S, der også har leveret udvendige døre, kassettebeklædninger og de ekstra dybe facadeprofiler.

– Vi har leveret udvendige alu-sværd, 50 × 200 mm med Corten-overflade til bygningens facade mod vandet, og solafskærmet 70/40-lamineret glas i de store ruder i gavlene, forklarer Glenn Andersen, der understreger de ekstraordinære foranstaltninger i forhold til tætning af bygningen. Der er bl.a. facadetapet under alle lister, ligesom klemlister er udført i naturanodiseret alu for at undgå korrosion.

Glenn Andersen fremhæver det gode og tætte samarbejde med både bygherre, ingeniør og arkitekt, ligesom de har glædet sig over den storslåede udsigt i montageperioden.

– Naturen og vinden har dog givet udfordringer. Det hele er lidt vildere her på kanten af havet, konstaterer Glenn Andersen.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 6

Bolig

Bomidtvest, afd. 81

Boligblokke opgraderet med tilgængelighed

Domicil

Deloitte-domicil, Esbjerg

Fornuftens monument

Uddannelsescenter

KUA3

Kronen på Søndre Campus

Bolig

Omsorgsboliger

Omsorgsboliger i moderne punkthuse

Bolig

Skoleparken, afd. 5 og 10

Røde murstensfacader i version 2.0

Bolig

Strandtorvet

2300 Vandland

Forsyningsanlæg

Sønderjysk Biogas Bevtoft

Kæmpe biogasanlæg visuelt integreret i landskab

Bolig

Sønderparken, afd. 406

Teglfacader til helhedsløft af 70’er-boliger

Domicil

White House

Domicil med ikonisk ambition