Krystallen – Rødovre Centrum

:
juni 2018
Krystallen – travelator

Det nye butiksområde forbindes med det øvre p-dæk med rullende fortove (travelatorer). Lysindfald skabes både gennem trianglerne i loftet og sidepartiernes glas.

Krystallen – stålskærme

Stålskærmene på Krystallen er perforeret med vekslende hulstørrelser og skaber et flot filter for dagslyset, som det strømmer ned i centrets nye butiksarealer.

Krystallen – facade

Krystallen i Rødovre Centrum sætter sin signatur med en ”hat” af glas, bærende stål og perforerede stålskærme. Den lette bygning står som en skulptur på parkeringsdækket.

Krystallen – Mikkel Westfall

Mikkel Westfall, arkitekt MAA og partner i Årstiderne Arkitekter A/S.

previous next

Shopping med loftshøjde

Når dankortet skal svinges, imødekommer Rødovre Centrums seneste udvidelse den moderne forbrugers krav om lys, luft og lækre omgivelser

Byggefakta

Krystallen – Rødovre Centrum
Rødovre Parkvej
2610 Rødovre
Danmark

Bygherre:
Aktieselskabet Rødovre Centrum
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
16600 kvm.
P-anlæg:
9700
Byggesum: 
300 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2016 - maj 2018

Rødovre Centrum er ”the-never-ending-story”.

Siden den visionære Rødovre-gartner Aage Knudsen for 52 år siden realiserede Nordeuropas største butikscenter – som centret var dengang – er det kun gået én vej: den rigtige. Der er noget om det gamle ord, at succes avler succes, for netop sådan har udviklingen formet sig i Rødovre: Hver ny udvidelse har skabt fundamentet for den næste. Samtidig har ledelsen aldrig sluppet de væsentlige succeskriterier: en sikker, familieejet ledelse og næse for tidens tegn og kundernes kald.

Det er også baggrunden for, at Rødovre Centrum netop har afsluttet sin seneste udvidelse med plads til ti nye butikker, mens andre har holdt flyttedag:

– Konkurrencemæssigt står vi stærkt med et stort udvalg af butikker, 3250 parkeringspladser og øvrige funktioner som biografer samt lægekonsultation og fitnesscenter; alt sammen noget, kunderne efterspørger, forklarer Rødovre Centrums direktør, Jesper Andreasen. Det betyder, at vi har et stort kundeflow også på helt almindelige hverdage; det gør os robuste, og det er med til at sikre os til fremtiden, tilføjer direktøren.

At fremtiden ikke helt sikrer sig selv, viser dog de fortløbende, næsten organiske udvidelser, der lader sig gøre, fordi Rødovre Centrum har fremtidssikret sine jordtilliggender. De er så betydelige, at Årstiderne Arkitekter i 2015 udførte en masterplan for centret, der leverer endnu flere parkeringspladser, boliger og hele 25.000 kvm butikker.

Lysindfald

Det er dem, den aktuelle udvidelse med ”Krystallen” – den syvende i rækken – er en del af: 16.600 kvm fordelt på overdækkede p-pladser og butikslejemål. Årstiderne Arkitekter har slået stregerne til arealerne, der fordeler sig omkring et glasoverdækket atrium med et behageligt lysindfald i den øst-vest-gående akse, der forbinder butikscentrets centrale ”Kolonnade” og Krystallen. Vertikalt forbindes atriet af rullende fortove (travelatorer) fra de nederste p-kældre – dem er der to dæk af (!) – til det øverste dæk på tagetagen – også med parkering. Her er tagfladerne endvidere dækket med sedumtage, blomsterkasser og slyngplanter med afsæt i og respekt for Rødovre Centrums forhistorie som gartneri.

Det hele er udført efter kendte og afprøvede byggeprocesser, men ofte anvendt med et underfundigt twist af Årstiderne Arkitekter.

Konstruktionsmæssigt er der tale om bærende beton i et bredt udvalg af vægelementer, søjler og dragere, alt sammen fra Spæncom A/S.

I den historiske sammenhæng er det en tanke værd, at det netop er Spæncom, der har løftet opgaven. For som Rødovre Centrum er Spæncom en af landets ældste aktive inden for sin branche: Gennem 70 år har elementstøberiet været en af de største aktører i det danske byggeri. Som den første herhjemme introducerede grundlæggeren Jannik Ipsen forspændt beton i 1947. Han muliggjorde dermed den teknologi, der siden har været den frugtbare grobund for betonelementbyggeriets markante ekspansion.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 3

Sundhedscenter

Center for Sundhed

Stjerneformet Sundhedshus

Bolig

Erdahus

Moderne karrébebyggelse i Åbyen

Distributionscenter

Hørkram Foodservice A/S

Funktionelt logistikcenter i Sorø

Hospital

MANA Nykøbing Falster Sygehus, fase 2

Bæredygtigt akutsygehus på Falster

Bolig

Molehuset og Lærkeholm

Arven efter Soeters

Bolig

Nordre Jernbanevej

Forskudte punkthuse danner lille by i byen

Domicil

Næstved Fjernvarme

Varmeværk med udsigt

Bolig

Peter Sabroes Gade

Røde tegl og hvide rammer

Bolig

Rådhusvænget

Boliger med et stykke knust rådhus

Bolig

Remisen

Hvide boligtårne i vejkryds

Domicil

Scanpipe

Scanpipe bygger sig til bedre logistik

Lager

Total Produce Nordic A/S

Frugtlager med banandøgnvagt

Bolig

Tranevej

Ny i Nordvest

Lager

Tyretrust

Dækhotellet