Erdahus

:
juni 2018
Erdahus - gårdrum

Gårdrummet har et andet mere åbent udtryk med altaner, terrasser og grøn beplantning – og her kombineret med en boldbane i en klar, blå farve.

Erdahus - facade

Ydersiden af bygningens U-form er sammenstillet af et ”betonskelet” i hvid fiberbeton, mens de indre facader langs altangangene er en træmønstret plade i en varm farve. Denne kontrast giver en fin dybde til facaden som helhed. Torntoft & Mortensen A/S har udført facadearbejdet.

Erdahus - udearealer

Erdahus trapper ned i højden fra syv til fire etager fra gaden til det store rekreative område, i den nye boligbydel.

previous next

Moderne karrébebyggelse i Åbyen

Erdahus er en stor boligbebyggelse i en ny boligbydel i Aarhus. En U-formet bygning trapper ned fra gaden og åbner sig op mod et stort rekreativt område

Byggefakta

Erdahus
Søren Frichs Vej 55-57
8230 Åbyhøj
Danmark

Bygherre:
ER Invest A/S, Danica Pension A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Raundahl & Moesby A/S
Areal:
12100 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2016 - maj 2018

Hvor der tidligere lå en del blandet erhvervsbyggeri og Fragtmandscentralen, er et nyt boligkvarter ved at tage form. Hovedtrafikåren er Søren Frichs Vej, som er en væsentlig forbindelse mellem Ringvejen og Aarhus centrum. Kvarteret ligger tæt på forstaden Åbyhøj, hvor der er mange indkøbsmuligheder.

Tanken for området som helhed er at arbejde med de velkendte karréstrukturer, der fungerer godt i byens andre brokvarterer. Søren Frichs Vej forventes at blive mere trafikeret, og derfor bygges der i Åbyen med ”ryggen” ud til gaden, mens bygningerne åbner sig op mod syd og de rekreative områder.

Erdahus har en rigtig fin beliggenhed. Det er nemt og hurtigt at komme på motorvejen ud af byen eller tage cyklen til centrum. Brabrandstien løber tæt på området og er en fin alternativ cykelrute ind eller ud af området.

Åbyen

Området er fortsat under udvikling, og flere boliger er på vej. I alt forventes at blive opført hen mod 3.000 boliger i brokvarteret. Arkitema Architects og Raundahl & Moesby A/S, har været henholdsvis arkitekt og totalentreprenør ved Erdahus og har tidligere arbejdet sammen om nabobygningen. Det er også et lejlighedskompleks, men trukket lidt ind fra gaden, da et supermarked optager underetagen og forpladsen til parkering.

Karakteristisk for Erdahus, er en klar differentiering af arkitekturen til gadesiden og gårdsiden. Til gaden er facaderne relativt lukkede, mens store altaner og tagterrasser præger ”indersiden” af karréen. Bygningen trapper ned fra syv til fire etager. De største lejligheder ligger øverst med adgang til egen tagterrasse. Der er i alt 22 typer lejligheder i størrelsen to-fire værelser. På sjette etage ligger penthouselejligheder. Mange af lejlighederne er egnet som delebolig for eksempel til studerende.

Dobbeltfacade

Raundahl & Moesby har været totalentreprenører på byggeriet af de 171 lejligheder, hvor alt er leveret til tiden og visse dele endda lidt før. Der har været et godt samarbejde med de andre implicerede i byggeriet, hvoraf en del også er gengangere. Morten Holst Christensen fra Raundahl & Moesby A/S fortæller, at firmaet i øjeblikket har travlt med mange boligprojekter og Erdahus derfor også er en typisk opgave for dem. Firmaet har ikke egen produktion, men varetager udelukkende projekt- og byggeledelse.

Hvid fiberbeton præger facadeudtrykket, særligt ud til gaden. En åben filigranstruktur med søjler langs altangangene giver en dybde i facaden, særligt da facaden ved selve boligen er en træmønstret plade, som er en mørkere, mere intens og varm farvetone, der står i kontrast til den hvide beton. Nederste etage og penthouseetagen er udelukkende i træmønstret facadebeklædning, hvilket til bygningen som helhed giver en elegant lethed og skulpturel virkning. I facaderne sker der også nogle små skift med udposninger af altangangen og glasskiver på tværs, hvorved facaderne opleves mere omskiftelige og levende.

Logistik i stor skala

Tømrervirksomheden Torntoft & Mortensen A/S fra Horsens har været tømrere på opgaven og primært stået for facader og indvendig aptering, herunder gulve. Svend Torntoft, tømrermester, fortæller, at det har været en rigtig spændende opgave. 8000 kvm facade er blevet monteret i et godt samarbejde med Raundahl & Moesby.

– Vi har haft meget fokus på processen omkring montering af facaderne, således at et afstemt tempo gav en kontinuerlig montering og et godt arbejdsflow, fortæller Svend Torntoft.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 3

Sundhedscenter

Center for Sundhed

Stjerneformet Sundhedshus

Bolig

Erdahus

Moderne karrébebyggelse i Åbyen

Distributionscenter

Hørkram Foodservice A/S

Funktionelt logistikcenter i Sorø

Hospital

MANA Nykøbing Falster Sygehus, fase 2

Bæredygtigt akutsygehus på Falster

Bolig

Molehuset og Lærkeholm

Arven efter Soeters

Bolig

Nordre Jernbanevej

Forskudte punkthuse danner lille by i byen

Domicil

Næstved Fjernvarme

Varmeværk med udsigt

Bolig

Peter Sabroes Gade

Røde tegl og hvide rammer

Bolig

Rådhusvænget

Boliger med et stykke knust rådhus

Bolig

Remisen

Hvide boligtårne i vejkryds

Domicil

Scanpipe

Scanpipe bygger sig til bedre logistik

Lager

Total Produce Nordic A/S

Frugtlager med banandøgnvagt

Bolig

Tranevej

Ny i Nordvest

Lager

Tyretrust

Dækhotellet