Scherfigs Have
Scherfigsvej 8
2100
København Ø
Danmark
En af de mest eftertragtede beliggenheder i København er Strandpromenaden på Østerbro, og det er ikke uden grund. Området ligger ret uforstyrret med direkte adgang og udsyn til Øresund og markerer overgangen mellem det urbane København og de roligere og mere eksklusive områder nordpå.
På en grund lige på grænsen til Gentofte har Glindorf & Partnere A/S som totalentreprenør med Arkitema Architects som arkitekt opført fem beboelsesejendomme. Bebyggelsen, der vender ud mod Svanemøllebugten, består af tre boligblokke i op til seks etagers højde, der ligger på linje vinkelret på kysten i øst-vestlig retning samt to mindre bygninger kaldet Villa A og Villa B, der hver er i fire etager. Blokkene hedder henholdsvis I, II og III.
To meget store kældre under henholdsvis de tre blokke og de to villaer rummer parkeringspladser til områdets beboere, depotrum og cykelparkering. De oprindelige bygninger på grunden har siden 1948 været domicil for verdenssundhedsorganisationen WHO, men de fleste af bygningerne er nu revet ned til fordel for boligerne i Scherfigs Have. Den eneste bevarede bygning er ”Den Gule Gård”, en firlænget bygning på grundens sydvestlige hjørne, som omdannes til erhverv.
– Det har været en lang proces. Vi har arbejdet med området og byggeriet i en del år efterhånden. Efter WHO flyttede i 2013, fik Freja Ejendomme grunden af staten, og vi fik så til opgave arbejde med, hvordan den kunne udnyttes til boliger under forudsætning af, at man fjernede de gamle bygninger, fortæller partner i Arkitema Poul Schülein.
– I dialog med Københavns Kommune udarbejdede vi en lokalplan med en rygbebyggelse mod Gentofte mod nord og nogle mindre, villalignende huse mod syd og villakvarteret der. Freja fandt investorer, der overtog grunden, og vi blev så engageret af dem og entreprenøren Glindorf og Partnere til at gå videre med projektet. I forbindelse med vedtagelsen af lokalplanen, kom der en melding fra kommunen, om at 25 procent skulle være almene boliger, men den del er siden sat i bero. Resultatet blev en bebyggelsesplan, hvor vi har de tre blokke mod nord og to mindre bygninger mod syd. Der er afsat plads til, at man på et senere tidspunkt kan opføre almene boliger i den sydvestlige ende af grunden. På et tidspunkt i forløbet blev projektet solgt til en anden bygherre, som valgte at lave lejeboliger i stedet for ejerboliger som oprindeligt planlagt, hvilket også medførte ændringer i projektet, siger Poul Schülein.
Husene er holdt i mørke farver, som signalerer robusthed og tyngde, men indtrykket nuanceres af en forsætning midt i hver blok og af placeringen af altaner og indsnit i facaderne. Meget store vinduespartier markerer meget klart trappeopgangene i facaderne. De to ”villaer” er desuden forsynet med en stor aluminiumsinddækket kvist på hver side, hvis lodrette forside rager ud i forhold til facadeflugten.
– Vi har lavet en forsætning midt i bygningskroppen på hver af de tre blokke, som blandt andet giver beboerne nogle flotte vuer ud mod landskabet og vandet. De to villaer er også drejet og placeret, så beboerne får bedst mulig udsigt, siger Poul Schülein.
Find andre byggerier på oversigtskortet