Siloen

:
Februar 2019
Siloen - facade

Siloen – midtfor – ligger i Musikhuskvarteret på Østre Havn og er et spændende indspark i Aalborgs nye skyline.

Siloen - vinduer

Siloanlæggets tørretårn er genskabt i dets oprindelige geometri, men med bredere vinduer.

Siloen - altaner

Siloens krop er en genfortolkning af de gamle silorør her markeret i hvide og grå nuancer. Bygningens altaner henter inspiration fra den tilfældige knopskydning, som man ofte så på gamle havnebygninger.

Siloen - lejlighed

Interiør fra den lyse ejerlejlighed i Siloen.

previous next

Genfortolket silo

Den ikoniske DLG-silo i Aalborg er revet ned og genopført i en ny fortolkning med plads til stor diversitet i beboersammensætningen

Byggefakta

Siloen
Østre Havnegade 38-40
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
A. Enggaard A/S, Himmerland Boligforening
Arkitekt:
C.F. Møller Danmark A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Kåbe Mattan AB
Areal:
9300 kvm.
Byggesum: 
103 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2017 - august 2018

Østre Havn i Aalborg gennemgår i disse år en transformation fra råt industriområde til en attraktiv og levende bydel. I den proces var det intentionen at genbruge enkelte af de markante bygninger, der har tegnet Aalborgs industrielle skyline, og lade dem danne rammen om nye funktioner.

En af disse bygninger var den massive DLG-silo, der lå helt ude på kajen. Planen var, at den skulle bygges om til boliger, men det viste sig, at bygningens stand var for dårlig. Derfor blev den revet ned.

På den oprindelige bygnings fundament er der nu rejst en genfortolkning af den ikoniske silo tegnet af arkitektfirmaet C. F. Møller.

Ud mod Limfjorden er siloanlæggets tørretårn genopført i dets oprindelige geometri dog med bredere vinduer, mens Siloens bagvedliggende krop er en mere fri genfortolkning af de gamle silorør. Den nye bygning rummer 62 ungdomsboliger, 18 almene familieboliger og 34 ejerlejligheder.

Den genfortolkede DLG-silo har allerede fået rosende ord med på vejen af Aalborgs stadsarkitekt Peder Baltzer. Han betegner bygningen som det allerflotteste udtryk for det spændende og varierede bomiljø, som kommunen ønsker at skabe på Østre Havn.

Gammelt samarbejde

I andre europæiske byer har transformationen af frigjorte havnearealer fulgt en fast formel, hvor der stort set kun er blevet plads til eksklusive ejerlejligheder, ambitiøse kulturhuse og prestigefyldte erhvervsbyggerier.

Men i Aalborg er Siloen opført af ejendomsudvikleren A. Enggaard A/S i samarbejde med Himmerland Boligforening. Det rejser helt naturligt spørgsmålet, hvordan det er muligt for en almen boligforening at få foden inden for i et højt profileret byggeri midt på Aalborgs nye havnefront.

– Udgangspunktet er, at vi har et gammelt og traditionsrigt samarbejde med A. Enggaard, siger direktør Ole Nielsen fra Himmerland.

– En dag spurgte Asger Enggaard, om vi kunne lave et eller andet sammen i den gamle DLG-silo, hvor vi blandede ejer- og lejeboliger. Det lød som sød musik i vores ører. Vi anser Asger Enggaard for at være en troværdig samarbejdspartner, og idéen om at blande forskellige boligformer giver rigtig god mening. Vi får diversitet, og det skaber en levende bydel, siger Ole Nielsen.

Netop den målsætning var Himmerland og Enggaard enige om, og de besluttede, at Siloen skulle rumme tre forskellige boligformer.

– Når vi både har ungdomsboliger, almene familieboliger og ejerlejligheder, vil der altid være liv i og omkring bygningen. Havde den kun bestået af dyre ejerboliger, er det sandsynligt, at beboerne ikke ville være hjemme om dagen. Det er opskriften på en død bydel, siger Ole Nielsen.

Delegeret bygherre

Det er efterhånden fem år siden, at Asger Enggaard fremlagde idéen til det ambitiøse byggeprojekt for Himmerlands direktør.

– Vi fik råd til at gå med i Siloen, fordi vi lavede en model, hvor A. Enggaard er delegeret bygherre for Himmerland Boligforening, forklarer Ole Nielsen.

– Det betød, at vi så at sige købte af A. Enggaard til det rammebeløb, som staten har sat for en almen boligorganisation i Nordjylland. Det må koste lige i underkanten af 20.000 kr. pr. kvm inklusive alt. Beløbet skulle dække advokater og lignende udgifter, og så var der måske 15.000 kr. tilbage til at bygge for.

Det var på det grundlag, at Himmerland og A. Enggaard indgik en aftale.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 1

Bolig

Beddingen 7

Luksuslejligheder på første parket

Offentlige kontorer

Blixens

Husly og hjerterum

Domicil

Danespo

Domicil i funkis-look

Hotel og konference

Hotel Ottilia

Dobbeltseng i guldalderen

Bolig

Kalvebod Huse

En bybolig på landet

Bolig

Kromografen

Det Hvide Hus

Ungdomsbolig

Nordhavnen

Farvel til resorter

Bolig

Scherfigs Have

Klassisk coolness i mørk tegl

Bolig

Siloen

Genfortolket silo

Bolig og butik

Slotsarkaderne

Generationsbyggeri i shoppingcenter

Bolig

Stadionkvarteret, 4.etape

Boligbyggeri er blevet ungt igen

Butik

Tavleholmsvej

Udfordrende vokseværk og facadeløft

Bolig

Terrassehusene

Terrasser i vandkanten

Bolig

Trianglen

Skarpvinklet etagebyggeri med havneudsigt