Danespo

:
marts 2019
Danespo - væksthus

En vigtig del af byggeriet i Give er det 1.760 kvm store væksthus, hvor nye kartoffelsorter får deres første test.

Danespo - fællesrum

Det store fællesrum i midten af domicilbygningen spreder positivt og rigeligt lys ud i resten af bygningen.

Danespo - facade

Danespos nye kartoffelcenter i Give er opført i enkel og funktionel stil, med glatte, mørke betonelementer på domicil-delens facade.

previous next

Domicil i funkis-look

I Give har Danespo samlet nyt domicil med forsknings- og udviklingsfaciliteter i et enkelt, funkispræget byggeri med mørkegrå betonfacader, skarpe vinduespartier og ovenlys

Byggefakta

Danespo
Dyrskuevej 15
7323 Give
Danmark

Bygherre:
Danespo A/S
Bygherrerådgiver:
CC 05 Byggerådgivning ApS
Totalentreprenør:
KT Erhvervsbyg A/S
Areal:
5142 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2018 - oktober 2018

Det blev efter flere overvejelser i sidste ende Give, hvor Danespo valgte at placere sit nye center for ”det hvide guld”, kartoflerne, som, modsat hvad mange måske tror, faktisk er en ren videnskab. KT Erhvervsbyg A/S har stået for det enkle og flotte byggeri med lige linjer og firkantede former, hvor Danespos ønske om at samle knowhow og skabe synergi mellem flere funktioner i arbejdsprocessen blev udmøntet i tre forskellige enheder på lokationen: administration, forsøgscenter og væksthus.

Klar visuel identitet

Enhederne på grunden adskiller sig visuelt fra hinanden, idet den mørke og glatte betonfacade og de store vinduespartier på den 1.022 kvm store administrationsdel skaber et udtryk for sig selv, mens forsøgscenteret med kølerum, laboratorium og garager på 2.366 kvm har fået betonelementer med frilagt sort granit i facaden. Væksthuset er på 1.728 kvm og fremstår selvsagt som et glasdrivhus.

Enkelhed, åbenhed og masser af lys

Per Henriksen, som er partner og managing director i KT Erhvervsbyg, fortæller, at de i designet af bygningskomplekset har lagt stor vægt på enkelhed og funktionalitet.

– Bygherren ønskede at skabe bedre rammer og sammenhæng og samle tre forskellige funktioner under ét for at skabe mere fællesskab og synergi om opgaverne. Man ønskede større åbenhed og synlighed, om det man går og laver i virksomhedens forskellige afdelinger, og man ønskede fra ledelsens side at gå fra små enkeltkontorer til åbne storkontorer. Man har gjort meget ud af at skabe noget fælles, også rent uformelt, i virksomheden og dermed styrke virksomhedskulturen og trivslen på arbejdspladsen, forklarer Per Henriksen, og fortsætter:

– Rent arkitektonisk er der ikke tale om den store nytænkning, det var ikke det, der var i fokus. Vi hos KT Erhvervsbyg tror på, at der er sund fornuft og god økonomi i det for både bygherre og entreprenør, når man til den slags erhvervsbyggeri her fokuserer på enkelhed og rene linjer, vedligeholdelsesvenlige facader og materialer og god funktionalitet. Vi ser de firkantede linjer med enkel og flot, stilren facade og skarpe vinduespartier, og indvendigt i domicil-delen har vi skabt en åben og luftig, rummelig og meget lysrig oplevelse med masser af ovenlyseffekter i det store, fælles midterparti, siger Per Henriksen og tilføjer:

– Når man kommer ind ad indgangspartiet, og også når man færdes i kontorarealerne, får man en lys og positiv oplevelse, hvor man næsten føler, at man opholder sig ude i det fri, og en åben trappe forbinder de to etager, hvilket bidrager til den karakteristiske synlighed og transparens i huset, konstaterer Per Henriksen tilfreds.

Han oplever i øvrigt byggeprocessen i projektet som ganske gnidningsløst og med stor fordel af den usædvanligt tørre sommer i 2018. Byggeriet blev afleveret til tiden.

Funktionalitet

Lars Næstved, som er direktør med særligt ansvar for planteforædlingen og den nye forædlingsstation hos Danespo, har stor ros til overs for KT Erhvervsbyg for udtænkningen af det usædvanligt funktionelle center i Give.

– Det, vi gerne ville bygge, var et samlende center for vores viden om kartoffelforædling, salg og produktion, hvor vi samtidig har administrativt domicil her på stedet, siger han.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 1

Bolig

Beddingen 7

Luksuslejligheder på første parket

Offentlige kontorer

Blixens

Husly og hjerterum

Domicil

Danespo

Domicil i funkis-look

Hotel og konference

Hotel Ottilia

Dobbeltseng i guldalderen

Bolig

Kalvebod Huse

En bybolig på landet

Bolig

Kromografen

Det Hvide Hus

Ungdomsbolig

Nordhavnen

Farvel til resorter

Bolig

Scherfigs Have

Klassisk coolness i mørk tegl

Bolig

Siloen

Genfortolket silo

Bolig og butik

Slotsarkaderne

Generationsbyggeri i shoppingcenter

Bolig

Stadionkvarteret, 4.etape

Boligbyggeri er blevet ungt igen

Butik

Tavleholmsvej

Udfordrende vokseværk og facadeløft

Bolig

Terrassehusene

Terrasser i vandkanten

Bolig

Trianglen

Skarpvinklet etagebyggeri med havneudsigt