Kalvebod Huse

:
marts 2019
Kalvebod Huse - gårdrum

I Kalvebod Huse findes gårdrum med deres helt eget udtryk, der kan minde os om fortidens fællesskaber i Københavns brokvarterer.

Kalvebod Huse - facader

Bykarréerne indeholder også i alt 50 rækkehuse, der alle har tilhørende haver. Artikuleringen af de forbundne huse opstår i facadernes vekslende udtryk.

Kalvebod Huse - teknikluge

Den teknologiske udvikling reducerer næppe boligprojekternes behov for teknikrum; snarere tværtimod. Derfor er en løsning som Aquatrends teknikluge i høj efterspørgsel.

Kalvebod Huse - altaner

Kalvebod Huse udgør en bydannelse, hvis diversitet understreger af skiftene i mursten og i etagehøjder. Projektet er formgivet af Danielsen Architecture.

previous next

En bybolig på landet

Få steder er naturen den nærmeste nabo i behagelig cykelafstand af storbyen. Det er en af de muligheder, der tilbydes i Ørestad, hvis vækst fortsætter. Nu med et nyt PFA-projekt

Byggefakta

Kalvebod Huse
Robert Jacobsens Vej
2300 København S
Danmark

Bygherre:
PFA Ejendomme A/S
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Totalentreprenør:
H. Skjøde Knudsen
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
17500 kvm.
Byggesum: 
280 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2017 - januar 2019

To kvaliteter udmærker Kalvebod Huse. Blandt mange andre.

Skala og beliggenhed.

For at tage det sidste først, så er generøse uderum ganske vist nærmest en sædvane i Ørestad; alligevel er det få beskåret at kunne gå ud i sin have på en adresse ti minutter fra Rådhuspladsen. Det kan man i Kalvebod Huse.

Det er tilfældet, fordi pladsen er tænkt ind til at leve både inde i sin bolig – og ude i det himmelhøje fællesrum; mulighederne er der i hvert fald med etagernes rummelige altaner til ophold og – i parterret – gårdhaver. For ikke mindst børnefamilien vil den facilitet være hjerteligt velkommen.

Og at placere tæt på en snes tusinde etagemeter bygninger på en åben mark ved Amager Fælled præsenterer åbenlyse udfordringer. De imødegås i Kalvebod Huse med form og struktur i forhold til en tilgængelig, genkendelig og menneskelig skala. Danielsen Architecture arbejder derfor både med etageboligen og rækkehusene som typologier, med tegl og murværk i flere farver og med de hyppige spring i etagehøjderne, som vi kender fra tilsvarende skaleringer af ikke mindst tidens myldrende boligbyggerier.

Fra Sluseholms-projekterne tilbage i ”nullerne” har byggeriets planlæggere lært en genvej til at skabe variation. Opskriften er at projektere en karré-kerne af bærende betonelementer, en kendt opskrift, for så derefter at variere facaderne med vertikale skift i beklædningerne. Voila: Projektet fremstår som rækkehuse snarere end etageboliger!

Rækkehuse

Kalvebod Huse tilbyder således 50 rækkehuse i tre etager, der forbinder bygninger mod kanalen og Richard Mortensens Vej med etageboliger i fire-seks etager.

Med den typologi får Ørestaden både et indslag af københavner-karré, som har formet Hovedstadens boligkvarterer gennem 150 år og i tilgift det rækkehus, som har stået sin prøve fra andre vigtige boligkvarterer i storbyen: fra Brumleby og Kartoffelrækkerne til Bispebjergs klassiske rækkeboliger.

De 50 rækkehuse er på 124-128 kvm. I gavlene findes 115 lejligheder med fra to til fem værelser. De har en størrelse på 66-127 kvm.

Interiøret er designet, så boligerne fortrinsvis er gennemlyste; samtidig er materialerne valgt efter homogenitet og transparens med 22 mm lys, nordisk lamelparket, store glaspartier, ofte med udsigt over Fælleden samt et inventar – f.eks. HTH køkkener – med hvidlakerede overflader.

Tidligere kunne ikke mindst de tekniske installationer udgøre en særlig udfordring for indretningens iscenesættelse som sammenhængende, ubrudte og lyse rum. Rørføring, inspektions- og installationsskakte og de nødvendige luger, lemme og mandehuller for at kunne tilgå installationerne var svære at undgå.

Det har en dansk udbyder af det brede begreb ”inspektionslemme” fundet en løsning på: Aquatrend.

– Den type adgang til boligens rørføring og øvrige installationer er blevet et håndværksmæssigt speciale for os, forklarer Aquatrands stifter og direktør, Roman Cervenka.

Nemt og diskret

Det skyldes, at mens adgangsvejen til teknikken er obligatorisk, har de fleste en ambition om at skjule den, så en lem ses mindst muligt i interiøret. Resultatet har bl.a. været, at man tidligere har reduceret størrelsen og gjort vejen svær for serviceteknikerne.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 1

Bolig

Beddingen 7

Luksuslejligheder på første parket

Offentlige kontorer

Blixens

Husly og hjerterum

Domicil

Danespo

Domicil i funkis-look

Hotel og konference

Hotel Ottilia

Dobbeltseng i guldalderen

Bolig

Kalvebod Huse

En bybolig på landet

Bolig

Kromografen

Det Hvide Hus

Ungdomsbolig

Nordhavnen

Farvel til resorter

Bolig

Scherfigs Have

Klassisk coolness i mørk tegl

Bolig

Siloen

Genfortolket silo

Bolig og butik

Slotsarkaderne

Generationsbyggeri i shoppingcenter

Bolig

Stadionkvarteret, 4.etape

Boligbyggeri er blevet ungt igen

Butik

Tavleholmsvej

Udfordrende vokseværk og facadeløft

Bolig

Terrassehusene

Terrasser i vandkanten

Bolig

Trianglen

Skarpvinklet etagebyggeri med havneudsigt