Nordhavnen - Nørresundby Boligselskab afd. 74
Havnegade 17 og 21
9400
Nørresundby
Danmark
På Nordhavnen i Nørresundby, umiddelbart øst for Limfjordsbroen, tager et større byggeprojekt i disse år form. Det er halvandet år siden, at de eksklusive ejerlejligheder på den tidligere pælebro stod klar til indflytning, og siden er Superbrugsen rykket ind i en nyopført dagligvarebutik på området.
Senest har Nørresundby Boligselskab opført 111 ungdomsboliger tegnet af arkitektfirmaet C. F. Møller. Bebyggelsen består af to bygninger i henholdsvis syv og ti etager. Byggearbejdet er udført som totalentreprise af HP Byg A/S, og totalentreprenørens rådgivningsydelser er varetaget af Akademiingeniør Svend Poulsen A/S.
For enden af de to bygninger med ungdomsboliger er opført i alt 17 ejerlejligheder lige ud til fjorden, og mellem de to bygninger er man i fuld gang med at rejse en tredje bygning, der kommer til at rumme liberale erhverv og 12 ejerlejligheder. Det er altså et område med stor diversitet og mangfoldighed, der er under opførelse, og det er helt efter planen, fortæller regionsdirektør Henrik Steen Sørensen fra Kuben Management.
Det er Kuben Management A/S, der har varetaget bygherrerådgivningen på de 111 ungdomsboliger og udviklet byggeriet i et tæt samarbejde med Nørresundby Boligselskab.
– Det er vores styrke at udvikle byggerier, og vi er normalt inde over et projekt i fire til fem år, inden det første spadestik bliver taget, siger Henrik Steen Sørensen.
Han fortæller, at byggeriet på Nordhavnen er udtryk for, at man har forladt den resort-tankegang, der prægede byggeriet i 60’erne, 70’erne og 80’erne.
– Den gang byggede man kvarterer, hvor stort set alle de mennesker, der boede i kvarteret, var ens. Det blev nemt kedsommeligt, og i værste fald udviklede kvarteret sig til en ghetto. På Nordhavnen kan unge, som ikke har alt for mange penge, bo dør om dør med folk, der har haft råd til at købe nogle af byens dyreste lejligheder, siger Henrik Steen Sørensen.
Han peger på, at kvarteret kommer til at rumme forskellighed i både boligernes størrelse, boligernes ejerform og bygningernes funktion.
– Det er et farvel til det monofunktionelle kvarter. Det sjove er, at det grå guld gerne vil bo sammen med andre end dem selv. De vil gerne bo, hvor der er liv, og hvor der er noget at se på. Det nye kvarter på Nordhavnen vender da heller ikke ryggen til offentligheden. Tværtimod vil vi gerne have, at folk udefra kommer ind i kvarteret. Det kan for eksempel være de lystfiskere, der traditionelt har holdt til på kajen. Vi gør måske lidt ekstra for at lokke dem tilbage i form af for eksempel et offentligt toilet, siger Henrik Steen Sørensen.
Han fortæller, at det har været et krav fra Aalborg Kommune, at der blev etableret muligheder for mangfoldighed på Nordhavnen, og at kommunen har udtrykt tilfredshed med projektet.
Badeværelset er det rum i boligen, som det er sværest at bygge, da det involverer flest forskellige håndværk. I ungdomsboligerne på Nordhavnen har man løst den udfordring med 111 præfabrikerede badeværelser leveret af virksomheden Ready Bathroom.
– Vi leverer et komplet badeværelse med toilet, afløb, el, vand og varme, der blot skal tilsluttes el og vand, så er det klar til brug. På den måde får man et mere ensartet produkt til en meget konkurrencedygtig pris, fortæller projektleder Ole Kastrup.