Blixens
Karen Blixens Boulevard 1
8220
Brabrand
Danmark
Glashuse har mange fortrin; de er åbne, gennemlyste, modulære og italesætter ubesværet industrialismens arkitektur fra a til z. Men glashuse har også særlige udfordringer, blandt hvilke fraværet af en naturlig plads i arkitekturens ældgamle kulturhistorie kan være en af de sværeste af komme overens med.
De spørgsmål, der opstår heraf, har Arkitema Architects i dialog med Aarhus kommune fundet helt friske svar på. Ovenikøbet er det samtidig sket med en nyhed i Danmarks næststørste bysamfund: En offentlig bygning, som på kendt manér ganske vist skal huse administrative funktioner for kommunen, men som samtidig skal imødekomme samme kommunes krav om, at huset skal være et åbent tilbud til alle om både husly og hjerterum til møder og sammenkomster, en kop kaffe og et måltid mad.
Sådanne formål med tilhørende tæt trafik kræver slidsstærke materialer; her er glas i mange former og hærdede versioner ingen hindring. Tværtimod. Og når det orkestreres sammen med træbetonlofter – Hammerichs Troldtekt, naturligvis – rustikt genbrugstræ, strækmetalsforskalling, fugefrie gulve med flydemørtel (parterrets ankomst) og PUR-belægninger fra Chriscoating DGF, så åbnes et interiør så robust som en jernnæve i brynje.
Det mærkes i den daglige brug, og det ses ved det allerførste møde med Aarhus kommunes bygning i Brabrand.
Andre glashuse i nationen har løst opgaven anderledes, men fælles for dem er, at det sjældent er det indre, der er glashusets akilleshæl. Det er facadernes udtryk, der kan synes køligt, måske lidt upersonligt og solitært.
Her i denne bygning, som bærer navnet ”Blixens”, ses nu en løsning, der går til stålet: Ikke alene kombineres den stringente modernisme i glas-alu facaden med et historisk rodfæstet murværk, men dette særlige murværk er udført af genbrugstegl med de helt særlige spor af generationer og livsens strabadser, der følger med årenes brug. Det er noget, der trækker fra på arkitekturens kuldekonto.
Sammen med regnvandsopsamling, tag-begrønning og solceller udgør den charmerende arkitekturfortælling om tidens gang tillige en frodig buket af tiltag, som indfrier bygherrens ønsker om et miljømæssigt bæredygtigt hus.
Den altfavnende åbenhed og opførelsen i et såkaldt Offentligt Privat Samarbejde (OPS), hvor den projektansvarlige totalentreprenør A. Enggaard A/S også leverer ti års drift, indfrier endelig andre vigtige bygherrekrav til en social og økonomisk balance.
Det er i den tolkning et hus med gevinst på hele pladen: bæredygtighed, historisk forankring og brugerkrav til transparens og åbenhed.
Aarhus kommune har bestilt et hus, der har så mange funktioner, at de kun kan rummes i et stort volumen. Arkitema har valgt at opløse og nedskalere det i et program af mindre bokse og moduler, der stables og vendes i forhold til de indbyrdes geometrier. Oplevelsen er derfor et ”byggesæt”, der fascinerer og inspirerer og for en livlig fantasi kan minde om afrettede bjergformationer i en sydeuropæisk topografi.
Konstruktivt er Blixens – som i hele opførelsesfasen hed OPS Gellerup Nord – på sikker grund med bærende konstruktioner af stål og betonelementer, etagedæk af hulelementer og ellers facadelukning med trelags energiruder, indrammet af rytmiske, vertikale alu-lameller. Det er et kendt sprog, som her får sin styrke i modspillet med murværkets aldrende divaer.