Lærkehaven

:
september 2010

Afdeling 34 i Lærkehaven er struktureret i en svag vifteform, der sikrer meget dagslys og at kontakten til landskabet bibeholdes.

På begge sider af de lave rækkehuse er der træterrasser, der indbyder til udeophold og samvær med naboerne. KonceptBolig A/S har været totalentreprenører på de energirigtige boliger. I baggrunden de hvidpudsede passivhuse (afd. 35).

Den ældste del af Lærkehaven (afd. 33), tegnet af Herzog + Partnere, er organiseret i en meget fin plan, hvor de ellers meget ens huse tilsammen giver en oplevelse af variation og meget gode uderum.

previous next

Energivenlige familieboliger med kant

Tre spændende boligprojekter udgør tilsammen Boligforeningen Ringgårdens nye afdeling Lærkehaven i Århusforstaden Lystrup.

Byggefakta

Lærkehaven
Asmusgårdsvej
8250 Lystrup
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Ringgården
Bygherrerådgiver:
Viggo Madsen A/S, Grontmij / Carl Bro A/S
Arkitekt:
Herzog + Partner, Schmidt, Hammer & Lassen A/S
Totalentreprenør:
O.Lux GmbH & Co., Koncept Bolig A/S, ÖHS GmbH
Ingeniør:
Alectia A/S, Viggo Madsen A/S
Andre aktører:
Kristine Jensens Tegnestue
Areal:
12300 kvm.
P-anlæg:
120
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
maj 2008 - juni 2010

Lærkehaven i Lystrup er et ambitiøst boligprojekt og har derfor også været længe undervejs. I 2003 udskrev boligforeningen Ringgården en international arkitektkonkurrence, der blev vundet af to hold – det tyske arkitektfirma Herzog + Partnere og Schmidt Hammer Lassen Architects.

Projektet består af tre byggerier – det første, tegnet af Herzog + Partnere, blev færdigt i foråret 2008, mens de to næste byggerier, tegnet af Schmidt Hammer Lassen Architects, er ved at være færdige.

Ringgården har fastholdt planen om at bygge bæredygtige, billige boliger, og det viste sig at være en udfordring. Rammebeløbet svarer til boliger i hovedstadsområdet. De tre boligprojekter er på forskellig måde opført med øje for energi, indeklima og bæredygtighed. Samtidig har der været høje krav til boligernes arkitektoniske kvaliteter og fælles faciliteter.

Præfabrikerede boliger i træ

Hele bebyggelsen ligger i Lystrup, som er forstad til Århus. Lærkehaven ligger i kanten af et stort boligområde med både traditionelle parcelhuse og mere specialdesignede villaer. Beliggenheden mellem boliger og landskab giver mange ‘landsbykvaliteter’ ikke mindst en fin udsigt over Århusbugten.

Den første gruppe boliger (afd. 33) er i træ, bygget af præfabrikerede elementer fra Tyskland. Præfabrikationen sikrer dels byggeri af en høj kvalitet (elementerne udføres under kontrollerede forhold) og en bedre økonomi. I afd. 33 er der anvendt meget isolering, lavenergi­vinduer og udnyttelse af passiv solvarme. Denne afdeling har i forbindelse med fælleshuset også en stor flade med solceller, der producerer el til fælles belysning. Bebyggelsen udmærker sig ved at have et fint fællesmiljø med en god balance mellem de tætbyggede boliger og fælles opholdsrum.

Specialiserede rådgivere

Boligforeningen Ringgården er langt fremme i forhold til at opføre fremtidsorienterede, sunde boliger og har til realisering af projektet valgt ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S som rådgivere. De har nemlig også tidligt været optaget af de nye udfordringer omkring energiforbrug, og hvad det teknisk stiller af krav til materialer og projekteringen. Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S har gjort sig mange erfaringer i bl.a. Sydtyskland og Østrig, hvor man er noget længere fremme med at bygge lavenergi-boliger. Viggo Madsen A/S har været byggeledere og projekterende på afd. 33, men har også været rådgivere på de to næste afdelinger. Her er færdige elementer med vinduer hentet i henholdsvis Litauen og Bremerhafen. Ingeniørfirmaet mærker stor interesse fra boligselskaberne omkring energioptimering og er involveret i flere spændende, nye opgaver inden for deres felt.

Arkitektonisk kvalitet

Den ene af de to sidste etaper af Lærkehaven er fuldt udlejet, og hele området får nu ro efter en lang periode med byggeaktivitet. For de to projekter gælder, at der måtte et par licitationer og ændrede udbudsformer til, før prisen ramte rammebeløbet.

Særlig udfordrende har det været for de 32 passivhuse (afd. 35). Disse rækkehusboliger er struktureret i fire stænger, nøje placeret efter maksimal sollys. Mellem stængerne ligger indgange på nordsiden, mens der på sydsiden ligger minihaver og skure tilhørende de enkelte boliger. Facaderne er hvidpudsede og giver de ellers elementbyggede boliger et skulpturelt udtryk. Passivhusene har en klar identitet med deres højloftede opholdsrum, og status som certificerede passivhuse i henhold til de tyske passiv standarder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet