Widex

:
september 2010

Arkitekt Lars Rath v/White Arkitekter var ikke i tvivl om, at Widex’ nye domicil skulle være rundt efter at have set byggegrunden.

Deko loft + væg a/s har leveret indvendige døre og vægge, mens dørplader, brand- og lyddøre er fra Swedoor-Jeld-Wen.

Scancold ApS har leveret et komplet produktionskøkken i rustfrit stål samt fire runde buffeter .

Den stramme og enkle stil ses overalt i bygningen, hvor trapper og værn er med glas og rustfri håndlister leveret af CSK Stålindustri.

Centerbygningen, der alene udgør et areal på 8.700 kvm, er med et atrium med en kuppel af plast.

Den runde bygning er afbrudt af seks glaskiler med ovenlys, som går ind over taget, leveret af Glasbyggerne A/S.

Spæncom A/S har leveret 26.100 kvm huldæk i henholdsvis rektangulære dæk, men også en del kileskåret for at tilpasse bygningens runde form. På gangarealer er der lagt sne­smeltning under fliserne. Jakob Bødker Hobro A/S har foretaget den udvendige belægning.

previous next

Widex er landet

Widex har slået dørene op for et nyt højteknologisk og miljøvenligt domicil i Vassingerød i Nordsjælland. Her mødes arkitektur og landskab som en skulptur

Byggefakta

Widex A/S
Nymøllevej 6
3540 Lynge
Danmark

Bygherre:
Widex A/S
Bygherrerådgiver:
JP BygConsult ApS
Arkitekt:
White Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Ason A/S
Ingeniør:
Wessberg A/S, Balslev A/S
Areal:
36600 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2008 - april 2010

Hvis man endnu ikke ved, at Widex har flyttet sit domicil fra Værløse til Vassingerød Nord, får man sig en overraskelse, når man kører ad Nymøllevej. Lige der på marken – et område på 180.000 kvm – er der landet et gigantisk rumskib! Det er i hvert faldt rundt, og suger blikket til sig – og fastholder det. For Widex’ nye domicil har sin helt egen karakter, både når det gælder arkitektur, teknologi, landskab – og ikke mindst miljøvenlighed. Der er dømt innovation i alle kroge. Widex er landet – og landingsbanen er en del af det nye domicil.

Nænsom monolit

Lars Rath, White Arkitekter.

Lars Rath, White Arkitekter.

- Jeg så grunden første gang i juli 2007. Og her var jo bare en mark. Det slog mig hurtigt, at jeg ikke behøvede at forholde mig til nogle omkringliggende lige linjer, og derfor skulle bygningen da være rund. Samtidig skulle landskabet udnyttes, for der ligger en bakke på den ene side, og her kunne bygningen ‘skubbes’ nænsomt ind som en monolit med præcist udskårne kiler, fortæller arkitekt MAA Lars Rath fra White Arkitekter A/S, der har tegnet bygningen.

Allerede i løbet af en uge havde han et skitseforslag klart, og bygherre købte ideen med det samme. En cirkulær konstruktion, der fremstår som en harmonisk del af det kuperede terræn.

- Det, at bygningen er rund, gør jo, at der er en fantastisk udsigt hele vejen rundt, siger Lars Rath og indrømmer, at en rund bygning har sine helt egne udfordringer.

- Vi har tegnet tre gange så meget, som man ellers vil gøre. Selv den mindste lille ting. Det har jo været nødvendigt og betydet, at der har været landmåler på fast i 2½ år, siger Lars Rath.

Widex’ nye hovedsæde giver dobbelt så meget plads som det gamle hovedsæde i Værløse, og her er også mulighed for udvidelse. Det nye domicil har kapacitet til over 900 ansatte. I dag er der 650.

Kiler bryder cirklen

Den runde form på virksomheden bliver dog afbrudt af seks kiler hele vejen rundt. Alle kiler er indgange, og den ene er større end de øvrige fem og er naturligvis Widex’ hovedindgang. Kilerne rejser sig et stykke op over bygningen. Spæncom A/S har leveret 26.100 kvm huldæk i henholdsvis rektangulære dæk, men også en del kileskåret for at tilpasse bygningens runde form. Derudover 3.650 kvm TTD-plader – også kileskåret og 705 ton bjælker – hovedsageligt KB-bjælker og nogle RB-bjælker til hele byggeriet.

De døde blev brændt

Men inden det første spadestik blev taget den 8.april 2008, gik et hold arkæologer i gang med udgravninger og fandt spor efter 5.000 år gamle bopladser på stedet. I fem måneder blev der gravet og penslet, og der dukkede flere bålpladser op, hvor man tidligere brændte de døde. Men også potteskår er gravet frem. Widex har bl.a. udstillet resterne af en potte, der nu står i en montre i indgangspartiet. Datiden møder nutiden. De øvrige genstande er afleveret til Folkemuseet i Hillerød.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet