Dronning Anne-Marie Centret
Solbjerg Have 7
2000
Frederiksberg
Danmark
Dronning Anne-Marie Centret på Frederiksberg i København er et plejecenter med et blandet klientel, bl.a. beboere med alkoholrelaterede problemer. Centret, der drives af OK-Fonden, hører under Frederiksberg Kommunes visitation, og har netop gennemgået en total ombygning og istandsættelse, der har bragt både boliger og faciliteter op til moderne standard, samtidig med at stedets grundlæggende arkitektoniske kvaliteter er respekteret og bibeholdt.
Det prisbelønnede center er oprindeligt tegnet af Fællestegnestuen og stod færdigt i 1978.
Projektet har været kørt i partnering mellem to teams, fortæller Henrik S. Christensen fra Arkitektfirmaet MW A/S, og fremhæver, at det gode og nære samarbejde har resulteret i et gnidningsfrit projektforløb og et godt resultat, som alle parter er tilfredse med.
Arkitektfirmaet MW A/S har sammen med Ingeniørfirmaet Dominia A/S stået som bygherrerådgiver og har udført det dispositionsforslag og byggeprogram, der ligger til grund for hele projektet. Programmet er udviklet sammen med bygherren og er bl.a. resultatet af et længere forløb med brugerinddragelse. Bygherrerådgiverne har været med gennem hele forløbet og har fulgt projektet helt til dørs.
Det andet team bestod af totalentreprenøren Enemærke & Petersen A/S og deres rådgivere, Arkitektfirmaet Witraz A/S og ingeniørfirmaet OBH-Gruppen A/S, som på baggrund af udbudsmaterialet og det fastlåste, aftalte budget har stået for den endelige projektering og udførelsen af arbejdet.
Selve ombygningsarbejderne blev udført i to etaper, hvor beboerne fra den berørte del af centret midlertidigt blev overflyttet til et nærliggende, nybygget plejehjem.
Centret er i to etager med kælder, og består af en fællesbygning og to boligfløje. Fællesbygningen indeholder hovedindgang og kontorer, stor spisesal med storkøkken, terapiområde, massagerum, genoptræningsfaciliteter og servicearealer for personalet. Midterdelen af fællesbygningen med servicearealer og storkøkken er delvist renoveret, og elevatorerne er udskiftet.
Den største indsats har været rettet mod boligfløjene mod nord og syd, hvor de gamle etrumsboliger er omdannet til 70 tidssvarende torumsboliger på mellem 65 og 85 kvm. De to fløje indeholder henholdsvis 34 og 36 boliger, fælles opholdsarealer med eget køkken og mindre servicearealer til personalet.
Udvendigt er nedbrudt træværk på facaderne samt dårlige dør- og vinduespartier blevet udskiftet, og facadernes svenskrøde er erstattet af ny sort træbeskyttelse. Altanværn i førstesals niveau er udskiftet til matterede glasværn med stålramme og en træliste øverst.
Resultatet er et helt tidssvarende facadeudtryk, hvor centrets oprindelige og tidstypiske tæt-lav præg alligevel er bevaret. De totalt omlagte udearealer forstærker indtrykket af at befinde sig i et boligområde eller måske snarere feriecenter, frem for på et plejecenter.
Dronning Anne-Marie Centret er omkranset af et tæt-lav boligområde, som også oprindeligt er tegnet af Fællestegnestuen, og overgangen mellem de to områders udearealer er umærkelig. Desuden danner fløjene placering og indskæringer nogle afvekslende uderum, som omlægningen til fulde har udnyttet til at skabe nogle hyggelige og afslappede havelignende forløb. Altanerne og de store vindues- og dørpartier i boliger og fællesområder udnytter omgivelserne og sørger for en tæt kontakt mellem ude- og inderum.