Dronning Anne-Marie Centret

:
september 2010
Renoverede facader med ny farvesætning og altanværn af glas har opdateret bygningernes udtryk, samtidig med at det overordnede tæt-lav præg er bevaret.

De afvekslende rumforløb i fællesarealerne er nænsomt istandsat og opdateret.

De oprindelige røde teglvægge er bibeholdt i fællesarealer og gange. Ovenlys og store vinduespartier sikrer masser af dagslys og tæt kontakt med omgivelserne uanset hvor i huset, man befinder sig.

De gamle etrumsboliger er omdannet til store, lyse torumsboliger på mellem 65 og 85 kvm. En fleksibel rumdeler gør det muligt at sektionere som et- eller torumsbolig.

previous next

Nænsom opdatering af plejecenter

En vellykket ombygning og renovering har opdateret det prisbelønnede plejehjem Dronning Anne-Marie Centret, samtidig med at stedets oprindelige arkitektoniske kvaliteter er bevaret.

Byggefakta

Dronning Anne-Marie Centret
Solbjerg Have 7
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Frederiksberg Kommune, OK-Fonden
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet MW A/S
Arkitekt:
Witraz Arkitekter K/S
Totalentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
OBH-Gruppen A/S
Areal:
6100 kvm.
Byggesum: 
72 mio. kr.

Dronning Anne-Marie Centret på Frederiksberg i København er et plejecenter med et blandet klientel, bl.a. beboere med alkoholrelaterede problemer. Centret, der drives af OK-Fonden, hører under Frederiksberg Kommunes visitation, og har netop gennemgået en total ombygning og istandsættelse, der har bragt både boliger og faciliteter op til moderne standard, samtidig med at stedets grundlæggende arkitektoniske kvaliteter er respekteret og bibeholdt.

Det prisbelønnede center er oprindeligt tegnet af Fællestegnestuen og stod færdigt i 1978.

Projekt kørt i partnering

Projektet har været kørt i partnering mellem to teams, fortæller Henrik S. Christensen fra Arkitektfirmaet MW A/S, og fremhæver, at det gode og nære samarbejde har resulteret i et gnidningsfrit projektforløb og et godt resultat, som alle parter er tilfredse med.

Arkitektfirmaet MW A/S har sammen med Ingeniørfirmaet Dominia A/S stået som bygherrerådgiver og har udført det dispositionsforslag og byggeprogram, der ligger til grund for hele projektet. Programmet er udviklet sammen med bygherren og er bl.a. resultatet af et længere forløb med brugerinddragelse. Bygherrerådgiverne har været med gennem hele forløbet og har fulgt projektet helt til dørs.

Det andet team bestod af totalentreprenøren Enemærke & Petersen A/S og deres rådgivere, Arkitektfirmaet Witraz A/S og ingeniør­firmaet OBH-Gruppen A/S, som på baggrund af udbudsmaterialet og det fastlåste, aftalte budget har stået for den endelige projektering og udførelsen af arbejdet.

Selve ombygningsarbejderne blev udført i to etaper, hvor beboerne fra den berørte del af centret midlertidigt blev overflyttet til et nærliggende, nybygget plejehjem.

Totalombyggede boligfløje

Centret er i to etager med kælder, og består af en fællesbygning og to boligfløje. Fællesbygningen indeholder hovedindgang og kontorer, stor spisesal med storkøkken, terapiområde, massagerum, genoptræningsfaciliteter og servicearealer for personalet. Midter­delen af fællesbygningen med servicearealer og storkøkken er delvist renoveret, og elevatorerne er udskiftet.

Den største indsats har været rettet mod boligfløjene mod nord og syd, hvor de gamle etrumsboliger er omdannet til 70 tidssvarende torumsboliger på mellem 65 og 85 kvm. De to fløje indeholder henholdsvis 34 og 36 boliger, fælles opholdsarealer med eget køkken og mindre servicearealer til personalet.

Tæt kontakt med omgivelserne

Udvendigt er nedbrudt træværk på facaderne samt dårlige dør- og vinduespartier blevet udskiftet, og facadernes svenskrøde er erstattet af ny sort træbeskyttelse. Altanværn i førstesals niveau er udskiftet til matterede glasværn med stålramme og en træliste øverst.

Resultatet er et helt tidssvarende facadeudtryk, hvor centrets oprindelige og tidstypiske tæt-lav præg alligevel er bevaret. De totalt omlagte udearealer forstærker indtrykket af at befinde sig i et boligområde eller måske snarere feriecenter, frem for på et plejecenter.

Dronning Anne-Marie Centret er omkranset af et tæt-lav boligområde, som også oprindeligt er tegnet af Fællestegnestuen, og overgangen mellem de to områders udearealer er umærkelig. Desuden danner fløjene placering og indskæringer nogle afvekslende uderum, som omlægningen til fulde har udnyttet til at skabe nogle hyggelige og afslappede havelignende forløb. Altanerne og de store vindues- og dørpartier i boliger og fællesområder udnytter omgivelserne og sørger for en tæt kontakt mellem ude- og inderum.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet