Elro Energi

:
september 2010

Det centrale atrium i en meget amorf form, samler huset og giver lys og luft til etagerne. Her foregår kommunikationen direkte imellem medarbejderne.

Elro Energi A/S’ nye domicil har sit helt eget udtryk med de elegante svungne vinger, der opleves meget forskelligt, afhængig af hvor, man står.

Det centrale atrium i en meget amorf form, samler huset og giver lys og luft til etagerne. Her foregår kommunikationen direkte imellem medarbejderne.

previous next

Elegante vinger til let glashus

Elro Energi A/S i Randers rykker nu ind i et spændende hus med svungne former og lys og luft

Byggefakta

Elro Energi A/S
Normannsvej 1
8900 Randers
Danmark

Bygherre:
Elro Energi A/S
Bygherrerådgiver:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S
Arkitekt:
D.A.I. Arkitekter Ingeniører A/S, Arkitektfirmaet Nord A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Stokvad Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
5300 kvm.
Byggesum: 
61 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2009 - maj 2010

Modtagelsen i det nye Elro er placeret mellem bygningens to organisk formede vinger og understreger derved bygningens dynamik og centrum. Domicilet kan ses på lang afstand og fremstår som en anderledes og yndefuld figur i det relativt åbne landskab. Trods sin meget ‘levende’ form virker bygningen rolig med sine store glasfacader og vandrette bånd. Fra kontorerne indenfor er der en fin udsigt til Gudenådalen fra de fleste pladser. Via indgangspartiet kommer man til et imponerende atrium med trapper, gangbroer og masser af glas. Her er en stor gennemsigtighed og åbenhed, som betyder at huset er let at orientere sig i og har en behagelig luftighed.

Et hus i rette ånd

Elro Energi A/S forsyner seks omkringliggende kommuner med strøm – et geografisk område på 1.650 kvadratkilometer. Men Elro er også en kommunikationsvirksomhed, Skyline, der er ved at have udbygget et landsdækkende trådløst bredbåndsnet. De har også til huse i det nye domicil, bl.a. med et stor serverrum i kælderen.

Processen omkring det nye domicil, begyndte ved en konkurrence, udskrevet af Elro Energi A/S. Arkitekt Ole Hou fra d.a.i. Arkitekter Ingeniører A/S tegnede et projekt, som præcist udtrykte Elros værdier og forestilling om et fremtidigt domicil. D.a.i. arkitekter ingeniører A/S vandt arkitektkonkurrencen og producerede udbudsmaterialet til totalentreprenørkonkurrencen, som MT Højgaard a/s vandt. D.a.i arkitekter ingeniører a/s har derefter virket som bygherrerådgivere. Jacob Keller fortæller, at det har været et godt forløb, hvor bygherren har været meget aktiv i processen og overvejet alle detaljer. Arkitektfirmaet Nord A/S i Aalborg har projekteret byggeriet færdigt i et samarbejde med MTHøjgaard A/S.

Et kompliceret byggeri

Projektet har også krævet et tæt samarbejde med ingeniørerne. Stokvad Kerstens A/S har haft den noget specielle opgave at udføre beregninger på det meget irregulære hus. Huset har alligevel geometrisk været muligt at indskrive i nogle cirkelslag, og det er bygget i traditionelle materialer som huldæk og betonsøjler.

- Den indledende proces med at gøre byggeriet rationelt i opførelsen var en intens og spændende proces, hvor mange løsninger blev luftet, fortæller ingeniør Jakob Byskov Ovesen fra Stokvad Kerstens A/S. Det meget åbne plan har også gjort det mere kompliceret at føre installationer og skabe den nødvendige statiske stabilitet i byggeriet. Her spiller trappekernerne en vigtig rolle. Landmålerne har afsat alle moduler, så de har også haft en anderledes krævende opgave.

Gulvene understreger rummene

Atriet er på mange måder et vigtigt rum i huset. De to vinger kobles sammen og formmæssigt giver det også en hel særlig dynamik til atriet. Der er glas i den store gavl med indgangen, men også i loftet langs vingernes kurvede form. Herved fremhæves de kurvede linjer, og taget bliver næsten svævende. Oplevelsen af det luftige og meget kontinuerlige rum varierer, alt efter om man bevæger sig langs balkonerne, på tværs af gangbroerne eller op/ned af trappen.

Gulvet i atriet er klinker, og gulvets form afspejler præcist rummet og loftets organiske form. De øvrige gulve er i træ, 23 mm højkantparket i eg, leveret af Woodfloor A/S. De varme toner i træet giver de luftige rum en tyngde og varme, som betyder meget for den samlede oplevelse af rummene. Men højkantparketten egner sig netop til at beskrive store, sammenhængende flader.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet