Kildegården Genoptræningscenter
Kildebakkegårds Allé 165
2860
Søborg
Danmark
Byggeriet er blevet til i tæt samarbejde med Gladsaxe Kommune og brugerne, så der blev taget de rette hensyn til de specielle behov, som et genoptræningscenter har. Det er Rubow Arkitekter A/S, der har tegnet projektforslaget til bygningen og udearealerne. På grunden lå oprindelig nogle plejeboliger i ét plan, men de blev revet ned for at gøre plads til dette treetagers center, som udnytter grundens plads maksimalt.
Bygningen er meget elegant, holdt i hvid puds med mobile eloxerede aluskodder på de to øverste etager og med en sort teglstensfacade i stueetagen. Den mørke facade er opmuret af hollandske teglsten, og Lars Svensson fra Lars Svensson Murermester fortæller, hvordan de sorterede stenene manuelt, for at finde dem med det rette farvespil, før de kunne gå i gang med skalmuringen. Disse sten må kun opmures med tørmørtel og tåler ikke saltsyre, og det krævede stor nøjagtighed og omhyggelighed, da man ikke kunne rense murværket af bagefter.
Bygningens tre etager har hver sin hovedfunktion: I stueetagen er centrets publikumsindrettede funktioner, nemlig lokaler til træning, undersøgelser og administration. Genoptræningscentret har sin egen selvstændige indgang, adskilt fra indgangen til Kildegårdens Omsorgscenter.
På første og anden sal er der værelser til rekonvalescenterne. På første sal er der 20 genoptræningspladser og på anden sal er der 26 midlertidige aflastningspladser. Alle værelserne har eget badeværelse. Både første og anden sal har et fælleskøkken og en tv-stue. På første sal er der desuden et træningsrum, som også rummer et træningskøkken. Dette køkken bruges til at forberede folk på, at skulle hjem og arbejde i deres eget køkken.
Bygningen er formet som en karré med en lysgård i midten. Alle ganglinjerne ved værelserne vender ud mod denne gård. Det giver luftighed, godt dagslys og et fint overblik over, hvad der foregår i bygningen.
Den begrænsede grundstørrelse gjorde det nødvendigt at bygge i tre etager. De to øverste etager er større end stueetagen, og derfor er bygningen visse steder stillet på søjler. På den måde er bygningens indre gårdrum blevet åbnet mod ankomstarealet. På den nordlige del af grunden er også et gårdrum til rekreation for beboerne.
Overalt er der brede gange, og der er hele to elevatorer, hvoraf den ene er stor nok til sygetransport. På taget er der etableret et solcelleanlæg, som producerer strøm. Teknikrummet er placeret i kælderen.
Facaden er udført i armeret termopuds, med en hvid, finpudset overflade. Isoleringsmaterialet er opsat direkte på betonvægelementerne. De steder, hvor bygningen står på søjler, er der på facadeundersider isoleret på undersiden, så det har fået samme overflade som facaderne.
Glaspartierne er i træ-/aluminiumsprofiler, og uden på glaspartierne er der monteret mobile solafskærmningskodder af anodiseret aluminium. Skodderne kan flyttes individuelt af beboerne ved hjælp af elmotorbetjening.
Bygningens indvendige vægge er enten betonelementer eller gipsvægge, som er malerbehandlede. Lofterne i boligerne er undersiden af dækelementerne, som er spartlede og malede. I de øvrige rum er der nedhængte akustikregulerende lofter. I boligerne er der lagt fabrikslakerede trægulve, mens der i gange, kontorer, fælles opholdsarelaer og træningsrum bl.a. er lagt oliebehandlede trægulve. På personaletoiletter, handicaptoiletter og i skyllerummene er der lagt skridsikkert vinyl.