Kildegården Genoptræningscenter

:
september 2010

Den murede facade i stueetagen er lavet af Lars Svensson Murermester. Der er brugt sten fra Holland.

Fra alle gangene har man udsigt til det inderste gårdrum, hvilket gør det let at orientere sig.

På alle fællesarealerne er der opsat akustikregulerende lofter i glasuld fra Saint-Gobain Ecophon A/S.

previous next

Her genvinder man hurtigt kræfterne

Gladsaxe Kommune har fået et nyt genoptræningscenter ved siden af Kildegården Omsorgscenter. Det er en dejlig treetagers bygning, som opfylder alle de behov, man har som rekonvalescent.

Byggefakta

Kildegården Genoptræningscenter
Kildebakkegårds Allé 165
2860 Søborg
Danmark

Bygherre:
Gladsaxe Kommune
Bygherrerådgiver:
Rubow Arkitekter A/S
Arkitekt:
Arkitekttegnestuen Virumgård A/S, Rubow Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
GVL Entreprise A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S, Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S, Allan Almbjerg A/S
Areal:
3200 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Byggeriet er blevet til i tæt samarbejde med Gladsaxe Kommune og brugerne, så der blev taget de rette hensyn til de specielle behov, som et genoptræningscenter har. Det er Rubow Arkitekter A/S, der har tegnet projektforslaget til bygningen og udearealerne. På grunden lå oprindelig nogle plejeboliger i ét plan, men de blev revet ned for at gøre plads til dette treetagers center, som udnytter grundens plads maksimalt.

Bygningen er meget elegant, holdt i hvid puds med mobile eloxerede aluskodder på de to øverste etager og med en sort teglstensfacade i stueetagen. Den mørke facade er opmuret af hollandske teglsten, og Lars Svensson fra Lars Svensson Murermester fortæller, hvordan de sorterede stenene manuelt, for at finde dem med det rette farvespil, før de kunne gå i gang med skalmuringen. Disse sten må kun opmures med tørmørtel og tåler ikke saltsyre, og det krævede stor nøjagtighed og omhyggelighed, da man ikke kunne rense murværket af bagefter.

Tre funktioner i ét

Bygningens tre etager har hver sin hovedfunktion: I stueetagen er centrets publikumsindrettede funktioner, nemlig lokaler til træning, undersøgelser og administration. Genoptræningscentret har sin egen selvstændige indgang, adskilt fra indgangen til Kildegårdens Omsorgscenter.

På første og anden sal er der værelser til rekonvalescenterne. På første sal er der 20 genoptræningspladser og på anden sal er der 26 midlertidige aflastningspladser. Alle værelserne har eget badeværelse. Både første og anden sal har et fælleskøkken og en tv-stue. På første sal er der desuden et træningsrum, som også rummer et træningskøkken. Dette køkken bruges til at forberede folk på, at skulle hjem og arbejde i deres eget køkken.

Bygningen er formet som en karré med en lysgård i midten. Alle ganglinjerne ved værelserne vender ud mod denne gård. Det giver luftighed, godt dagslys og et fint overblik over, hvad der foregår i bygningen.

Den begrænsede grundstørrelse gjorde det nødvendigt at bygge i tre etager. De to øverste etager er større end stueetagen, og derfor er bygningen visse steder stillet på søjler. På den måde er bygningens indre gårdrum blevet åbnet mod ankomstarealet. På den nordlige del af grunden er også et gårdrum til rekreation for beboerne.

Overalt er der brede gange, og der er hele to elevatorer, hvoraf den ene er stor nok til sygetransport. På taget er der etableret et solcelleanlæg, som producerer strøm. Teknikrummet er placeret i kælderen.

Gennemtænkt materialevalg

Facaden er udført i armeret termopuds, med en hvid, finpudset overflade. Isoleringsmaterialet er opsat direkte på betonvægelementerne. De steder, hvor bygningen står på søjler, er der på facadeundersider isoleret på undersiden, så det har fået samme overflade som facaderne.

Glaspartierne er i træ-/aluminiumsprofiler, og uden på glaspartierne er der monteret mobile solafskærmningskodder af anodiseret aluminium. Skodderne kan flyttes individuelt af beboerne ved hjælp af elmotorbetjening.

Bygningens indvendige vægge er enten betonelementer eller gipsvægge, som er malerbehandlede. Lofterne i boligerne er undersiden af dækelementerne, som er spartlede og malede. I de øvrige rum er der nedhængte akustikregulerende lofter. I boligerne er der lagt fabrikslakerede trægulve, mens der i gange, kontorer, fælles opholdsarelaer og træningsrum bl.a. er lagt oliebehandlede trægulve. På personaletoiletter, handicaptoiletter og i skyllerummene er der lagt skridsikkert vinyl.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet