Middelfart Sparekasse

:
september 2010

3xN er arkitekterne bag Middelfart Sparkasses nye domicil, der er beliggende på havnefronten

Facaderne er tilskåret, leveret og monteret af A.E. Stålmontage.

Konstruktionen giver et indtryk, som er sammenlignelig med en katedral.

Det skrå tag med de mange kviste giver et unikt lysindfald og en særegen rumoplevelse for medarbejdere og kunder.

previous next

Sparekasse i unik geometri

Tal med din bankrådgiver og gå på café bagefter – i samme bygning! Middelfart Sparekasses nye domicil er den mest markante bygning på havnen i den fynske by ud til Lillebælt

Byggefakta

Middelfart Sparekasse
Havnegade 21
5500 Middelfart
Danmark

Bygherre:
Middelfart Sparekasse A/S
Arkitekt:
3XN A/S
Hovedentreprenør:
Kingo Karlsen A/S, Jorton A/S, Guldfeldt A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Andre aktører:
Schønherr A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.

Pengeinstitut, butikker og café er blevet samlet under samme specielle og meget avancerede tagkonstruktion i det, der nu er Middelfart Sparekasses nye tagkonstruktion. Det ligger ved havnefronten og kan ses langt væk fra. Det skiller sig ud med det specielle tag, som øjnene ikke undgår at fange blandt mængden af andre bygninger. Det er samtidig på samme adresse, hvor sparekassen tidligere havde hovedkontor, at den nye bygning nu troner som kronen på værket over bygninger i Middelfart.

Hovedparten nyt

Det nye hus er således bygget oven på det eksisterende domicil. Dele af det gamle hus er revet ned, mens noget er genbrugt, men hovedparten af huset er dog helt nyt.

- Alt har kunnet lade sig gøre. Det har været en god bygherre at arbejde sammen med, som har bakket op om alle vores ideer. Det er blevet et hus rigt på oplevelser, og det er samtidig et moderne og energirigtigt hus. Der er naturlig ventilation, så det er et behageligt sted at opholde sig. Det har været et ønske fra bygherre og er naturligvis altid inde i vores prioriteringer, når vi tegner huse i dag. Alle bygger energivenligt, og det gælder om at finde nye muligheder for at mindske forbruget, siger Kim Hertofth Nielsen, partner og kreativ chef i 3xN, der har været arkitekt på byggeriet.

Prisvindende arkitektur

3xN vandt en national konkurrence for fire år siden om at være arkitekt på opgaven. Deres forslag vandt gehør ved Middelfart Sparekasse, og siden har arbejdet med at bygge huset fungeret perfekt. Projektet har desuden vundet en pris på byggemessen MIPIM 2006, 3xN modtog en af de såkaldte ‘MIPIM Future Projects Awards’, som belønner innovative byggeprojekter fra hele verden.

- Det er en bygherre, der er meget dedikeret, og derfor har vi kunnet få alle vores ønsker igennem. Vi er ikke gået på kompromis, siger Kim Hertofth Nielsen.

Byggeriet er på i alt 5.000 kvm i tre plan. Det særlige ved domicilet er, at det udover sparekassens forskellige funktioner indeholder en overdækket markedsplads med butikker og café.

Sparekassens kundebetjening er placeret i stueetagen som en del af markedspladsen, mens de øvrige administrative funktioner er placeret på terrasser i åben forbindelse med markedspladsen.

- Sparekassen betyder meget for Middelfart og er som en paraply for byen. Derfor er det blevet til mere end en administrationsbygning. Det bliver et samlingspunkt, og i og med at det er den største bygning i byen, så vil man også fremover holde juletræsfesten her. Det gjorde man også tidligere, siger Kim Hertofth Nielsen og fortæller om bygningens åbne arealer, der har en funktion, som gør, at både medarbejdere og gæster i huset kommer hinanden mere ved. Samtidig er der også mulighed for at lukke dørene til mødelokaler og kontorer. Dørene til hele huset er leveret af Swedoor-Jeld-Wen.

- Den grundlæggende ide med udformningen og de tre plan, er at man skal komme hinanden mere ved. Huset genererer en positiv adfærd. Der er en høj grad af overskuelighed ved den måde, man bevæger sig igennem bygningen på. Uanset hvor man kommer hen i huset, vil man møde mennesker, fordi storkontorerne er placeret på en række terrasser, der er i åben forbindelse med torvet og med hinanden. Terrasserne er forbundet af brede trapper, som gør det hele meget åbent, siger han.

Karnapinspireret

Ideen med huset har været at lukke bygningen af mod syd, for at afskærme mod solen, men åbne den op ud mod havnen og Lillebælt. Det har man gjort ved at bygget tagkonstruktionen i en rombeform.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet