Glarbjerghus

:
september 2010
Glarbjerghus er splittet op i dobbelte, forskudte gavlhuse med nicher. Bodilsen Totalbyg er i gang med at anlægge park og stier. Denne del blev forsinket af den hårde vinter.

Hovedindgang og mellembygninger har flade tage. Byggeriet er muret op af blødstrøgne sten fra Lundgaards Teglværk.

Fælleshuset er placeret blandt de psykiatriske boenheder.

previous next

Brudte facader i gule sten

Ældre- og psykiatri-institutionen Glarbjerghus tilpasser sig et villakvarter i Randers ved hjælp af klassiske materialer og nedbrudt skala.

Byggefakta

Glarbjerghus
Infanterivej 33
8900 Randers
Danmark

Bygherre:
Randers Kommune, Sundhed & Ældre
Bygherrerådgiver:
Randers Kommune, Miljø & Teknik, Bygning & Energi
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Bodilsen Totalbyg A/S
Ingeniør:
Stokvad Rådgivende Ingeniører A/S
Areal:
4019 kvm.
Byggesum: 
50 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2009 - marts 2010

Risikoen for at overskygge omgivelserne er overhængende, når der skal findes plads til et større institutionsbyggeri midt inde i et veletableret villa- og rækkehuskvarter. Således også i Randers omkring opførelsen af det nye Glarbjerghus, men her blev problemet løst og harmonien opretholdt takket være nænsom arkitektur og klassisk murerhåndværk.

Navn fra børnehjem

Glarbjerghus er 34 ældreboliger og 15 enheder med socialpsykiatriske botilbud under Randers Kommune, Sundhed & Ældre. Egentlig stammer navnet fra nabobygningen, et børnehjem, som oprindeligt blev drevet af det nu nedlagte Århus Amt. Børnenes røde bygning er under afvikling, og i dens for- og baghave – et stort grønt areal erhvervet af kommunen – har der nu rejst sig en ny institution udformet som fire dobbelte gavlhuse med sadeltag bundet sammen af diskrete, kubiske fællesbygninger. Lidt længere inde i det kommende parkanlæg ligger psykiatridelen som fire punkthuse og et par servicebygninger, heriblandt et fælleshus.

Blev prækvalificeret

Projektet er opført i totalentreprise af Bodilsen Totalbyg A/S. Virksomheden fra Glyngøre i Salling søgte om og blev prækvalificeret til at deltage i en konkurrence, hvor kommunen gik efter at få så meget som muligt for en på forhånd fastsat sum på et halvt hundrede millioner kroner, ekskl. moms. Bodilsen har i flere tilfælde og ved tilsvarende institutionsbyggerier samarbejdet med ingeniørfirmaet Stokvad Kerstens A/S i Randers og KPF Arkitekter A/S i Viborg. Nu fandt de tre sammen om et nyt Glarbjerghus – og blev en klar vinder blandt fem prækvalificerede teams.

- Bedømmelsesudvalgt gav os 26 points ud af 30 mulige, og vores nærmeste konkurrent scorede kun 21. Vi fik topkarakter 10 for arkitektur, funktioner og miljø og 9 i materialer og funktioner, fortæller projektleder Ole Olsen, Bodilsen Totalbyg A/S.

Brudte facader

Hollænderpræget med de spidse gavle og brudte facader samt den diskrete opdeling af psykiatriboligerne i enkeltstående punkthuse, var de elementer, der først og fremmest bjergtog bygherren. KPF Arkitekter beskriver selv sin idé således:

- Den arkitektoniske hovedidé tager afsæt i et ønske om at nedbryde de store samlede bygningsanlæg med institutionelt præg til mindre bygningskroppe, som fremhæver den enkelte bolig. Bebyggelsen fremstår som opbrudte gavlhuse med rækkehuskarakter og med facader i tegl i et enkelt og nutidigt formsprog, der er tilpasset områdets karakter. Gavlhusene er med til at nedbryde skalaen og fremhæve den individuelle bolig, der får identitet, så hjemlighedsfølelsen styrkes. Forskydninger imellem de enkelte bygningskroppe danner små nicher og opholdszoner ude og inde.

Stokvad Kerstens A/S har projekteret byggeriet som traditionel søjle-/bjælkekonstruktion med bærende betonelementer. Installationsmæssigt er huset brandsikret med sprinkling. Der er komfortventilation og traditionel el-installation uden styring.

Regnvandsbassin

Ikke blot prisen lå fast. Byggeperioden blev fastsat til præcis et år med start 15. marts 2009.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2010 nr. 3

Domicil

Abena

Det store A i Aabenraa

Sport

Arena Midt

Udfordrende arena

Domicil

Dahl Advokatfirma

Advokater omkring et atrium

Plejecenter og genoptræning

Dronning Anne-Marie Centret

Nænsom opdatering af plejecenter

Domicil

Elro Energi

Elegante vinger til let glashus

Bolig

Frederik 8.s Palæ

Empire og wi-fi

Domicil

G4S

Minimalisme i rødt og hvidt

Plejecenter og genoptræning

Glarbjerghus

Brudte facader i gule sten

Bolig

Lærkehaven

Energivenlige familieboliger med kant

Pengeinstitut

Middelfart Sparekasse

Sparekasse i unik geometri

Skole

Sophienborgskolen

Ny skolebygning i baghaven

Ungdomsbolig

Teknisk Kollegium Horsens

Kollegieboliger i stram stil

Skole

Tradium Murerfagskolen

Eleverne murede med

Sport

ValHallen

Et valhalla for idrætslivet

Domicil

Widex

Widex er landet