Åhusene

:
december 2012

En kommende bro vil forbinde Åhusene med Brabrand stien på den anden side af åen. Derved får beboerne i området større glæde af åens grønne forløb.

Åhusene er en moderne og harmonisk boligbebyggelse med ni punkthuse, når de sidste er opført i 2014. Boligerne er tegnet af Gudnitz Arkitektfirma A/S.

Udtrykket er grafisk med sammenstillingen af sorte teglsten og hvide beton gavle og hvide altaner med glas og filigran stålværn.

Fra alle lejligheder er der en fin udsigt. Her fra 9. sal, hvor man ser langs åen og til byggerierne ved havnen (og bugten!).

Lejlighedernes indretning er enkel og åben med masser af dagslys og flere adgange til altanen.

Boligerne på niende sal har adgang til egen tagterrasse, der er et fantastisk ekstra uderum med plads til madlavning.

I kælderen har alle beboere et depotrum. De er leveret af Hans Schourup A/S.

Alle lejligheder har indbyggede skabe fra firmaet Mogensen A/S. De er skræddersyet rummet efter mål, hvorved der ikke har været behov for tilpasning eller nedbrydning på stedet.

previous next

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sider

Byggefakta

Åhusene
Åhusene 1-11
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
SFV k/s
Bygherrerådgiver:
Plusform Arkitekter
Arkitekt:
Gudnitz & Partnere A/S
Totalentreprenør:
Kaj Ove Madsen A/S
Ingeniør:
Moe & Brødsgaard A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S
Areal:
27000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2010 - september 2014

Markant facadearkitektur

Åhusene ligger i en grøn kile langs åen ud af byen og de ni punkthuse giver mulighed for, at mange har glæde af det grønne rum. Bebyggelsesplanen og boligerne er tegnet af den lokale tegnestue Gudnitz Arkitektfirma A/S med stor sans for placeringen og målgruppen. Punkthusene er næsten kvadratiske og opleves som slanke figurer i kraft af deres grafiske facader. Arkitekturen kendetegnes ved et stramt udtryk med få virkemidler, der til gengæld er fint detaljerede. En mørk kerne i teglsten omgivet af en hvid betonkant og lette, hvide altaner ved store vinduespartier giver et moderne udtryk, der fungerer både på lang afstand og helt tæt på. Den modsatte facade, man kunne kalde gavlen er på en måde omvendt med vertikale, hvide flader og mindre parti med tegl og altaner.

Punkthusene afsluttes fint øverst med tagterrasser tilhørende lejlighederne på niende sal, og det hvide bånd er let løftet. Sammenstillingen af blokkene giver dem et samlet udtryk, der er mere skulpturelt, hvor man ser facaderne fra flere vinkler samtidig. Åhusenes styrke ligger bl.a. i det mod, at bebyggelsen er tegnet relativ tæt og derved refererer til en urban tæthed samtidig med at stedets grønne og rekreative kvaliteter er flot integreret i den flade, som bygningerne er fint knyttet til.

Arkitekt Henning Gudnitz fra Gudnitz Arkitektfirmaet A/S siger:

- Bag Åhusene ligger en lang tegneproces, hvor alle detaljer er gennemgået. Punkthusenes indbyrdes placering er præciseret i forhold til soldiagrammer, og materialernes sammenstilling er afprøvet i én til én. Vi har insisteret på at give bygningerne et markant facadeudtryk og har derfor været omkring mange variationer. Den meget grundige detaljering har resulteret i et præcist og sammenhængende udtryk, fordi vi har tegnet alt fra altanværn til husnumrene’.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 5

Bolig

Åhusene

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sport

Blue Water Dokken

Gammel dame i nye klæder

Ungdomsbolig

Campus odense

Dansende huse uden bagside

Zoologisk have

Den Arktiske Ring

Denne vej til Ishavet

Plejecenter og genoptræning

Enghuset

Tryg cirkel med egen indgang

Ungdomsbolig

Grundfos Kollegiet

Vertikale boliger ved vandet

Sport

Himmerland Golf & Spa Resort

Golf-mekka klar til internationale turneringer

Forskningscenter

Inano Center

Universitetsbyggeri peger nye veje

Ungdomsbolig

Kennedy Kollegiet

Fællesskab i farver

Ungdomsbolig

Kvadratet

Kom ind i kvadratet

Ungdomsbolig

Ringgården

Indrammede undgdomsboliger

Ungdomsbolig

Robert Jacobsen Kollegiet

Ungt, råt og enkelt i Ørestad Syd

Kontorhus

Skibstrup Affaldscenter

Harmoni bag facaden

Skole

Tec Hvidovre

På hjul ind i fremtiden

Produktionsanlæg

Topsil

Ny fabrik smyger sig om produktionen

Plejecenter og genoptræning

Ørestad Plejecenter

Fællesskab med rig plads til det individuelle