Rådhusgården

:
marts 2008

 Rådhusgården set fra rådhuset med de to facader langs Vester Alle og Frederiksgade.

Den åbne lysgård, der skærer sig gennem fire etager, adskiller erhvervsdelen til højre fra lejlighederne.

Vestfacaden med altaner til lejlighederne samt en træindpakket flugtvejstrappe.

Penthouse er rykket ind og giver plads til en to m bred tagterrasse med udsigt til kunstmuseet Aros i baggrunden.

Butiksfacaden i underetagen er udført i Schüco-system af Glasbyggerne. Ivarsson har leveret pladebeklædning til undersiden af udhænget.

Fra advokatfirmaets reception har kunder og medarbejdere dette overblik over Rådhuspladsen.

previous next

Markant hjørnebebyggelse midt i Århus står omsider klar efter kompliceret geoteknik og trange pladsforhold

Byggefakta

Rådhusgården
Vester alle 4
8200 Århus
Danmark

Bygherre:
Rådhusgården Århus A/S /v Orla Dambo
Bygherrerådgiver:
Tækker Rådgivende Ingeniører A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Skanska Danmark A/S
Ingeniør:
LB Consult ApS
Areal:
7000 kvm.
Byggesum: 
74 mio. kr.

Hullet er fyldt ud. Mellem Frederiksgade og Vester Allé, på et af byens mest markante gadehjørner, står nu Rådhusgården. Århusianerne kan ånde lettet op og atter slentre uantastet ned ad det bløde trafikstrøg Frederiksgade med de mange restauranter, barer og butikker.

Borte er det plakatoverklistrede plankeværk, støjen, støvet og de anmassende tungtransporter, kraner og lifte. Helt fuldendt bliver det, når også de nye butiksfacader i Rådhusgårdens gadeplan bliver støvet af og indrettet til de formentlig tre kommende erhvervslejere.

Det er en kompliceret sag at erstatte eksisterende byggeri med et nyt højhus midt inde i en storby. I tilfældet Rådhusgården har der foruden bøvlerier med logistik og trang plads været tekniske problemer, som opstod undervejs i det treårige projekt- og byggeforløb.

Grønt lys for nybyggeri

Bag Rådhusgården står projektudvikler Orla Dambo. Den tidligere cykelhandler har arbejdet med investeringsejendomme i en årrække, i de senere år gennem sit selskab Boax Ejendomme A/S. Midt i 1990’erne købte Dambo ejendommene Frederiksgade 80 og 82 og begyndte at arbejde med planer for et kombineret kontor- og boligprojekt på dette attraktive sted i byens hjerte. Medspiller var i begyndelsen TK Development, der havde option på at bebygge en del af projektarealet, hvor der tidligere lå en klaverforretning.

Det springende punkt var dog hjørneejendommen, hvor restauranten Kellers Gaard havde til huse i et nydeligt to og en halv etagers byhus fra 1865. Et forsøg på at få fredet bygningen blev nedstemt i Århus Byråd, der i stedet vedtog en lokalplan, som gjorde det muligt at nedrive Kellers Gaard til fordel for et fem-seks etagers hus i samme skala som den øvrige randbebyggelse omkring den århusianske rådhusplads.

I 2003 købte Orla Dambo Kellers Gård for 8,5 mio. kr. Herefter kunne han med bistand af sin rådgiver Tækker og med Skanska som totalentreprenør tage fat på at realisere det byggeri, som Arkitema og LB Consult forinden havde tegnet og projekteret.

En bedre skala

Især ældre århusianere græd nostalgiske tårer, da hjørnebygningens tegltage og bondehusvinduer faldt for nedbrydningsmaskinernes planmæssige hærgen. Arkitekterne Morten Boe og Poul Schack Lundsgaard havde dog god samvittighed, når de gik op fra Arkitemas domicil for at inspicere den indhegnede byggeplads i den modsatte ende af Frederiksgade: Kellers Gård var et meget provinsielt og ikke bevaringsværdigt hus, som lå på en af de bedste adresser i Århus.

- Vi har med det nye byggeri skabt en langt bedre skala, som sammen med rådhuset og de omliggende bygninger danner en helhed. Rådhusgården og nabobygningen Handelsbankens Hus udgør nu desuden en port til midtbyen, siger de to arkitekter.

Facadeudtryk

Tilskyndet af krav fra kommunens stadsarkitekt har Arkitema arbejdet meget med bygningens facadeudtryk, der har ændret sig temmelig meget fra de første skitser.

- Vi har valgt en lys sten til skalmuringen – D51 fra Petersen Tegl – som farvemæssigt matcher såvel rådhusets lysegrå natursten som nabobygningerne. Huset svæver på en grundplan med glasfacader, og øverst er der en tilbagetrukket penthouse-etage. Desuden er der indbyggede altaner og et gennemgående gårdrum, og alt dette er med til at lette facadeudtrykket og gøre bygningen mindre kompakt, siger Poul Schack Lundsgaard.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 6

Shoppingcenter

2G Shopping

I S-tog med varekurv

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Loyal udvidelse af Aalborg Lufthavn

Bolig

Åkandehusene

Kant og elegance i Gyngemosen

Bolig

Amerikahus

Amerikahus

Sport

Arena Fyn

En hal til det hele

Bolig

Brohuset

Brohuset bygger bro mellem god arkitektur og almene boliger i Ørestad

Butikscenter

Mary's

Mary’s – nye shoppingoplevelser under glas

Bolig

Porthuset

Døgnet rundt i Ørestad