Amerikahus

:
marts 2008

Amerikahus er en parafrase over et historisk pakhus. I den familie er bygningen til højre i øvrigt moderniseret af de samme arkitekter, Hvidt & Mølgaard.

HBS Skandinavien har produceret bade- og toiletmiljøer som præfabrikerede kabiner til hurtig montage i de 98 boliger.

Bygherre og projektudvikler er Sjælsø Gruppen, der har været og stadig er meget aktiv langs Københavns havnekajer. Zinktage knejser over lyse facader.

HB Trapper & Stål er leverandør af alle altaner, fremstillet i præfabrikation på fabrikken og derefter monteret på pladsen: Fem kvarter pr. stk.
 

På bærende facader af betonelementer rejste Thy Stål-byg stålspær, der er bærende konstruktion for det zinkbeklædte saddeltag. (Foto fra montagen, udlånt af Thy Stål-byg)

Flere boliger er i to etager. Etagerne forbindes med slanke, interne trapper af ståltrin og håndlister i ask og ahorn fra Wood Step A/S.

previous next

Amerikahus

Pakhusets monumentale fysiognomi er forbillede for 98 nye boliger i Københavns havn. På trods af påtrængende naboer står huset der i sin egen ret

Byggefakta

Amerikahus
Dampfærgevej, Amerika Plads
2100 København
Danmark

Bygherre:
Sjælsø Gruppen A/S
Arkitekt:
Hvidt & Mølgaard A/S
Hovedentreprenør:
KPC Byg A/S, Skanska Danmark A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
10500 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.

I lang tid kunne man være i tvivl om Amerikahus-bygningens kvaliteter. Den var stor, ja, men ellers? Efterhånden, som huset nu viser sit sande ansigt – og det gør det først for alvor efter den afsluttende facadebehandling, der i skrivende stund endnu er uger væk – forstår man Hvidt & Mølgaards idé og erkender, den er holdbar: Havnen har fået et nyt pakhus – men med gods af levende menneskers drømme og håb, rammen om et nyt hjem.

Samlingspunkt

Amerikahus er hjem for 98 familier, og et eksklusivt af slagsen. Sjælsø Gruppen er bygherre og projektmager her i nærheden af ”Amerikakajen”, hvorfra fordums tiders Atlanterhavslinere stævnede ud med kurs mod en ny verden. I dialog med Hvidt & Mølgaard samledes tråden op fra historiens summende trafikhavn med dens mangeartede pakhuse. De gamle er nu omkalfatrede til kontorhuse, at nye skulle komme til er mere overraskende. Alligevel er det den tanke, der er dynamoen bag Sjælsø Gruppens Amerikahus, nu et samlingspunkt ved den nye lystbådehavn og det kosmopolitiske liv ved færgerne til Norge og Polen. Arkitekturen er en 2007-parafrase over et pakhus: Zinkbeklædte saddeltage med moderne, fladtagede kviste og klassiske gavlmotiver med vor tids slanke sprosser. Huset vil snart tone frem i hvidpudsede murflader, og som en særlig finesse med reference til naboen, silopakhusets tårne, rejser et tårnelement sig over taget i husets nordlige ende.

Prydet med altaner

Facaderne er samtidig prydet med altaner, ganske vist moderne, men også med tydelig reference til pakhusenes lasteluger og hejseværker. Altanerne er blevet til i en dialog med HB Trapper & Stål, som her gik nye veje med en udstrakt anvendelse af præfabrikation, oplyser Karsten Vang, HB Trapper.

Mange boliger har flere altaner end en, så i alt 176 ankom til byggepladsen, færdigt samlede og montageklare med bund og ophæng af stål, brystninger af stål og glas, gulv af hårdttræsplanker og lofter af hvidlakeret mdf.

- På en tidspresset byggeplads handler det om logistik og rationalisering, konstaterer Vang, som ikke vil afvise, at byggeri i fremtiden bliver stadigt mere en samleplads for moduler: Bad, køkken, trappeopgange, altaner med videre ankommer som færdigt samlede pakkeløsninger.

- En sikker kvalitetsstyring opnås også bedre i et kontrolleret produktionsmiljø, tilføjer han og siger, at HB Trapper er klar til præfabrikation også på små ordrer, mens de store fordele opnås i store serier.

Bad som præfab

Den samme tankegang ligger bag HBS Skandinaviens leverance af boligejendommens bademiljøer: Flot udstyrede faciliteter med sorte fliser og hvid sanitet, der under traditionel montage ville have optaget en betydelig del af byggepladsens tid med mange mandtimer i huset. I stedet har HBS Skandinavien leveret samtlige miljøer færdige til sidste detalje, produceret i et kontrolleret fabriksmiljø med de samme argumenter, som vi hører fra HB Trapper & Stål: Øget kvalitet, hurtigere og sikrere produktion, minimeret tidsforbrug på byggepladsen.

Amerikahus hører med sine i alt 10.500 kvm ikke til de største bolighuse i byen. Samtidig befinder det sig i et område af Københavns Havn, hvor byggeriets ekspansion har været og er endog særdeles påtrængende og nye huse står skulder ved skulder i tæt formation. Alligevel fremstår Amerikahus med sine kviste, gavle og tårne solitært og med sin helt egen personlighed i en næsten majestætisk stemning, ikke mindst anslået af den imponerende tagkonstruktion.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 6

Shoppingcenter

2G Shopping

I S-tog med varekurv

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Loyal udvidelse af Aalborg Lufthavn

Bolig

Åkandehusene

Kant og elegance i Gyngemosen

Bolig

Amerikahus

Amerikahus

Sport

Arena Fyn

En hal til det hele

Bolig

Brohuset

Brohuset bygger bro mellem god arkitektur og almene boliger i Ørestad

Butikscenter

Mary's

Mary’s – nye shoppingoplevelser under glas

Bolig

Porthuset

Døgnet rundt i Ørestad