Center Vest
Center Vest
8800
Viborg
Danmark
Viborg er vokset mod vest. Ude langs ringvejen og dens mange rundskørseler er der i de senere år blevet opført udstrakte erhvervsbyggerier. De organiserer sig i en labyrint af nummererede områder, som ikke er sværere at finde rundt i, end at kunder strømmer til dette drive in-Eldorado, langt fra byens centrum med domkirken og de to søer.
Seneste skud på stammen er Center Vest, som åbnede for nyligt med fire store butikker fordelt på to bygningskroppe. En tredje bygning er allerede projekteret og vil i løbet af 2008 bringe centrets samlede etageareal op på over 10.000 kvm.
- Vi går i gang ved årsskiftet, hvorefter centret vil være fuldt udbygget til sommer. Blandt møbel- og indretningskædebutikker er der stor interesse for at etablere sig i dette område af Viborg, og vi har så godt som sikret lejere til den sidste del på 2.500 kvm, siger projektdirektør Ole Faurby, NCC Property Development, som i dette tilfælde har valgt at forblive bygherre og udlejer.
Udfordring at skabe sammenhæng
Bygningerne ligger på linje med facaderne ud mod den trafikerede hovedvej mod Holstebro. IDEmøbler/BoConcept lægger beslag på et to etagers hus, mens Sengespecialisten og HTH Gør Det Selv deler en bygning i et plan.
Det unge arkitektfirma arkitec as i Herning har allerede samarbejdet med NCC Property Development på flere opgaver. Denne gang omkring en synligt beliggende grund, som blev udbudt af Viborg Kommune.
- Vi lavede volumenstudier for at afklare, hvad der var plads til, når både æstetik og logistik skulle tilgodeses. Udfordringen i at formgive boksbutikker i et centerbyggeri er, at de individuelle lejemål varierer meget i størrelse. Ofte har lejerne ofte har vidt forskellige ønsker til f.eks. omfanget af glas i facaden, eller placeringen og størrelsen på skiltefelterne. Vi har tilstræbt at imødekomme individuelle ønsker og samtidig finde et facadeudtryk, der kan rumme det hele og binde centret sammen til en ensartet og genkendelig helhed. Udover lejerne har vi haft en positiv dialog med Viborg Kommune om at få intentionerne fra lokalplanen indeholdt i projektet, siger arkitekt Lars Sternberg, medindehaver af arkitec. Han har sammen med sin kompagnon Ole Damgaard arbejdet med sagen.
Både den høje og den lave bygning er bygget op af fritlagte betonelementer med sort granit. På frontfacaderne danner de en sort ramme omkring brede søjleunderstøttede portåbninger med tilbagetrukne glas- og indgangspartier.
Kai Andersen A/S har monteret glas-/alupartierne. De gennemsigtige er bygget op af Schüco FW60+ profiler med lavenergiglas, Schollglas, isat fire styk alubeklædte kassetter, der fungerer som indgange og vindfang.
Facadeudtrykket varieres med grønne Parasol-elementer fra Scanglas A/S. Glasset er her af typen Frost 49 med silketryk.
Kileformet Sundby-trappe
Møbelhuset til IDEmøbler har dobbelthøjt rum ud mod facaden og et indskudt etagedæk i den bageste del. To spektakulære ståltrapper forbinder etagerne. De er leveret af Sundby Trapper A/S fra Mors. Den største af dem er kileformet med midtergelænder. Begge er ligeløbstrapper med midterreposer, ståltrin- og vanger og værn af hærdet lamineret sikkerhedsglas. Totalentreprenøren NCC Construction har efterfølgende belagt trinene med granitfliser.
Gulvbelægninger er valgt ud fra lejernes ønsker og butikskoncepter. I HTH Gør Det Selv præsenteres de udstillede køkkener m.m. på et underlag af Amtico leveret af Ege Contract A/S.